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WELSH STATUTORY INSTRUMENTS

2003 No. 1732 (W.190)
EDUCATION, WALES

The Education (School Organisation
Plans) (Wales) Regulations 2003

Made - - - - 9th July 2003
Coming into force - - 1st August 2003

The National Assembly for Wales makes the following Regulations in exercise of the powers
conferred on the Secretary of State by sections 26 and 138(7) and (8) of the School Standards and
Framework Act 1998(1) and now vested in the National Assembly for Wales(2):

Name, commencement and application

1.—(1) These Regulations are called the Education (School Organisation Plans) (Wales)
Regulations 2003 and shall come into force on 1st August 2003.

(2) These Regulations apply in relation to Wales.

Revocation

2. These Regulations revoke the Education (School Organisation Plans) (Wales) Regulations
1999(3).

Interpretation

3. In these Regulations—
“the Act” (“y Ddeddf”) means the School Standards and Framework Act 1998;
“authority” (“awdurdod”) means a local education authority in Wales;

“plan” (“cynllun”) means a school organisation plan and “draft plan” is to be construed
accordingly;

“school year” (“blwyddyn ysgol”) means the school year which applies for the schools
maintained by the authority concerned or, if the same school year does not apply for all such

(1) 1998 c. 31. Section 26 was amended by section 149 of, and paragraphs 1 and 80 of Schedule 9 to, the Learning and Skills
Act 2000 (c. 21).

(2) See the National Assembly for Wales (Transfer of Functions) Order 1999 (S.1.1999/672).

(3) S.I. 1999/499, amended by S.I. 2001/3710 (W.306).
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schools, the school year which applies for the highest number of schools maintained by that
authority; and

“special educational needs” (“anghenion addysgol arbennig”) has the meaning given to that
term by section 312(1) of the Education Act 1996(4).

Content and duration of school organisation plan

4.—(1) For the purposes of section 26(2)(a) and (ab) of the Act (which provides that a school
organisation plan is a statement which sets out how the authority propose to exercise their functions
and powers during the prescribed period with a view to securing the provision of primary and
secondary education that will meet the needs of the population of their area during that period) the
prescribed period is the period starting with the date upon which the draft plan is adopted by the
authority under regulation 8 or 9 and ending at the end of the fifth school year after the school year
in which that draft plan was published.

(2) The reference in paragraph (1) to the publication of a draft plan is a reference to the initial
publication of that draft plan under regulation 5 irrespective of whether a fresh draft plan replacing
that draft plan was subsequently published under regulation 9(1).

(3) The plan must in particular deal with—

(a) demographic information relevant to the supply of places in schools maintained by the
authority;

(b) statistical information relating to the number of existing places in primary and secondary
schools maintained by the authority;

(c) a statement of policies and principles relevant to the provision of places in schools
maintained by the authority;

(d) conclusions, drawn from the demographic and statistical information, policies and
principles, about any excess or insufficiency in the provision of primary and secondary
education in schools maintained by the authority during the period to which the plan
relates;

(e) the authority’s proposals for remedying any excess or insufficiency in the provision of
primary and secondary education in schools maintained by the authority during the period
to which the plan relates; and

(f) the provision which the authority proposes to make during that period for children with
special educational needs.

(4) In connection with the preparation of a plan in accordance with this regulation, and in relation
to the operation of a plan, the authority is to have regard to guidance issued from time to time by
the National Assembly for Wales.

Publication of draft plan

5.—(1) The authority must publish a draft plan by—
(a) sending (subject to paragraph (2)) a copy to—
(i) the governing body of each school maintained by the authority;

(i1) the Diocesan Director of Education of every diocese of the Church in Wales, where
the whole or any part of the area of the diocese falls within the authority’s area;

(iii) the Diocesan Director of Education of every diocese of the Roman Catholic Church,
where the whole or any part of the area of the diocese falls within the authority’s area;

(4) 1996 c. 56.
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(iv) the Council for Mission and Ministry of the Church in Wales;
(v) the Qualifications, Curriculum and Assessment Authority for Wales;
(vi) the Welsh Joint Education Committee;
(vii) the Welsh Language Board;
(viii) the National Council for Education and Training for Wales;
(ix) the Higher Education Funding Council for Wales;

(x) the Community Consortium for Education and Training, or such other body
representing local providers of education and training for persons over compulsory
school age, in the authority’s area; and

(xi) the National Assembly for Wales; and

(b) depositing a copy in such public libraries in the area of the authority as they consider
appropriate.

(2) Sub-paragraph (1)(a)(i) is not to apply in relation to the governing body of any school if
the authority publishes the draft plan on the Internet on the authority’s web-site and the school has
facilities which enable access to be gained to the Internet.

(3) The first draft plan after the coming into force of these Regulations must be published on
or before 31st December 2003.

(4) The authority must prepare and publish further draft plans on or before 31st December 2006
and on or before 31st December in every third year thereafter.

(5) The authority must prepare and publish an additional draft plan in any year in which they are
not required to publish a draft plan under paragraph (4) if there has been any change of policy or
local circumstances relating to the provision of primary or secondary education since the last plan
was prepared.

(6) Before publishing a draft plan the authority must consult such persons as appear to them to
be appropriate.

Publication of notice of draft plan

6. At the same time as they publish a draft plan the authority must publish a notice in at least one
newspaper circulating in the area of the authority—

(a) stating where the draft plan can be inspected,
(b) giving a summary of the conclusions of the draft plan,

(c) where the conclusion of the plan is that steps should be taken to remedy any excess or
insufficiency in the provision of primary or secondary education in maintained schools in
parts of the authority’s area, specifying those parts of the authority’s area, and

(d) stating the effect of regulations 7 to 11.

Comments on draft plan

7—(1) Any person is permitted to submit comments on a draft plan.

(2) Such comments must be sent to the authority within the period of two months after the date
of publication of the notice in accordance with regulation 6 (or if notices were published in different
newspapers on different dates, the date of the publication of the last such notice).
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Adoption of draft plan by the authority

8.—(1) Following the publication of a draft plan and the expiration of the period referred to in
regulation 7(2), the authority must, after considering any comments sent to them within that period,
decide whether or not the plan should be adopted by them (with or without modifications).

(2) The authority must make their decision under paragraph (1) within the period of two months
after the expiration of the period referred to in regulation 7(2).

(3) If the authority decide to adopt the draft plan (with or without modifications), the adoption
is to take effect on the date of the decision.

Publication and adoption of a fresh draft plan by the authority

9.—(1) If the authority decide under regulation 8 not to adopt the draft plan (with or without
modifications), they must prepare and publish under this paragraph a fresh draft plan in place of
that draft plan.

(2) Regulations 5(1), 5(6), 6 and 7 are to apply in relation to a fresh draft plan published under
paragraph (1) as they apply to draft plans, except that the summary of the conclusions of the draft
plan given in the notice published under regulation 6 (as applied) must include, in the case of a fresh
draft plan, a brief statement of how those conclusions differ from those given in the notice published
under that regulation in respect of the draft plan which the fresh draft plan replaces, and the notice
must state the effect of regulations 7, 9(4), 10 and 11 (instead of the effect of regulations 7 to 11).

(3) Where a fresh draft plan is required to be published under paragraph (1), it must be published
within the period of three months after the expiration of the period within which any comments on
the draft plan it replaces were required to be submitted in accordance with regulation 7(2).

(4) Following the publication of a fresh draft plan under this regulation and the expiration of
the period referred to in regulation 7(2) (as applied by paragraph (1)) for submitting comments on
the fresh draft plan, the authority must, within the period of two months after the expiration of that
period, adopt the fresh draft plan (with or without modifications) and such adoption is to take effect
on the date of adoption.

Publication of adopted plan

10. Where a plan has been adopted by an authority under regulation 8 or 9, the authority must
publish the plan as adopted by—

(a) placing a copy on the Internet on the authority’s web-site;

(b) notifying each of the persons and bodies mentioned in regulation 5(1) of the availability
of the plan on the Internet on the authority’s web-site; and

(c) notifying such public libraries in their area as they consider appropriate of the availability
of the plan on the Internet on the authority’s web-site.

Publication of notice of adopted plan

11. At the same time as they publish an adopted plan under regulation 10, the authority must
publish a notice in at least one newspaper circulating in the area of the authority—

(a) stating where the plan can be inspected and where it can be accessed on the Internet, and
(b) giving a summary of the conclusions of the plan, and

(c) where the conclusion of the plan is that steps should be taken to remedy any excess or
insufficiency in the provision of primary or secondary education in maintained schools in
parts of the authority’s area, specifying those parts of the authority’s area.
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Signed on behalf of the National Assembly for Wales under section 66(1) of the Government of
Wales Act 1998(5)

D.Elis-Thomas
The Presiding Officer of the National Assembly
9th July 2003 for Wales

(5) 1998c.38.
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EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

Section 26 of the School Standards and Framework Act 1998 requires local education authorities
to prepare school organisation plans for their areas setting out how, during the period covered by
the plan, they propose to exercise their functions with a view to securing the provision of primary
and secondary education that will meet the needs of the population of their area, and specifying any
facilities which they expect to be available outside their area for providing such education.

These Regulations, which are made under section 26, revoke and replace the Education (School
Organisation Plans) (Wales) Regulations 1999. They provide for the following matters—

the period each such plan is to cover (regulation 4(1) and (2));
the matters which must be dealt with in each plan (regulation 4(3));

the preparation and publication of a draft plan, and the manner in which draft plans are to be
published (regulation 5(1) and (2));

the new requirements relating to the intervals at which draft plans must be prepared and the
dates by which they must be published (regulation 5(3) to (5));

a requirement to consult those persons an authority considers appropriate before draft plans
are published (regulation 5(6));

the publication, in at least one newspaper circulating in the area of the authority, of a notice in
respect of each draft plan, and the information to be included in such a notice (regulation 6);

the procedure whereby persons may submit comments on a draft plan and the time scale within
which such comments must be submitted (regulation 7);

the procedure for the adoption of a draft plan by the authority (regulation 8);

the preparation and publication of a fresh draft plan where the authority decide not to adopt
a draft plan, the manner in which such a plan is to be published and the adoption of such a
plan (regulation 9);

the new requirements regarding the publication of an adopted plan on the Internet
(regulation 10);

the publication in a newspaper circulating in the area of the authority of a notice in respect of
an adopted plan, and the information to be included in such a notice (regulation 11).



