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STATUTORY INSTRUMENTS

2002 No. 708

NURSES, MIDWIVES AND HEALTH
VISITORS, ENGLAND AND WALES

The Nurses, Midwives and Health Visitors (Professional
Conduct) (Amendment No. 2) Rules 2002 Approval Order 2002

Made       -      -      -      - 11th March 2002

Coming into force       -      - 31st March 2002

The Lord Chancellor, in exercise of the powers conferred upon him by section 19(5) of the Nurses,
Midwives and Health Visitors Act 1997(1), and as respects proceedings in England and Wales only,
hereby approves the Nurses, Midwives and Health Visitors (Professional Conduct) (Amendment
No. 2) Rules 2002 made by the United Kingdom Central Council for Nursing, Midwifery and Health
Visiting and set out in the Schedule to this Order.

This Order may be cited as the Nurses, Midwives and Health Visitors (Professional Conduct)
(Amendment No. 2) Rules 2002 Approval Order 2002, and shall come into force on 31st March 2002.

Dated 11th March 2002 Irvine of Lairg, C.

(1) 1997 c. 24. The whole Act is repealed by section 60(3) of and Schedule 5 to the Health Act 1999 (c. 8) from a date or dates
to be appointed; in relation to section 10(5) and paragraph 7(4) of Schedule 1 this repeal has been commenced on 11th May
2001 by article 2(2)(a) of the Health Act 1999 (Commencement No. 11) Order 2001 (S.I.2001/1985).

http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1997/24
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1999/8
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2001/1985
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SCHEDULE

THE NURSES, MIDWIVES AND HEALTH VISITORS
(PROFESSIONAL CONDUCT) (AMENDMENT) (No. 2) RULES 2002

The United Kingdom Central Council for Nursing, Midwifery and Health Visiting, in exercise of the
powers conferred on it by section 10 of the Nurses, Midwives and Health Visitors Act 1997(2), and
after due consultation in accordance with section 19(3) thereof, hereby makes the following rules—

Citation and Interpretation

1.—(1)  These rules may be cited as the Nurses, Midwives and Health Visitors (Professional
Conduct) (Amendment) (No. 2) Rules 2002.

(2)  For the purposes of these rules “the Professional Conduct rules” means The Nurses, Midwives
and Health Visitors (Professional Conduct) Rules 1993(3).

Amendment of the Professional Conduct rules

2.—(1)  The Professional Conduct rules shall be amended in accordance with the following
paragraphs of this rule.

(2)  In rule 31 (Information raising the question as to the fitness to practise of nurses, midwives
or health visitors)—

(a) in paragraph (4)(b)—
(i) for the words “two medical examiners” there shall be substituted the words “a

medical examiner”;
(ii) for the word “examiners” where it appears for the second time, there shall be

substituted the word “examiner”; and
(iii) for the word “reports” there shall be substituted the words “a report”;

(b) in paragraph 4(c) for the words “other medical practitioners” there shall be substituted the
words “another medical practitioner”;

(c) for paragraph (5) there shall be substituted the following—
“(5)  All information received by the Registrar pursuant to paragraph (4)(b), (c) or (d)

or paragraph (6) shall be forwarded to the professional screeners”;
(d) for paragraph (6) there shall be substituted the following—

“(6)  If it appears necessary or desirable to the professional screeners, a second medical
examiner may be chosen at the Council’s expense to report to the Registrar on the
practitioner’s fitness to practise; and in the event of the two chosen medical examiners not
being able to agree on the result of their respective examinations a third medical examiner
may be chosen at the Council’s expense to report to the Registrar”.

(3)  For rule 32 (Examination by medical examiners) there shall be substituted the following—

“32.—(1)  If the practitioner—
(a) agrees to submit to medical examination in response to an invitation sent pursuant

to rule 31(4)(b) or 31(6); or

(2) 1997 c. 24. The Whole Act is repealed by section 60(3) of and Schedule 5 to the Health Act 1999 (c. 8) from a date or dates
to be appointed; in relation to section 10(5) and paragraph 7(4) of Schedule 1 this repeal has been commenced on 11th May
2001 by article 2(2)(a) of the Health Act 1999 (Commencement No. 11) Order 2001 (S.I. 2001/1985).

(3) S.I. 1993/893, as amended by S.I. 2001/536 and S.I. 2002/82, and to which there are other amendments not relevant to these
rules.
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(b) nominates a medical practitioner to examine her under rule 31(4)(c)
the Registrar shall make arrangements for such examination.

(2)  Any medical examiner chosen under rule 31(4)(b) or 31(6) shall be chosen by the
professional screeners in accordance with the Second Schedule to these rules.

(3)  The Registrar shall—
(a) send to any medical examiner chosen under rule 31(4)(b) or 31(6) and to any

medical practitioner nominated under rule 31(4)(c) the information received by
the Registrar and the professional screeners under rule 31(1), 31(2) or 31(4)(d);
and

(b) ask each of them to—
(i) report on the fitness of the practitioner to engage in practice, and

(ii) recommend how her case should be managed.”.
(4)  In rule 33 (Action following consideration of reports of medical examiners)—

(a) for paragraph (1) there shall be substituted the following—
“(1)  The Registrar shall refer to the professional screeners each report received from a

medical examiner chosen by the professional screeners or nominated by the practitioner.
The professional screeners shall consider them and shall cause the Registrar to send copies
of them to the practitioner.”.

(b) in paragraph (2)(a)—
(i) for the words “If the medical examiners consider unanimously” there shall be

substituted the words “If it is the view of the medical examiner or, if there is more
than one medical examiner, the unanimous view of the medical examiners”;

(ii) after the words “information received” there shall be inserted the words “under rule
31(1), 31(2) or 31(4)(d)”.

(5)  In rule 34 (Provisions applying when a case has been referred to the professional screeners
by the Preliminary Proceedings Committee, the President or the Conduct Committee)—

(a) in paragraph (1)(a) for the words “at least two medical examiners” there shall be
substituted the words “a medical examiner”;

(b) in paragraph (1)(b) for the word “examiners” there shall be substituted the word
“examiner”, and for the word “reports” there shall be substituted the words “a report”;

(c) in paragraph (1)(c) for the words “other medical practitioners” there shall be substituted
the words “another medical practitioner”;

(d) for paragraph (2) there shall be substituted the following—
“(2)  If it appears necessary or desirable to the professional screeners, a second medical

examiner may be chosen at the Council’s expense to report to the Registrar on the
practitioner’s fitness to practise; and in the event of the two chosen medical examiners not
being able to agree on the result of their respective examinations a third medical examiner
may be chosen at the Council’s expense to report to the Registrar. All such examiners
shall be chosen by the professional screeners in accordance with the Second Schedule to
these rules.”.

(e) for paragraph (3) there shall be substituted the following—
(a) “(3)    If the practitioner agrees to submit to medical examination under

paragraph (1)(a), (1)(c) or (2), the Registrar shall make arrangements for such
examination. Each medical examiner chosen under paragraph (1)(a) or (2) shall
be chosen by the professional screeners in accordance with the Second Schedule
to these rules.
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(b) The Registrar shall send to each medical examiner chosen by the professional
screeners and any medical practitioner nominated by the practitioner the
information on which the Preliminary Proceedings Committee, the President or
the Conduct Committee, as the case may be, decided to refer the case.”.

(f) there shall be inserted the following paragraph—
“(3A)  The Registrar shall refer to the professional screeners the information referred

to in paragraph (3)(b) and any report received pursuant to paragraph (1) or (2).”;
(g) in paragraph (4), for the words “paragraph (3)” there shall be substituted the words

“paragraph (3A)”.
(h) in paragraph (5)—

(i) for the words “rule 31(4)(b)” there shall be substituted the words “the foregoing
rules”; and

(ii) for the words “rule 31(4)(c)” there shall be substituted the words “the foregoing
rules”.

(6)  In rule 37 (Preliminary circulation of evidence) for the words “the medical examiners” there
shall be substituted the words “each medical examiner”.

(7)  In rule 42 (Questions) for the words “the medical examiner” there shall be substituted the
words “a medical examiner or a medical practitioner nominated by the practitioner”.

(8)  In rule 49 (Termination of suspension and restoration to the register)—
(a) in paragraph (5)—

(i) for the words “at least two medical examiners” there shall be substituted the words
“a medical examiner”;

(ii) for the word “examiners” where it appears for the second time there shall be
substituted the word “examiner”;

(iii) for the word “reports” there shall be substituted the words “a report”;
(b) for paragraph (6) there shall be substituted the following—

“(6)  If it appears necessary or desirable to the professional screeners, a second medical
examiner may be chosen at the Council’s expense to report to the Registrar on the
practitioner’s fitness to practise; and in the event of the two chosen medical examiners not
being able to agree on the result of their respective examinations a third medical examiner
may be chosen at the Council’s expense to report to the Registrar. All such examiners
shall be chosen by the professional screeners in accordance with the Second Schedule to
these rules.”.

(9)  In the Second Schedule, in paragraph 1 for the words “Health Committee” there shall be
substituted the word “Council”.

GIVEN under the Official Seal of the UNITED KINGDOM CENTRAL COUNCIL FOR
NURSING, MIDWIFERY AND HEALTH VISITING this 8th day of March, 2002

L.S.
Alison Norman

President
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Sue Norman
Chief Executive/Registrar

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Order)

This Order approves, as respects proceedings in England and Wales only, the Rules set out in the
Schedule. These amend the Professional Conduct rules of the United Kingdom Central Council for
Nursing, Midwifery and Health Visiting so as to reduce the number of medical examiners who are
required to examine the practitioner from two to one in cases concerning the practitioner’s fitness
to practise; and to make further provision with respect to any medical practitioner instructed by the
practitioner.
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