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SCHEDULE 3

PERIODIC FEES FOR LICENCES

PART I
INTERPRETATION

1. In this Schedule—
“anthroposophic product” means a medicinal product prepared in accordance with the methods
of anthroposophic medicine which is sold or supplied as an anthroposophic product and is so
described by the person who sells or supplies that medicinal product;
“complex application” has the same meaning as in Schedule 1; “derivative”, in relation to a
limited use drug or a new active substance, means a medicinal product—
(a) which contains the same active ingredient or combination of active ingredients as that

drug or substance but which is either
(i) a different dosage form of that drug or substance; or
(ii) of the same dosage form as, but of a different strength of active ingredient to, or of

a different combination of active ingredients to, that drug or substance; and
(b) in respect of which an application for a marketing authorization was made before

the determination of the application for the marketing authorization for that drug or
substance;

“general sale list medicine” means a medicinal product (not being an anthroposophic product,
a herbal remedy or a homoeopathic medicinal product) of a description or falling within a class
specified in an Order made under section 51(1) (general sale lists) of the Act;
“herbal remedy” has the same meaning as in section 132(1) (general interpretation provisions)
of the Act;
“homoeopathic medicinal product” means any medicinal product (which may contain
a number of principles) prepared from products, substances or compositions called
homoeopathic stocks in accordance with a homoeopathic manufacturing procedure described
by the European Pharmacopoeia or, in the absence thereof, by any pharmacopoeia used
officially in a member State;
“limited use drug” means a medicinal product in respect of which an application for a
marketing authorization has been submitted, to which Section G of Part 4 of the Annex to
Council Directive 75/318/EEC applies;
“maintenance fee” means the periodic fee payable where the authorization holder has notified
the licensing authority that the medicinal product to which the marketing authorization relates,
being a prescription only medicine, a pharmacy medicine or a general sale list medicine, is
not expected to be manufactured, or imported into the United Kingdom during the relevant
fee period; and
(a) that the medicinal product has not been manufactured or imported into the United

Kingdom during the period of 12 months preceding the commencement of the relevant
fee period; or

(b) where the medicinal product had been manufactured or imported into the United
Kingdom during the period referred to in (a) above, that turnover did not exceed £1,000
during the relevant calendar year;

“new active substance” means a medicinal product which is not a limited use drug and which
contains an active ingredient which has not previously been included as an active ingredient
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in a medicinal product in respect of which a marketing authorization (other than a product
licence of right) has been granted in the five years preceding 31st December in the fee period
preceding the relevant fee period;
“pharmacy medicine” means a medicinal product (not being an anthroposophic product, a
herbal remedy or a homoeopathic medicinal product) which is neither a prescription only
medicine nor a general sale list medicine;
“prescription only medicine” means a medicinal product (not being an anthroposophic product,
a herbal remedy, a homoeopathic product, a new active substance or a derivative of a new
active substance) of a description or falling within a class specified in an Order made under
section 58(1) (medicinal products on prescription only) of the Act;
“reduced rate fee” means the periodic fee payable where the turnover relating to a medicinal
product, being a prescription only medicine, a pharmacy medicine or a general sale list
medicine, does not exceed £30,000 in the relevant calendar year;
“standard fee” means the periodic fee payable where the turnover relating to a medicinal
product, being a prescription only medicine, a pharmacy medicine or a general sale list
medicine, does exceed £30,000 in the relevant calendar year;
“turnover” means the amount calculated in accordance with Part II of this Schedule.

2


