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STATUTORY INSTRUMENTS

1992 No. 2373

ELECTROMAGNETIC COMPATIBILITY

The Electromagnetic Compatibility (Wireless Telegraphy
Apparatus) Certification and Test Fees Regulations 1992

Made       -      -      -      - 5th October 1992

Laid before Parliament 7th October 1992

Coming into force       -      - 28th October 1992

The Secretary of State, in exercise of the powers conferred on him by section 56(1) and (2) of the
Finance Act 1973(1), with the consent of the Treasury, and of the powers conferred on him by
section 128 of the Finance Act 1990(2), and of all other powers enabling him in that behalf, hereby
makes the following Regulations:—

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Electromagnetic Compatibility (Wireless Telegraphy
Apparatus) Certification and Test Fees Regulations 1992 and shall come into force on 28th October
1992.

Interpretation

2.—(1)  In these Regulations, unless the context otherwise requires—
“apparatus” means wireless telegraphy apparatus or apparatus designed or adapted for use in
connection with wireless telegraphy apparatus of a description mentioned or referred to in
paragraph 4 of Schedule 6 to the EMC Regulations;
“application” means an application for the issue of a technical report, a technical certificate
or an EC type—examination certificate as the case may be and includes an application for the
variation of the same;
“certification fee” shall be construed in accordance with regulation 5;
“certified apparatus” means apparatus in respect of which an EC type—examination certificate,
a technical report or a technical certificate as the case may be has been issued;
“the EMC Regulations” means the Electromagnetic Compatibility Regulations 1992(3)

(1) 1973 c. 51.
(2) 1990 c. 29.
(3) S.I. 1992/2372.

http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1973/51
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1990/29
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1992/2372
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“examination” means the supervision by an officer of a test carried out by a person other than
an officer and inspection of apparatus;
“modification” means any change to certified apparatus which is effected by or on behalf of a
person other than the manufacturer of that apparatus;
“officer” means a person engaged in testing on behalf of the Secretary of State;
“technical change” means any change to certified apparatus which affects or is capable of
affecting the radio frequency characteristics of that apparatus which is effected by or on behalf
of the manufacturer;
“test” includes examination;
“test fee” shall be construed in accordance with regulation 4; and
“variation” means a modification or a technical change.

(2)  For the purposes of these Regulations—
“EC type—examination certificate”, “technical certificate” and “technical report” shall have
the meanings given respectively by the EMC Regulations.

(3)  For the purposes of these Regulations—
(a) the setting up and dismantling of the apparatus tested and any other equipment required

to conduct a test;
(b) the analysis of test results;
(c) the compiling of a test report; and
(d) unpacking and repacking the apparatus tested,

shall be treated as part of the test.
(4)  For the purposes of these Regulations, “visit” means a continuous period of time during

which an officer is reasonably absent from his work place for the purposes of conducting a test and
includes the time spent in conducting the test, time reasonably spent in travel wholly undertaken
for the purposes of a test wholly or partly conducted at a place other than the officer’s work place,
any period in which overnight accommodation (including a berth on a boat or train) is reasonably
occupied (an “overnight stay”) and any other rest periods reasonably taken whilst so absent.

(5)  In calculating an officer’s subsistence costs, a visit shall be divided into periods of time in
the following order:—

(a) each complete period of 24 hours (a “24 hour period”);
(b) any—

(i) single period of less than 24 hours; or
(ii) period of less than 24 hours remaining after any 24 hour periods have been taken

into account,
which includes an overnight stay (an “overnight period”);

(c) where—
(i) the visit does not involve an overnight stay; or

(ii) the visit involves one or more 24 hour periods, but no overnight period is counted,
any period of—

(aa) 10 hours or more but less than 24 hours (a “day period”); or
(bb) 5 hours or more but less than 10 hours (a “half-day period”); and

(d) any remaining period of less than 5 hours, which shall be disregarded.
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(6)  In calculating a test fee or a variable fee, each period of time taken by each officer involved
in conducting a test shall be counted separately, and the total for each officer be aggregated, and the
aggregate for all officers involved divided into complete periods of 15 minutes, with any remaining
period of 7.5 minutes or more but less than 15 minutes being counted as a complete period of 15
minutes, and any remaining period of less than 7.5 minutes being disregarded.

Application

3. These Regulations apply to the charging of fees for the purpose of determining an application
and in respect of the testing of apparatus for that purpose conducted by the Secretary of State.

Test fees

4.—(1)  This regulation applies to the charging of fees, “test fees”, in respect of the testing of
apparatus conducted by the Secretary of State for the purpose of determining an application for the
issue of a technical report or technical certificate or variation thereof.

(2)  The test fee shall be the sum of—
(a) the amount calculated in accordance with Schedule 1 hereto; and
(b) an amount equal to the value added tax chargeable on the supply of that testing.

(3)  For the purposes of this regulation, the value of the supply of testing by reference to which
value added tax is chargeable shall be the amount calculated in accordance with Schedule 1 hereto.

Certification Fees

5.—(1)  This regulation applies to the charging of fees, “certification fees”, in respect of the
determination of an application for the issue of an EC type—examination certificate or the variation
thereof by the Secretary of State including the charging of fees in respect of any testing carried out
as part of that determination.

(2)  The certification fee, which is payable whether or not the application is granted, shall be the
sum of—

(a) the sum specified in relation to the type of application appearing in Schedule 2 hereto
(“the fixed fee”); and

(b) if the determination of an application includes a visit, the sum of—
(i) an amount calculated in accordance with Schedule 3 hereto (“the variable fee”); and

(ii) an amount equal to the value added tax chargeable on the supply of that testing.
(3)  For the purposes of this regulation, the value of the supply of testing by reference to which

value added tax is chargeable shall be the variable fee.

Timing of payment of fees

6.—(1)  Where a test fee is payable the Secretary of State shall—
(a) on receipt of an application for a technical report or technical certificate or variation

thereof, estimate in complete periods of 15 minutes the time to be taken in conducting
the test and thereby estimate the amount to be payable in accordance with regulation 4
above, and s hall serve an invoice on the applicant for the amount so estimated, which
shall thereupon be due and payable to the Secretary of State;

(b) on completion of the test, the Secretary of State shall—
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(i) serve an invoice on the applicant for the final amount of the test fee, which shall
thereupon, and before disclosure of the test report, be due and payable to the
Secretary of State; or

(ii) if the amount received under paragraph (1)(a) above exceeds the final amount of the
test fee, repay the balance to the applicant.

(2)  Where a variable fee is payable the Secretary of State shall on completion of the visit notify
the applicant of the amount of the variable fee which shall thereupon, and before disclosure and
notification of the result of the application, be due and payable to the Secretary of State.

(3)  The fixed fee shall be due and payable on the making of the application.

5th October 1992

E. Leigh
Parliamentary Under Secretary of State for

Technology,
Department of Trade and Industry

We consent to these Regulations

24th September 1992

Tim Boswell
Nicholas Baker

Two of the Lords Commissioners of Her
Majesty’s Treasury
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SCHEDULE 1 regulation 4

CALCULATION OF TEST FEES
The amount to be included in the test fee for the purposes of regulation 4(2)(a) shall be £55.00 per
hour taken in conducting the test, subject to—

(a) a minimum of £200.00; and
(b) a maximum of £8,800.00.

SCHEDULE 2 regulation 5(2)

FIXED FEES

Type of Application Fee
EC type—examination Certificate £300

Variation of EC type—examination Certificate —150

SCHEDULE 3 regulation 5(2)

CALCULATION OF VARIABLE FEES
The amount to be included in the variable fee for the purposes of regulation 5(2)(b)(i) shall be the
sum of the following:—

(a) an amount per officer for time spent in conducting the test, calculated in accordance with
the following table—

Grade of Officer Amount per hour
Grade 7 £46.86

Senior Professional and Technology
Officer

£41.50

Senior Telecommunications Technical
Officer

£41.22

Higher Professional and Technology
Officer

£35.89

Higher Telecommunications Technical
Officer

£35.59

Telecommunications Technical Officer £30.48

(b) any travelling costs reasonably incurred; and
(c) where a test involves a visit of 5 hours or more, each officer’s reasonable subsistence costs.
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EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Order)

These Regulations provide for the charging of fees in relation to the determination of applications
for a technical report or technical certificate for wireless telegraphy apparatus and the testing of such
apparatus for that purpose by the Secretary of State pursuant to the provisions of the Electromagnetic
Compatibility Regulations 1992 (S.I.1992/2372) (regulation 4); the Secretary of State is a body
responsible for issuing technical reports and technical certificates for certain wireless telegraphy
apparatus pursuant to Article 10.2 of Council Directive 89/336/EEC on the approximation of the
laws of the Member States relating to electromagnetic compatibility (OJNo. L139, 23.5.89, p. 19;
as amended by Council Directive 91/263/EEC (OJ No. L128, 23.5.91, p. 1) and Council Directive
92/31/EEC (OJ No. L126, p. 11)). Fees are set at a level to achieve full cost recovery.
Further, these Regulations prescribe fees (“the fixed fee”) for the determination of an application for
the issue of an EC type—examination certificate for radio transmission apparatus by the Secretary
of State, and they provide for the charging of fees if testing is carried out as part of that determination
by the Secretary of State (regulation 5); the Secretary of State is a body responsible for issuing EC
type—examination certificates for certain wireless telegraphy apparatus pursuant to the provisions
of the 1992 Regulations. Fees are set at a level to achieve full cost recovery.
An application for an EC type—examination certificate or variation thereof may be made
in conjunction with an application for approval of apparatus pursuant to section 84 of the
Telecommunications Act 1984; if a simultaneous application is made, the Wireless Telegraphy
Apparatus Approval and Test Fees Order 1992 (S.I. 1992/2087) makes provision for a reduction in
the fees it prescribes for the determination of an application for approval made under it.
These Regulations provide that the fixed fee is due and payable on the making of an application
thereunder, and that such fee and the test fee and variable fee are payable irrespective of whether a
technical report, technical certificate or EC type—examination certificate or variation thereof issues
(regulation 6).
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