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STATUTORY INSTRUMENTS

1989 No. 2406

The Education Reform(Northern Ireland) Order 1989

PART IV
ADMISSION OF CHILDREN TO GRANT-AIDED SCHOOLS

Interpretation of Part IV

45.—(1)  In this Part—
(a) any reference to a school’s enrolment number shall be construed in accordance with Article

39(3);
(b) any reference to a school’s admissions number for a school year shall be construed in

accordance with Article 40(1);
(c) any reference to the admission of a child to a school shall, in the case of a grammar school

having a preparatory department, be construed as a reference to the admission of a child
to the secondary department of that school;

(d) any reference to pupils registered at a school shall, in the case of a grammar school having
a preparatory department, be construed as a reference to pupils registered in the secondary
department of that school;

(e) any reference to the preparatory department of a grammar school is a reference to that part
of the grammar school in which primary education is provided;

(f) any reference to the secondary department of a grammar school is a reference to that part
of the grammar school in which secondary education is provided;

(g) any reference to the relevant age group—
(i) in relation to a grammar school having a preparatory department, is a reference to

the age group in which pupils below the upper limit of compulsory school age are
normally admitted to the secondary department of the school;

(ii) in relation to any other school, is a reference to the age group in which pupils below
the upper limit of compulsory school age are normally admitted to the school;

(h) any reference to an appeal tribunal is a reference to an appeal tribunal constituted in
accordance with regulations under Article 37(7);

(i) any reference to a school year is a reference to a year ending on 31st July.
(2)  Directions and approvals of the Department under this Part shall be given in writing.
(3)  In this Part any reference to the Board of Governors of a school includes—

(a) in relation to a voluntary school referred to in Article 11(8) of the principal Order, a
reference to the person approved in relation to that school by the Department under the
said Article 11(8);

(b) in relation to a technical secondary school conducted in association with an institution of
further education, a reference to the governing body of the institution.


