
Status:  This is the original version (as it was originally made). This
item of legislation is currently only available in its original format.

STATUTORY INSTRUMENTS

1998 No. 2649

NURSES, MIDWIVES AND HEALTH VISITORS

The Nurses, Midwives and Health Visitors
(Midwives Amendment) Rules Approval Order 1998

Made       -      -      -      - 26th October 1998

Coming into force       -      - 1st December 1998

In exercise of the powers conferred on me by section 19(5) of the Nurses, Midwives and Health
Visitors Act 1997(1), having satisfied myself that the rules made by the United Kingdom Central
Council for Nursing, Midwifery and Health Visiting and set out in the Schedule hereto are framed
in accordance with the recommendations of the Midwifery Committee of the Council(2), I hereby
approve those rules.

This Order may be cited as the Nurses, Midwives and Health Visitors (Midwives Amendment) Rules
Approval Order 1998 and shall come into force on 1st December 1998.

26th October 1998

Frank Dobson
One of Her Majesty’s Principal Secretaries of

State (Department of Health)

(1) 1997 c. 24; see section 22(1) for the definition of “by order”.
(2) See the Nurses, Midwives and Health Visitors Act 1997, section 4(4).

http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1997/24
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SCHEDULE

THE NURSES, MIDWIVES AND HEALTH
VISITORS (MIDWIVES AMENDMENT) RULES 1998

The United Kingdom Central Council for Nursing, Midwifery and Health Visiting, in exercise of the
powers conferred on it by sections 14(1) and 19(1) of the Nurses, Midwives and Health Visitors Act
1997(3) and of all other powers enabling it in that behalf having, in accordance with sections 4(2)
and 19(3) of that Act, consulted the Midwifery Committee, the National Boards and representatives
of groups of persons who appear likely to be affected by these rules, hereby makes the following
rules:—

Citation and Interpretation

1.—(1)  These rules may be cited as the Nurses, Midwives and Health Visitors (Midwives
Amendment) Rules 1998.

(2)  In these rules, unless the context otherwise requires, “the principal rules” means the Nurses,
Midwives and Health Visitors Rules 1983(4).

Amendment of the Principal Rules

2.—(1)  The principal rules shall be amended in accordance with the following paragraphs of
this rule.

(2)  In rule 27 (interpretation)(5) for the definition of “emergency” shall be substituted the
following—““emergency” means a situation in which a sudden, unexpected event occurs relating to
the health or condition of the mother or baby which requires immediate attention.”.

(3)  In rule 30(1)(a), (b) and (c) (educational requirements)(6) after the word “English” shall be
added the words “or Welsh”.

(4)  For rule 40 (responsibility and sphere of practice)(7) shall be substituted the following—

“Responsibility and sphere of practice

40.—(1)  A practising midwife is responsible for providing midwifery care to a mother and
baby during the antenatal, intranatal and postnatal periods.

(2)  Except in an emergency, a practising midwife shall not provide any midwifery care,
or undertake any treatment which she has not, either before or after registration as a midwife,
been trained to give or which is outside her current sphere of practice.

(3)  In an emergency, or where a deviation from the norm which is outside her current sphere
of practice becomes apparent in the mother or baby during the antenatal, intranatal or postnatal
periods, a practising midwife shall call a registered medical practitioner or such other qualified
health professional who may reasonably be expected to have the requisite skills and experience
to assist her.”.

(5)  For rule 41 (administration of medicines and other forms of pain relief)(8) shall be substituted
the following—

(3) 1997 c. 24.
(4) Approved by S.I.1983/873, the relevant amending instruments being S.I. 1986/786, 1989/1456, 1990/1624, 1993/1901 and

1993/2106.
(5) Rule 27 was substituted by S.I. 1986/786.
(6) Rule 30 was substituted by S.I. 1986/786; paragraph (1)(a), (b) and (c) were further substituted by S.I. 1989/1456; and other

amendments were made by S.I. 1990/1624 and 1993/1901.
(7) Rule 40 was substituted by S.I. 1986/786.
(8) Rule 41 was substituted by S.I. 1986/786 and amended by S.I. 1993/2106.
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“Administration of medicines and other forms of pain relief

41.—(1)  A practising midwife shall only administer those medicines, including analgesics,
in respect of which she has been trained as to use, dosage and methods of administration.

(2)  A practising midwife shall only administer medicines, including inhalational analgesics,
by means of apparatus if she is satisfied that the apparatus has been properly maintained, and

(a) it has a CE marking; or, if it does not have such a marking,
(b) it is of a type for the time being approved by the Council as suitable for use by a

midwife,
and in this paragraph, “CE marking” has the meaning assigned to it in the Medical Devices
Regulations 1994(9).

(3) In a situation in which clinical trials involving new medicines including inhalational
analgesics, or new apparatus, are taking place, a practising midwife may only
participate under the direction of a registered medical practitioner.”.

GIVEN under the Official Seal of the UNITED KINGDOM CENTRAL COUNCIL FOR
NURSING, MIDWIFERY AND HEALTH VISITING

6th October 1998
Alison Norman

President

Sue Norman
Chief Executive/Registrar

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Order)

The Rules approved by this Order, which are made by the United Kingdom Central Council for
Nursing, Midwifery and Health Visiting, further amend the rules approved by the Nurses, Midwives
and Health Visitors Rules Approval Order 1983, in relation to midwifery training and practice.
They amend the definition of an “emergency” for the purposes of the Rules and provide for entry to
training on the basis of a qualification in Welsh (as an alternative to English). They also substitute
new provision as to the responsibility and sphere of practice of a midwife and the administration of
medicines and other forms of pain relief.

(9) S.I. 1994/3017.
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