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PART 2

GAELIC MEDIUM EDUCATION
Interpretation of Part 2

18 Interpretation of Part 2

(1) In this Part, the following expressions have the meanings given by section 135(1) of
the 1980 Act—

“early learning and childcare”,
“education authority”,
“parent”,

“pupil”,

“school”,

“school age”,

“school education”.

(2) In this Part—

“area”, in relation to an education authority, is (except where the context
otherwise requires) to be construed in accordance with section 135(1) of the 1980
Act (see the definition of “education authority”),

“full assessment” is to be construed in accordance with section 12,
“Gaelic language” means Gaelic language as spoken in Scotland,

“Gaelic learner education”, in relation to the Gaelic language, means the teaching
of the language to, and learning of the language by, pupils to whom education is
provided primarily by means of the English language,

“Gaelic medium education” means teaching and learning by means of the Gaelic
language,

“Gaelic medium primary education” means primary education consisting of
teaching and learning by means of the Gaelic language,

“GMPE” means Gaelic medium primary education,

“GMPE assessment area” is to be construed in accordance with section 8,
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“initial assessment” is to be construed in accordance with section 9,

“primary education” is to be construed in accordance with section 135(2) of the
1980 Act but does not include—
(a) early learning and childcare the availability of which an education
authority is required to secure under section 47(1) of the Children and
Young People (Scotland) Act 2014, and
(b) any school education that an education authority is enabled to secure the
provision of under section 1(1C) of the 1980 Act,
“primary school” is to be construed in accordance with section 135(2) of the 1980
Act but does not include a nursery school or nursery class (within the meaning
of section 135(1) of that Act),
“specified child” is to be construed in accordance with section 7(2),
“year group” is to be construed in accordance with section 7(4).



