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SCHEDULE 3 S
TRANSFERS OF STAFF AND PROPERTY

PART 1 S

STAFF TRANSFERS TO THE AUTHORITY AND THE AGENCY

Interpretation
1 In this Part—

“central service” has the meaning given by section 38(5) of the 1967 Act;
“relevant service” means relevant service within the meaning of section 38A(1)
(bd) or (be) of that Act; and
“transfer day”, in relation to a person, means the day on which a staff transfer
order comes into force in relation to the person.

Staff transfer orders
2 (1) The Scottish Ministers may by order (a “staff transfer order”) make provision for or

in connection with—
(a) the transfer of persons employed, by virtue of section 9 of the 1967 Act

(employees other than constables), by police authorities or joint police
boards from any such authority or board to the Authority;

(b) the transfer of constables from police forces to relevant service;
(c) the transfer of constables from central service to relevant service.

(2) A staff transfer order may in particular—
(a) prescribe rules by which the transfer of persons, or classes of person,

specified in the order can be determined;
(b) provide that persons, or classes of person, so specified are to become

members of the Agency.

(3) Where a staff transfer order makes provision such as is mentioned in paragraph (a)
of sub-paragraph (1), the order may include provision requiring the police authority
or joint police board concerned to make a scheme in relation to the transfer of the
staff to whom the order relates.

(4) Where a staff transfer order makes provision such as is mentioned in paragraph (b)
of sub-paragraph (1), the order may include provision requiring the maintaining
authority for the police force concerned to make a scheme in relation to the transfer
of the staff to whom the order relates.

(5) For the purposes of sub-paragraph (4), the maintaining authority in relation to a police
force is—

(a) where the force is for an area which is not combined by virtue of an
amalgamation scheme under the 1967 Act, the police authority for that area;

(b) where the force is for an area consisting of police areas combined by virtue
of such a scheme, the joint police board constituted under the scheme.

(6) Where a staff transfer order makes provision such as is mentioned in paragraph (c)
of sub-paragraph (1), the Scottish Ministers must make a scheme in relation to the
transfer of the staff to whom the order relates.
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(7) A staff transfer order may include provision requiring a scheme made by virtue of
sub-paragraph (4) to include provision as to the terms and conditions which are to
have effect in relation to constables who are to be on relevant service.

(8) Terms and conditions such as are mentioned in sub-paragraph (7) may be included
in a scheme only with the approval of the Scottish Ministers.

(9) A scheme made under sub-paragraph (6) may include provision—
(a) for central service to have effect from a time specified in the scheme as

relevant service;
(b) as to the terms and conditions which are to have effect in relation to

constables who are to be on relevant service.

Consultation
3 (1) Before making a staff transfer order, the Scottish Ministers must consult—

(a) the Authority; and
(b) if the order includes—

(i) provision transferring constables to relevant service falling within
section 38A(1)(be) of the 1967 Act; or

(ii) provision such as is mentioned in paragraph 2(2)(b),
the Director General of the Agency.

(2) Before making a scheme by virtue of paragraph 2(3), the police authority or joint
police board concerned must consult the Authority.

(3) Before making a scheme by virtue of paragraph 2(4), the police authority or joint
police board concerned must consult—

(a) the Authority; and
(b) if the scheme includes provision for or in connection with the transfer of

constables to relevant service within the meaning of section 38A(1)(be) of
the 1967 Act, the Director General of the Agency.

Effect on existing contracts of employment
4 (1) This paragraph applies where—

(a) a person is to be transferred by virtue of a staff transfer order under paragraph
2; and

(b) immediately before the transfer day, the person has a contract of employment
with a police authority or joint police board (the “employer”).

(2) On and after the transfer day the contract of employment has effect as if originally
made between the person and the Authority.

(3) On the transfer day the rights, powers, duties and liabilities of the employer under
or in connection with the contract of employment of the person are transferred to
the Authority.

(4) Anything done before the transfer day by or in relation to the employer in respect
of the contract of employment or the person is to be treated on and after that day as
having been done by or in relation to the Authority.
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(5) If, before the transfer day, the person gives notice to the Authority or the person's
employer that the person objects to becoming a member of staff of the Authority—

(a) the contract of employment with the employer is, on the day immediately
preceding the day that would, but for the objection, have been the transfer
day, terminated; and

(b) the person is not to be treated (whether for the purpose of any enactment or
otherwise) as having been dismissed by virtue of the giving of such notice.

(6) Nothing in this schedule prejudices any right of the person to terminate the contract
of employment if a substantial detrimental change in the person's working conditions
is made.

(7) The person has the right to terminate the contract of employment by virtue of the
employer's identity changing by virtue of the making of the staff transfer order only
if it is shown that, in all the circumstances, the change is—

(a) significant; and
(b) detrimental

to the person.
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