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STATUTORY INSTRUMENTS

1999 No. 1949
EDUCATION, ENGLAND

The Education (Parent Governor
Representatives) Regulations 1999

Made - - - - 4th July 1999
Laid before Parliament 8th July 1999
Coming into force - - 1st September 1999

In exercise of the powers conferred by sections 499(6), (7) and (8) and 569(4) of the Education
Act 1996(1), the Secretary of State for Education and Employment hereby makes the following
Regulations:

Citation, commencement and application

1.—(1) These Regulations may be cited as the Education (Parent Governor Representatives)
Regulations 1999 and shall come into force on 1st September 1999.

(2) These Regulations shall apply in relation to local education authorities in England.

Interpretation

2. In these Regulations—
“the 1998 Act” means the School Standards and Framework Act 1998;

“the date of the election”, in relation to an election in which votes may be cast on more than
one date, means the last date on which votes may be cast or postal votes received;

“parent governor” means—

(a) a person who is elected as a member of the school’s governing body by parents of
registered pupils at the school and is himself such a parent at the time when he is elected;

(b) a person who is appointed as a parent governor by the governing body in accordance
with regulations under the 1998 Act; or

(1) 1996 c. 56; section 499 was amended by section 9 of the School Standards and Framework Act 1998 (c. 31).
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(c) a person who continues as a parent governor for the purposes of the reconstitution of
the governing body on transition to the new schools framework by virtue of regulations
under Part II of the 1998 Act(2);

“parent governor representative’” means a person elected in accordance with regulations 3 to 7;

“relevant committee” means a committee appointed by a local authority, or by two or more
local authorities, in accordance with section 102 of the Local Government Act 1972(3) wholly
or partly for the purpose of discharging any functions which are conferred on the local authority
or authorities in its or their capacity as a local education authority or authorities, but it does
not include any committee the decisions of which are subject to scrutiny by another committee
which is itself a relevant committee.

Requirement for certain committees to include parent governor representatives

3.—(1) A local education authority shall appoint at least two but not more than five parent
governor representatives to each relevant committee of the authority.

(2) A local education authority shall ensure that the first parent governor representatives on each
relevant committee are appointed by 1st June 2000.

Election procedures

4.—(1) A local education authority shall be responsible for making all necessary arrangements
for, and for determining all other matters relating to, the holding of an election of a parent governor
representative to a relevant committee, but nothing in this regulation shall prevent an authority from
appointing another body to conduct or oversee that election.

(2) Without prejudice to the generality of paragraph (1), where a vacancy for a parent governor
representative is required to be filled by election the local education authority shall announce that
vacancy and at the time of that announcement shall—

(a) appoint a returning officer who shall ensure that so far as is possible the election is
conducted fairly;

(b) take such steps as are reasonably practicable to secure that every person who is known to
them to be eligible to vote in the election of a parent governor representative is—

(i) informed of the vacancy and that it is required to be filled by election;
(i1) informed that he is entitled to vote at the election;
(ii1) informed of the details of the electoral timetable and procedures;

(iv) informed of the qualifications which a person requires in order to be elected as
a parent governor representative, and of the term of office of a parent governor
representative; and

(v) provided with a description of the role of a parent governor representative.

(3) Any election of a parent governor representative which is contested shall be held by secret
ballot.

(4) No ballot paper in such an election shall contain any indication of an affiliation with a political
party.

(5) Where a vacancy for a parent governor representative arises, the local education authority
shall—

(2) See regulations 13 and 20 of the Education (School Government) (Transition to New Framework) Regulations 1998
(S.1.1998/2763).
(3) 1972 c. 70. Section 102 was amended by section 108(5) of, and paragraph 31(1) of Schedule 13 to, the Children Act 1989
(c. 41), and by sections 13(8) and 194 of, and Part II of Schedule 12 to, the Local Government and Housing Act 1989 (c. 42).
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(a) determine, for the purposes of the election, any question as to a person’s entitlement to
vote or eligibility to stand for election;

(b) provide for every person who is eligible to vote in the election to have an opportunity to
do so by post; and

(c) secure that the results of the election are announced not more than one week after the date
of the election, and not more than three months after the announcement of the vacancy.

(6) Where a vacancy remains unfilled because no, or not enough, candidates seek election, the
local education authority shall comply with the requirements of this regulation again within one year
of the original vacancy having arisen.

(7) Nothing in these Regulations shall require a ballot to be held if the number of vacancies to
be filled is equal to or exceeds the number of candidates for election.

Eligibility to vote in elections

5.—(1) Subject to paragraph (2), a person shall be eligible to vote in the election of a parent
governor representative to a relevant committee of a local education authority if he is on the date of
the election a parent governor at a school maintained by the authority.

(2) A person shall be eligible to vote in the election of a parent governor representative to a
relevant committee of a local education authority named in the Schedule to these Regulations if on
the date of the election—

(a) he is the parent of a registered pupil who is educated at a school maintained by the
authority, or who is educated by the authority otherwise than at school; or

(b) he is resident in the area of the authority and is the parent of a registered pupil who is
educated at a school maintained by another local education authority, or who is educated
by another local education authority otherwise than at school.

Qualifications for election as a parent governor representative

6.—(1) Subject to paragraphs (2) to (4), a person shall, unless disqualified under any enactment,
be qualified to be elected as a parent governor representative on a relevant committee of a local
education authority if on the date of the election—

(a) he is a parent governor at a school maintained by the local education authority; and

(b) he is the parent of a registered pupil who is educated at a school maintained by the
authority, or who is educated by the authority otherwise than at school.

(2) A person shall, unless disqualified under any enactment, be qualified to be elected as a parent
governor representative on a relevant committee of a local education authority named in the Schedule
to those Regulations if on the date of the election—

(a) heis the parent of a registered pupil who is educated at a school maintained by the authority
or who is educated by the authority otherwise than at school; or

(b) he is resident in the area of the authority and is the parent of a registered pupil who is
educated at a school maintained by another local education authority, or who is educated
by another local education authority otherwise than at school.

(3) A person who is already a member of the local education authority shall be disqualified from
being elected as a parent governor representative.

(4) A person who is a teacher at, or is otherwise employed in, a school maintained by the local
education authority shall be disqualified from being elected as a parent governor representative.
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Disqualification from holding office as a parent governor representative

7.—(1) A parent governor representative who qualified for election under regulation 6(1) shall
cease to be qualified to hold that office if he resigns or is disqualified from the office of parent
governor or if he ceases to be a parent governor for any reason other than that he has completed his
term of office, and his office of parent governor representative shall be vacated on the same date
as the office of parent governor.

(2) A parent governor representative shall cease to be qualified to hold that office if he is elected
as a member of the local education authority.

(3) A parent governor representative shall cease to be qualified to hold that office if he takes
up employment, whether as a teacher or otherwise, in a school maintained by that local education
authority.

(4) A person shall not hold the office of parent governor representative on committees of more
than one local education authority at any one time.

Term of office

8. The term of office of a parent governor representative on a relevant committee of a local
education authority—

(a) shall begin on such date as the authority shall determine, being a date not more than one
month after the announcement of the result of the election in which he has been elected;
and

(b) shall (subject to regulation 9(2), be of such duration as the authority shall determine, being
a period not less than two years nor greater than four years.

Vacation of office

9.—(1) Where a parent governor representative completes his term of office or that office
becomes vacant for any other reason, the local education authority shall ensure that an election is
held to fill the vacancy and that the date of the election falls in time for the vacancy to be filled not
later than six months after the date on which the vacancy occurred.

(2) Where a parent governor representative does not complete his term of office, the local
education authority may decide whether his successor shall be appointed for a full term of office
determined in accordance with regulation 8(b), for the unexpired portion of the previous term of
office, or for the aggregate of the unexpired portion of that term and a further such full term, provided
that such an aggregate period does not exceed four years.

Voting rights of parent governor representatives

10.—(1) Subject to paragraph (2), a parent governor representative shall be entitled to vote on
any of the following matters—

(a) matters which relate to schools maintained by the local education authority;

(b) matters which relate to pupils who are educated in schools maintained by the local
education authority, or who are educated by the local education authority otherwise than
at school.

(2) A parent governor representative shall not be entitled to vote on the determination of the local
education authority’s total revenue expenditure on education or the determination of its total capital
expenditure on education.
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Estelle Morris
Minister of State
4th July 1999 Department for Education and Employment
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SCHEDULE Regulations 5(2) and 6(2)

LOCAL EDUCATION AUTHORITIES THE PARENT GOVERNOR
REPRESEN TATIVES OF WHICH SHALL BE ELECTED BY PARENTS

City of London
Isles of Scilly

EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations make provision for representatives of parent governors at maintained schools to
be included in the education committees of local education authorities.

Regulation 3 requires a local authority to appoint between two and five parent governor
representatives to each committee which catries out any functions which are conferred on the
authority in its capacity as a local education authority (excluding any committee whose decisions
are scutinised by another committee which itself has such representation).

Regulation 4 sets out the procedure by which parent governor representatives are elected, and
provides in particular that no ballot need be held if the number of vacancies to be filled is equal to
or exceeds the number of candidates for election.

Regulation 5 sets out the eligibility criteria for voting in the election of a parent governor
representative. In the majority of cases any parent governor may vote, but in the case of two local
education authorities which act only in relation to a small number of maintained schools, any parent
of a pupil educated by the authority, or any parent residing in the area of the authority whose child
is educated by another authority, may vote.

Regulation 6 sets out the qualifications for election as a parent governor representative. In the
majority of cases any parent governor who is the parent of a pupil educated by the authority is
qualified to be a parent governor representative. In the same two exceptional cases as in regulation 5,
a person is qualified to be a parent governor representative if he satisfies the criteria for voting set
out above.

Regulations 6 and 7 set out circumstances which may disqualify a person from being elected as a
parent governor representative or from continuing to hold that office.

Regulation 8 provides that (subject to regulation 9(2)) the term of office of a parent governor
representative shall be between two and four years, at the discretion of the local education authority.

Regulation 9 sets out the consequences of an office of parent governor representative being vacated,
and makes special provision for the term of office of his successor.

Regulation 10 sets out the voting rights of a parent governor representative. Such a person may vote,
broadly, on any matter related to the local education authority’s schools and pupils, save that he may
not vote on the determination of the authority’s budget.



