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STATUTORY INSTRUMENTS

1996 No. 316

TELEGRAPHS

The Wireless Telegraphy (Cordless Telephone
Apparatus) (Exemption) Regulations 1996

Made       -      -      -      - 15th February 1996

Laid before Parliament 19th February 1996

Coming into force       -      - 11th March 1996

The Secretary of State, in exercise of the powers conferred by sections 1(1) and 3(1)(a) and (b) of the
Wireless Telegraphy Act 1949(1) as enacted, and as extended by the Wireless Telegraphy (Channel
Islands) Order 1952(2) and the Wireless Telegraphy (Isle of Man) Order 1952(3), and now vested
in him(4), the power conferred on him by section 84(1)(b) of the Telecommunications Act 1984(5),
and of all other powers enabling him in that behalf, hereby makes the following Regulations:

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Wireless Telegraphy (Cordless Telephone Apparatus)
(Exemption) Regulations 1996 and shall come into force on 11th March 1996.

Revocation

2. The Regulations set out in Schedule 1 are hereby revoked.

Interpretation

3.—(1)  In these Regulations—
“the 1984 Act” means the Telecommunications Act 1984;
“apparatus” means wireless telegraphy apparatus;
“authorised person” means any person authorised by the Secretary of State for the purposes
of regulation 6;

(1) 1949 c. 54; there are amendments to section 1(1) not relevant to these Regulations.
(2) S.I. 1952/1900.
(3) S.I. 1952/1899.
(4) Post Office Act 1969 (c. 48), section 3; S.I. 1969/1369, article 3; S.I. 1969/1371, article 2; S.I. 1974/691, article 2.
(5) 1984 c. 12; section 84 was extended to Guernsey and the Isle of Man by S.I. 1994/1064 and S.I. 1995/268 respectively.
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“common technical regulation” shall be construed in accordance with regulation 3(3) of the
Telecommunications Terminal Equipment Regulations 1992(6);
“data message” means a non-voice message;
“EN45001 and EN45002” means European Standards (Normes Europeene) EN45001 and
45002 published in 1989 by the British Standards Institution;
“ETSI” means the European Telecommunications Standards Institute(7);
“ISO guides 25 and 38” means the International Organization for Standardization Guides 25
and 38 published by the International Organization for Standardization in 1990 and 1993
respectively;
“MPTs 1322, 1334 and 1371” means Department of Trade and Industry Performance
Specifications 1322, 1334 and 1371 referred to in Part I of Schedule 3;
“public switched telephone network” means a public telecommunication system by means
of which two-way voice telephony services are provided whereby messages are switched
incidentally to their conveyance;
“relevant apparatus” means any station or apparatus described in Schedule 2; and
“station” means a station for wireless telegraphy.

(2)  In these Regulations, “connected”, “convey”, “telecommunication
apparatus”,“telecommunication service” and “telecommunication system” shall be construed in
accordance with section 4 of the 1984 Act, and “public telecommunication system” shall be
construed in accordance with section 9(1) of the 1984 Act.

Exemption

4.—(1)  Subject to paragraph (2) below and regulation 5, the establishment, installation and
use of relevant apparatus are hereby exempted from the provisions of section 1(1) of the Wireless
Telegraphy Act 1949.

(2)  The exemption in paragraph (1) shall not apply to relevant apparatus which is established,
installed or used to provide or to be capable of providing a wireless telephony link between
telecommunication apparatus, or a telecommunication system, and a public switched telephone
network, by means of which a telecommunication service is provided by way of business to another
person.

Terms, provisions and limitations

5. The exemption provided for in regulation 4 shall be subject to the terms, provisions and
limitations that—

(a) the relevant apparatus shall not cause or contribute to any undue interference to any
wireless telegraphy; and

(b) unless there is a common technical regulation in force in respect of the relevant apparatus,
such apparatus—

(i) is approved for the time being by the Secretary of State under section 84 of the 1984
Act for the purposes of these Regulations;

(ii) complies with the requirements of MPTs 1322, 1334 and 1371 as appropriate; or
(iii) is approved to the European Telecommunications Standards referred to in Part I of

Schedule 3 as appropriate by the national administration of a country listed in Part II

(6) S.I. 1992/2423, amended and extended by S.I. 1994/3129.
(7) ETSI was set up in 1988 on the joint initiative of the European Commission and the European Postal and Telecommunications

Conference (CEPT).
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of that Schedule following type testing at a test laboratory, which has been accredited
in accordance with ISO guides 25 and 38 or EN45001 and EN45002 or a national
standard conforming to ISO guides 25 and 38 or EN45001 and EN45002.

Inspection and restrictions on use

6.—(1)  Where an authorised person has reasonable cause to believe that any relevant apparatus is
not complying with regulation 5, any person who is in possession or control of the relevant apparatus
shall, on the demand of that authorised person—

(a) permit and facilitate its inspection by that authorised person; and
(b) cause its use to—

(i) cease; or
(ii) be restricted in the manner specified by that authorised person,

for a period of time ending either on a date or on the occurrence of an event specified by
that authorised person.

(2)  Any authorised person exercising powers under paragraph (1) above shall produce evidence
of his authority, if so required by the person in possession or control of the relevant apparatus.

Department of Trade and Industry
15th February 1996

Ian Taylor
Parliamentary Under-Secretary of State for Trade

and Technology,
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SCHEDULE 1 Regulation 2

REVOCATIONS

(1) (2)
Regulations revoked References

The Wireless Telegraphy (Exemption)
Regulations 1982

S.I.1982/1697

The Wireless Telegraphy (Exemption)
(Amendment) (Cordless Telephone Apparatus)
Regulations 1987

S.I. 1987/775

The Wireless Telegraphy (Cordless Telephone
Apparatus) (Exemption) Regulations 1988

S.I. 1988/1648

The Wireless Telegraphy (Cordless Telephone
Apparatus) (Exemption) Regulations 1992

S.I. 1992/2008

SCHEDULE 2 Regulation 3(1)

DESCRIPTIONS OF THE RELEVANT APPARATUS

Analogue Cordless Telephone Apparatus (CT1)

1. Apparatus consisting of a base station and one or more portable stations designed or adapted
in accordance with MPT 1322—

(a) to be used to send and receive voice or data messages to be conveyed over a
telecommunication system to which the base station is connected; and

(b) so as to operate on one or more of the pairs of frequencies set out below—

Channel No. Base station transmission
frequency

Portable station
transmission frequency

1. 1642.00 kHz 47.45625 MHz

2. 1662.00 kHz 47.46875 MHz

3. 1682.00 kHz 47.48125 MHz

4. 1702.00 kHz 47.49375 MHz

5. 1722.00 kHz 47.50625 MHz

6. 1742.00 kHz 47.51875 MHz

7. 1762.00 kHz 47.53125 MHz or 47.44375
MHz

8. 1782.00 kHz 47.54375 MHz

Analogue Cordless Telephone Extended Range Apparatus (Extended Range CT1)

2. Apparatus consisting of a base station and one or more portable stations designed or adapted
in accordance with MPT 1371—
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(a) to be used to send and receive voice or data messages to be conveyed over a
telecommunication system to which the base station is connected; and

(b) so as to operate on either of the pairs of frequencies set out below—

Channel No. Base station transmission
frequency

Portable station
transmission frequency

1. 47.43125 MHz 77.51250 MHz

2. 47.41875 MHz 77.55000 MHz

Digital Cordless Telephone Apparatus (CT2)

3. Apparatus conforming, at the time it is manufactured, to MPT 1334 or the Interim European
Telecommunications Standard I-ETS 300 131 referred to in Part I of Schedule 3 and consisting of a
base station and one or more portable stations designed or adapted—

(a) to be used to send and receive voice or data messages or visual images in digitised packets
in time division duplex mode bi-directionally to be conveyed over a telecommunication
system to which the base station is connected; and

(b) so as to operate in a 100 kHz channel within the frequency band 864.1—868.1 MHz.

Digital European Cordless Telecommunications Apparatus (DECT, also known as Digital
Enhanced Telecommunications Apparatus)

4. Apparatus conforming, at the time it is manufactured, to the ETSI Technical Basis for
Regulation TBR 006 referred to in Part I of Schedule 3(8) and consisting of one or more base stations,
repeater stations and portable stations designed or adapted—

(a) to be used to send and receive voice or data messages or visual images either directly
between a base station and a portable station or between a base station and a portable
station by relay through a repeater station in digitised packets in time division duplex mode
bi-directionally to be conveyed over a telecommunication system to which the base station
is connected; and

(b) so as to operate within the frequency band 1880—1900 MHz(9).

For the purposes of this paragraph, “repeater station” means a station which relays the voice or data
message or visual image between the base station and one or more portable stations.

SCHEDULE 3 Regulation 5(b)

PART I

CT1

Department of Trade and Industry Performance Specification MPT 1322 published in August 1982
and revised and reprinted in August 1994.

(8) Council Recommendation 91/288/EEC of 3rd June 1991 (OJ No. L144, 8.6.91, p.47) referred to the coordinated introduction
of DECT into the European Community.

(9) Council Directive 91/287/EEC of 3rd June 1991 (OJ No. L144, 8.6.91, p.45) designated the frequency band for the coordinated
introduction of DECT into the European Community.
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Extended range CT1

Department of Trade and Industry Performance Specification MPT 1371 published in May 1989 and
revised and reprinted in August 1994.

CT2

Department of Trade and Industry Performance Specification MPT 1334 published in December
1987 and revised and reprinted in July 1994.
Interim European Telecommunications Standard I-ETS 300 131 published in April 1992 and revised
and reprinted in November 1994.

DECT

ETSI Technical Basis for Regulation TBR 006 published in December 1993 and revised and
reprinted in December 1995.

PART II

Country Symbol
Albania AL

Austria A

Belgium B

Bosnia and Herzegovina BH

Bulgaria BG

Croatia HR

Cyprus CY

Czech Republic CZ

Denmark DK

Estonia EST

Finland FI

France F

Germany D

Greece GR

Hungary H

Iceland IS

Ireland IRL

Italy I

Liechtenstein FL

Lithuania LT

Luxembourg L
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Country Symbol
Malta M

Moldova MLD

Monaco MC

Netherlands NL

Norway N

Poland PL

Portugal P

Romania RO

San Marino RSM

Slovakia SK

Slovenia SLO

Spain E

Sweden S

Switzerland CH

Turkey TR

United Kingdom of Great Britain and Northern
Ireland

GB

Vatican City SCV

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These Regulations provide for the exemption from the licensing requirements of section 1(1) of
the Wireless Telegraphy Act 1949 of certain cordless telephone apparatus referred to as relevant
apparatus. Accordingly it will not be necessary to hold a licence to establish, install and use relevant
apparatus. The relevant apparatus is described in Schedule 2.
The Regulations provide that the exemption shall not apply to relevant apparatus which is
established, installed or used to provide or is capable of providing a local loop by-pass by way of
business (regulation 4(2)).
The Regulations extend the categories of relevant apparatus to include cordless telephone apparatus
which conforms to the European Telecommunications Standard for Digital European Cordless
Telecommunications (regulation 4 and paragraph 4 of Schedule 2).
Regulation 5 provides that for the exemption to apply, certain requirements must be complied with.
The relevant apparatus must not cause or contribute to undue interference to any wireless telegraphy,
and (unless there is a common technical regulation in force in respect of such apparatus) must either
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be approved by the Secretary of State under section 84 of the Telecommunications Act 1984, comply
with the requirements of Performance Specifications MPT 1322, 1334 or 1371, or be approved to
European Telecommunications Standards I-ETS 300 131 or TBR 006.
Regulation 6 requires that the relevant apparatus must be available for inspection, and that its use
must cease, or its operation must be restricted, on the demand of a person authorised in that behalf
by the Secretary of State. Failure to comply with such a demand is an offence under section 3 of
the Wireless Telegraphy Act 1949.
These Regulations revoke and replace the Wireless Telegraphy (Exemption) Regulations 1982, the
Wireless Telegraphy (Exemption) (Amendment) (Cordless Telephone Apparatus) Regulations 1987,
the Wireless Telegraphy (Cordless Telephone Apparatus) (Exemption) Regulations 1988 and the
Wireless Telegraphy (Cordless Telephone Apparatus) (Exemption) Regulations 1992.
In addition to the requirements set out in regulation 5, the relevant apparatus will have to comply
with the provisions of regulation 8 of the Telecommunications Terminal Equipment Regulations
1992 (S.I. 1992/2423, as amended and extended by S.I. 1994/3129), if applicable, before being
supplied, connected or permitted to remain connected to a public telecommunication network or put
into service. From 1st January 1996 the apparatus has to comply with the type approval requirements
set out in Part VI of the Electromagnetic Compatibility Regulations 1992 (S.I. 1992/2372, as
amended by S.I. 1994/3080) before being supplied or taken into service to the extent that they
are not duplicated by the applicable provisions of the Telecommunications Terminal Equipment
Regulations.
The use of the relevant apparatus remains subject to the licensing requirements set out in section 7 of
the Telecommunications Act 1984. Details of the licensing requirements which may be applicable
may be obtained from the Office of Telecommunications, Export House, 50 Ludgate Hill, London
EC4M 7JJ (Tel: 0171-634 8700).
Copies of Performance Specifications MPT 1322, 1334 and 1371 may be obtained from the
Radiocommunications Agency Library at South Quay Three, 189 Marsh Wall, London E14 9SX
(Tel: 0171-211 0211).
Copies of the European Telecommunications Standards for CT2 and DECT apparatus may be
obtained from the British Standards Institution, 389 Chiswick High Road, London W4 4AL (Tel:
0181-996 7000) or from ETSI at 06921 Sophia Antipholis, Cedex, France (Tel: 00-33 92 94 42 00).
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