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STATUTORY INSTRUMENTS

1997 No. 1437 (S. 114)
FIRE SERVICES

The Fire Services (Appointments and Promotion)
(Scotland) Amendment Regulations 1997

Made - - - - Sth June 1997
Laid before Parliament 9th June 1997
Coming into force - - 30th June 1997

The Secretary of State, in exercise of the powers conferred upon him by section 18(1) of the
Fire Services Act 1947(1), and after consultation with the Scottish Central Fire Brigades Advisory
Council, hereby makes the following Regulations:

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Fire Services (Appointments and Promotion) (Scotland)
Amendment Regulations 1997 and shall come into force on 30th June 1997.

Interpretation

2. In these Regulations “the 1978 Regulations” means the Fire Services (Appointments and
Promotion) (Scotland) Regulations 1978(2).

Amendment of the 1978 Regulations

3. In regulation 4 of the 1978 Regulations, in paragraph (c), the letters “(c)” and “(e)” shall be
omitted.

4. Inregulation 5 of the 1978 Regulations—
(a) in paragraph (1), there shall be omitted—
(i) in sub-paragraph (b) the words “and shall not have attained the age of 31 years”; and
(i1) sub-paragraphs (c) and (e);
(b) in paragraph (3), the letters “(c)” and “(e)” shall be omitted; and
(c) for paragraph (4), there shall be substituted the following:—

(1) 1947 c. 41; section 18 was amended by the Fire Services Act 1959 (c. 44), section 6 and Schedule.
(2) S.1. 1978/1727, the relevant amending instruments are S.I. 1989/49 and 1991/343.
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“(4) Sub-paragraphs (a), (b), (d) and (ee) of paragraph (1) of this regulation shall apply
also in relation to the qualifications for appointment of a person as a retained member of
a brigade and, for this purpose, a retained member of a brigade means a person who is to
serve therein as a part-time member thereof on terms under which he is or may be required
to engage in firefighting in return for an annual retaining fee.”.

St Andrew’s House,
Edinburgh Henry McLeish
5th June 1997 Minister of State, Scottish Office
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations amend the Fire Services (Appointments and Promotion) (Scotland) Regulations
1978 by removing from the requirements which must be satisfied before a person can be promoted
to, or appointed in, the rank of firefighter, the requirements as to maximum age, minimum and
maximum height measurements and eyesight. The Regulations also make a number of consequential
amendments to the 1978 Regulations.



