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STATUTORY INSTRUMENTS

2016 No. 1091

The Electromagnetic Compatibility Regulations 2016

PART 1

Interpretation

2.—(1)  In these Regulations—
the “1987 Act” means the Consumer Protection Act 1987(1);
the “2006 Regulations” means the Electromagnetic Compatibility Regulations 2006(2);
“accreditation” means accreditation as defined in paragraph 10 of Article 2 of RAMS (as
amended from time to time);
“accreditation certificate” means a certificate, issued by the United Kingdom Accreditation
Service (a company limited by guarantee incorporated in England and Wales under number
03076190) or a national accreditation body in another member State, attesting that a conformity
assessment body meets the notified body requirements;
“apparatus” means any finished appliance or combination thereof made available on the market
as a single functional unit, intended for the end-user and liable to generate electromagnetic
disturbance, or the performance of which is liable to be affected by such disturbance and
includes—
(a) components or sub-assemblies intended for incorporation into an apparatus by an end-

user, which are liable to generate or be affected by electromagnetic disturbance;
(b) a mobile installation defined as a combination of apparatus and, where applicable, other

devices, intended to be moved and operated in a range of locations;
“authorised representative” means a person established within the EU appointed in accordance
with regulation 38 (appointment of an authorised representative);
“CE marking” means a marking which takes the form set out in Annex II of RAMS (as amended
from time to time);
“competent national authority” means an authority having responsibility for enforcing the law
of a member State which implements the Directive;
“conformity assessment” means the process demonstrating whether the essential requirements
relating to apparatus have been fulfilled;
“conformity assessment body” means a body that performs conformity assessment activities;
“the Directive” means Directive 2014/30/EU of the European Parliament and of the Council
of 26 February 2014 on the harmonisation of laws of the Member States relating to
electromagnetic compatibility (recast)(3);

(1) 1987 c.43.
(2) S.I. 2006/3418.
(3) OJ L 96, 29.3.2014, p. 79.
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“distributor” means any person in the supply chain, other than the manufacturer, authorised
representative or importer, who makes apparatus available on the market;
“district council” means a district council within the meaning of the Local Government Act
(Northern Ireland) 1972(4);
“economic operator” means a manufacturer, authorised representative, importer or distributor;
“electromagnetic compatibility” means the ability of equipment to function satisfactorily in its
electromagnetic environment without introducing intolerable electromagnetic disturbances to
other equipment in that environment;
“electromagnetic disturbance” means any electromagnetic phenomenon which may degrade
the performance of equipment; an electromagnetic disturbance may be electromagnetic noise,
an unwanted signal or a change in the propagation medium itself;
“electromagnetic environment” means all electromagnetic phenomena observable in a given
location;
“enforcing authority” is to be interpreted in accordance with regulation 52 (designation of
enforcing authorities);
“equipment” means any apparatus or fixed installation;
“essential requirements” means the requirements set out in Schedule 1;
“EU declaration of conformity” means a declaration of conformity required to be drawn up in
accordance with regulation 10(1)(a) (EU declaration of conformity and CE marking);
“EU harmonisation legislation” means any EU legislation harmonising the conditions for the
marketing of apparatus;
“European Commission” means the Commission of the European Union;
“fixed installation” means a particular combination of several types of apparatus and, where
applicable, other devices, which are assembled, installed and intended to be used permanently,
at a predefined location;
“harmonised standard” has the meaning given by Article 2(1)(c) of Regulation (EU) No
1025/2012 of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on European
standardisation(5) (as amended from time to time);
“immunity” means the ability of equipment to perform as intended without degradation in the
presence of electromagnetic disturbance;
“importer” means any person established within the EU who places apparatus from a third
country on the EU market;
“make available on the market” means any supply of apparatus for distribution or use on the
EU market in the course of a commercial activity, whether in return for payment or free of
charge, and related expressions must be construed accordingly;
“manufacturer” means a person who—
(a) manufactures apparatus or has apparatus designed or manufactured; and
(b) markets that apparatus under that person’s name or trademark;
“market surveillance authority” has the meaning given in regulation 53 (designation of market
surveillance authorities);
“mobile installation” means a combination of apparatus and, where applicable, other devices,
which are intended to be moved and operated in a range of locations;

(4) 1972 c.9.
(5) OJ L 316, 14.11.2012, p. 12.
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“national accreditation body” has the meaning set out in point 11 of Article 2 of RAMS (as
amended from time to time);
“notified body” means a body described in regulation 43 (notified bodies);
“notified body requirements” means the requirements set out in Schedule 5 (requirements for
notified bodies);
“OFCOM” means the Office of Communications established under the Office of
Communications Act 2002(6);
“Official Journal” means the Official Journal of the European Union;
“place on the market” means the first making available of apparatus on the EU market, and
related expressions must be construed accordingly;
“put into service” means the first use of equipment in the EU by its end-user for the purposes
for which it was intended, and related expressions must be construed accordingly;
“RAMS” means Regulation (EC) No 765/2008 of the European Parliament and of the Council
of 9 July 2008 setting out the requirements for accreditation and market surveillance relating
to the marketing of products and repealing Regulation (EEC) No 339/93(7);
“recall” means any measure aimed at achieving the return of apparatus that has already been
made available to the end-user, and related expressions must be construed accordingly;
“relevant conformity assessment procedure” means a conformity assessment procedure
referred to in regulation 40 (conformity assessment procedures);
“relevant economic operator” means, in relation to apparatus, an economic operator with
obligations in respect of that apparatus under Part 2;
“technical specification” means a document that prescribes technical requirements to be
fulfilled by the equipment;
“weights and measures authority” means a local weights and measures authority within the
meaning set out in section 69 of the Weights and Measures Act 1985(8);
“withdrawal” means any measure aimed at preventing apparatus in the supply chain from being
made available on the market, and related expressions must be construed accordingly.

(2)  In these Regulations, a reference to apparatus or equipment being “in conformity with Part
2” means that—

(a) the apparatus or equipment is in conformity with the essential requirements; and
(b) each relevant economic operator has complied with the obligations imposed on them under

Part 2 which must be satisfied at or before the time at which they make the apparatus or
equipment available on the market.

(3)  In these Regulations, “risk” means a risk to aspects of public interest protection referred to
in the Directive.

(a) (4)  (a)  Subject to sub-paragraph (b), in these Regulations, a reference to a member
State must be read as a reference to an EEA State and a reference to the EU must be read
as a reference to the European Economic Area.

(b) Sub-paragraph (a) will not apply until the entry into force of any amendment made to
Annex II (technical regulations, standards, testing and certification) to the EEA Agreement
by a Decision of the EEA Joint Committee, inserting a reference to the Directive into that
Annex.

(6) 2002 c.11.
(7) OJ L 218, 13.8.2008, p. 30.
(8) 1985 c.72; section 69 was amended by Schedule 1 to the Statute Law (Repeals) Act 1989 (c.43); paragraph 75 of Schedule

16 to the Local Government (Wales) Act 1994 (c.19); and paragraph 144 of Schedule 13 to the Local Government etc.
(Scotland) Act 1994 (c.39).
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