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Cathedrals Measure 2021

2021 No. 2

Interpretation

Interpretation

(1) In this Measure—

“architect” means a person registered under the Architects Act 1997,

“bishop”, in relation to a cathedral, means the bishop of the diocese of
which that cathedral is the cathedral;

“cathedral church building” has the meaning given in section 4(2);
“cathedral community”, in relation to a cathedral, means—

(a) persons over the age of 16 who worship regularly in the cathedral or
are engaged in work or service connected with the cathedral in a regular
capacity, and

(b) such other persons as the statutes may specify as members of the
cathedral community;

“cathedral duties”, in relation to a cathedral, means duties (whether in the
cathedral or the diocese) which should, in the opinion of the Chapter after
consultation with the bishop, be performed in or from the cathedral;

“chief officer” has the meaning given in section 5(3);

“consent” means written consent;

“constitution”, in relation to a cathedral, is to be read with section 4(4);

“dean” is to be read with section 13(5);

“emolument” includes a direct or indirect benefit of any nature;

“diocesan board of finance”, in relation to a cathedral, means the diocesan
board of finance for the diocese of which that cathedral is the cathedral;

“diocese”, in relation to a cathedral, is a reference to the diocese of which
that cathedral is the cathedral;

“ecclesiastical exemption” means the exemption under Article 6(a) of
the Ecclesiastical Exemption (Listed Buildings and Conservation Areas)
(England) Order 2010;

“executive member” is to be read with paragraph 1 of Schedule 1;
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“function” means power or duty;

“land” includes corporeal or incorporeal hereditaments of any tenure and
references to acquiring or disposing of land are to be read with subsections
(3) and (4);

“non-executive member” is to be read with paragraph 1 of Schedule 1;

“original appointment date” under the Cathedrals Measure 1999, in relation
to a cathedral, means the date appointed in the case of that cathedral under
section 38(2) of that Measure (and referred to in that Measure as “the relevant
date™);

“permanent endowment”, in relation to a cathedral, is to be read with
section 353(3) of the Charities Act 2011;

“property” includes a thing in action and any interest in real or personal
property and references to acquiring or disposing of property are to be read
with subsections (3) and (4);

“residentiary canon” includes a stipendiary canon;
“statutes”, in relation to a cathedral, is to be read with section 7(7);

“surveyor” means a member of the Royal Institution of Chartered
Surveyors who is qualified as a chartered building surveyor.

(2) A reference in this Measure to a cathedral which is, or part of which is, a parish church
is to be read with section 40(2).

(3) A reference in this Measure to acquiring property, in relation to a cathedral, is a
reference to acquiring property for any purpose connected with the cathedral and to
acquiring it whether by gift or otherwise; and a reference to acquiring property by gift
includes a reference to acquiring it by will.

(4) A reference in this Measure to disposing of land is a reference to selling, granting
a lease or tenancy or licence of, exchanging, mortgaging or charging the land or
dedicating it for the purposes of a highway.

(5) In the application of this section to the diocese of Leeds, subsection (1) has effect as
if—
(a) in the definition of “cathedral duties”, at the end there were inserted “and
includes a reference to duties carried out in the Minister and Parish Church of
Saint Peter-at-Leeds (commonly known as Leeds Minster)”, and
(b) in the definitions of “bishop”, “diocesan board of finance” and “diocese”, for
“the cathedral” there were substituted “one of the cathedrals”.

(6) The Cathedral Church of St Peter and St Wilfrid, commonly known as Ripon Cathedral
and one of the cathedrals of the diocese of Leeds, does not come within subsection (2)
but is nonetheless to be treated for the purposes of this Measure as being a parish
church.



