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Childcare Act 2006
2006 CHAPTER 21

PART 1

GENERAL FUNCTIONS OF LOCAL AUTHORITY: ENGLAND

Interpretation

18 Meaning of childcare

(1) This section applies for the purposes of this Part and Part 3.

(2) “Childcare” means any form of care for a child and, subject to subsection (3), care
includes—

(a) education for a child, and
(b) any other supervised activity for a child.

(3) “Childcare” does not include—
(a) education (or any other supervised activity) provided by a school during

school hours for a registered pupil who is not a young child, or
(b) any form of health care for a child.

(4) “Childcare” does not include care provided for a child by—
(a) a parent or step-parent of the child;
(b) a person with parental responsibility for the child;
(c) a relative of the child;
(d) a person who is a local authority foster parent in relation to the child;
(e) a person who is a foster parent with whom the child has been placed by a

voluntary organisation;
(f) a person who fosters the child privately.

(5) “Childcare” does not include care provided for a child if the care—
(a) is provided in any of the following establishments as part of the

establishment’s activities—



2 Childcare Act 2006 (c. 21)
Part 1 – General functions of local authority: England

Document Generated: 2024-07-10
Status:  This is the original version (as it was originally enacted).

(i) an appropriate children’s home,
(ii) a care home,

(iii) a hospital in which the child is a patient,
(iv) a residential family centre, and

(b) is so provided by the person carrying on the establishment or a person
employed to work at the establishment.

(6) The reference in subsection (5)(b) to a person who is employed includes a reference
to a person who is employed under a contract for services.

(7) “Childcare” does not include care provided for a child who is detained in—
(a) a young offender institution, or
(b) a secure training centre.

(8) In this section—
(a) “appropriate children’s home”, “local authority foster parent”, “to foster a

child privately” and “voluntary organisation” have the same meaning as in the
Children Act 1989 (c. 41);

(b) “care home”, “hospital” and “residential family centre” have the same
meaning as in the Care Standards Act 2000 (c. 14);

(c) “relative”, in relation to a child, means a grandparent, aunt, uncle, brother
or sister, whether of the full blood or half blood or by marriage or civil
partnership.

19 Meaning of “young child”

For the purposes of this Part and Part 3, a child is a “young child” during the period—
(a) beginning with his birth, and
(b) ending immediately before the 1st September next following the date on

which he attains the age of five.

20 Meaning of “early years provision”

In this Part “early years provision” means the provision of childcare for a young child.

21 Interpretation of Part 1

In this Part—
“childcare” has the meaning given by section 18;
“early years provision” has the meaning given by section 20;
“prescribed” means prescribed by regulations;
“regulations” means regulations made by the Secretary of State;
“young child” has the meaning given by section 19.
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