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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

2012 No. 134

The Medicines (Products for Human
Use) (Fees) Regulations 2012

PART 2
Capital Fees for Pre-Application Meetings

Interpretation of Part 2

3. In this Part—
“EU marketing authorization” means—

(a) a United Kingdom marketing authorization granted by the licensing authority under the
Marketing Authorisation Regulations;

(b) amarketing authorization granted by the competent authority of an EEA State other than
the United Kingdom in accordance with the 2001 Directive; or

(c¢) a European Union marketing authorization; and

“relevant medicinal product” means a medicinal product for human use to which the provisions
of the 2001 Directive apply.

Fee for scientific advice: application for, or variation to, EU marketing authorization

4. Unless regulation 5 applies, the fee payable by a person with whom the licensing authority
holds a meeting in order to provide scientific advice with a view to that person making an
application for an EU marketing authorization or an application for the variation of an EU marketing
authorization, is—

(a) £2,378, if the advice provided at that meeting consists of advice in connection with—
(i) quality development only; or
(i1) safety development only;

(b) £2,986, if the advice provided at that meeting consists only of advice in connection with
clinical development;

(c) £3,309, if the advice provided at that meeting consists only of advice in connection with
quality and safety development;

(d) £3,917, if the advice provided at that meeting consists of advice in connection with—
(i) quality and clinical development; or
(i) safety and clinical development;

(e) £4,849, ifthe advice provided at that meeting consists of advice in connection with quality,
safety and clinical development.
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Fee for scientific advice: classification of a medicinal product

5.—(1) The fee payable by a person with whom the licensing authority holds a meeting to provide
scientific advice in connection with the classification of a relevant medicinal product, is—

(a) £2,986, if the advice relates to a product which, if reclassified, will be available on general
sale; and

(b) £3,917, if the advice relates to a product which, if reclassified, will be available without
a prescription from a pharmacy.

(2) For the purposes of this regulation, a product is on general sale if it is a medicinal product
of a description or falling within a class specified in an Order made under section 51 (general sale
lists) of the Act(1).

Fee for advertising advice

6. The fee payable by the holder of a marketing authorization with whom the licensing authority
holds a meeting in order to provide advice before the publication of advertising of a medicinal
product by that holder’s undertaking on whether that advertising conforms to the requirements of
Title VIII of the 2001 Directive, is £2,378.

Fee for pharmacovigilance advice

7.—(1) The fee payable by a person with whom the licensing authority holds a meeting in order
to provide pharmacovigilance advice is—

(a) £3,917, in a case where the time taken by the licensing authority to prepare for and attend
the meeting is more than six hours;

(b) £3,308, in any other case.

(2) The time taken by the licensing authority for the purposes of paragraph (1) shall be the total
time spent by each individual engaged in preparing for or attending the meeting on behalf of the
licensing authority.

Fee for advice on labelling or leaflets

8. The fee payable by the holder of one or more marketing authorizations with whom the licensing
authority holds a meeting in order to provide advice on proposed changes to the labelling or the
package leaflets of the medicinal products to which those authorizations relate, is £2,378.

Fee for regulatory advice

9. The fee payable by the holder of a marketing authorization with whom the licensing authority
holds a meeting in order to provide regulatory advice to that person, is £2,986.

Fee for advice for other purposes
10.—(1) Unless paragraph (4) applies, the fee payable by a person specified in paragraph (2) with
whom the licensing authority holds a meeting for a purpose specified in paragraph (3) is £4,810.
(2) A person who—
(a) is, or is to be, a sponsor of a clinical trial;
(b) manufactures medicinal products;

(c) is, or is to be, responsible for placing medicinal products on the market; or

(1) Amendments have been made to section 51 by S.1. 2006/2407.
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(d) acts on behalf of, or provides advice or assistance to, a person referred to in sub-paragraphs
(a) to (c),
is a specified person for the purpose of paragraph (1).

(3) A meeting referred to in paragraph (1) is for a specified purpose if it is held to provide advice
in relation to—

(a) scientific or regulatory issues relating to the development of a medicinal product or a type
of medicinal product;

(b) the design of pharmaceutical or pre-clinical tests, or clinical trials, for a medicinal product
or a type of medicinal product;

(c) the management of risk in relation to a medicinal product or a type of medicinal product
which is under development, or is being marketed in the European Union; or

(d) other scientific or regulatory issues relating to a medicinal product or a type of medicinal
product after an EU marketing authorization has been granted for that product or a product
of that type.

(4) Paragraph (1) does not apply in the case of a meeting where the purpose of such a meeting
is to provide only advice specified in regulations 4 to 9.

(5) In this regulation—
“Directive 93/42/EEC” means Council Directive 93/42/EEC concerning medical devices(2);
“medical device” has the same meaning as in Article 1(2)(a) of Directive 93/42/EEC;

“medicinal product” includes a substance incorporated in a medical device which, if used
separately, may be considered to be a medicinal product as defined in Article 1(2) of the 2001
Directive;

“regulatory issues” means issues relating to the application of any EU instrument relating to

EU marketing authorizations or to medical devices, or any enactment which implements such
an instrument;

“risks” means any risk relating to the quality, safety or efficacy of a medicinal product as
regards patients’ health or public health, or any risk of undesirable effects on the environment;

“sponsor” shall be interpreted in accordance with regulation 3 (sponsor of a clinical trial) of
the Clinical Trials Regulations(3);

and a reference to the development of a medicinal product or a type of medicinal product is a
reference to development for the purposes of—

(a) obtaining an EU marketing authorization, or making a variation to an EU marketing
authorization, for that product or a product of that type; or

(b) obtaining a design-examination certificate of the type mentioned in paragraph 4.3 of
Annex I to Directive 93/42/EEC or a type-examination certificate of the type mentioned in
paragraph 5 of Annex III to that Directive, for a medical device incorporating that product
or a product of that type.

(2) OJNo. L 169, 12.7.1993, p.1. This Directive has been amended by Directive 98/79/EC of the European Parliament and of
the Council (OJ No. L 331, 7.12.1998, p.1), Directive 2000/70/EC of the European Parliament and of the Council (OJ No. L
313, 13.12.2000, p.22), Directive 2001/104/EC of the European Parliament and of the Council (OJ No. L 6, 10.1.2002, p.50),
Regulation (EC) No. 1882/2003 of the European Parliament and of the Council (OJ No. L 284, 31.10.2003, p.1) and Directive
2007/47/EC of the European Parliament and of the Council (OJ No. L 247, 21.9.2007, p.21).
(3) Regulation 3 has been amended by S.1. 2006/1928.
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Time for payment of fees under regulations 4 to 10

11. All sums payable by way of fees under regulations 4 to 10 must be paid within a period of
14 days, commencing on the date of the written notice issued by the licensing authority requiring
payment of those fees.



