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The Department of the Environment, in exercise of the powers conferred 
on it· by sections 2(6) and (7), 6(5), 7(4) and 21(2) of the Radioactive 
Substances Act 1960(a) and of every other power enabling it in that behalf, 
hereby makes. the following order: 

Citation and commencement . 
1. This order may be cited' as the Radioactive Substances (Hospitals) 

Exemption Order (Northern Ireland) 1993 and shall come into operation on 
1st April 1993. 

Interpretation' 
2.-(1) In this order-
"the Act" means the Radioactive Substances Act 1960; 
"activity" means the number of spontaneous nuclear transformations 

occurring in a radioactive substance in a period of one second; 
"alpha emitters" means radionuclides (including those which are decay 

products of others present) which emit alpha particles; 
"the chief inspector" means the chief inspector appointed by the 

Department under section lIA(2) of the Act(b); 
"closed source" means an object free from patent defect which consists 

of or includes one or more radionuclides firmly incorporated on, ih or 
sealed within solid inert non-radioactive material so as to prevent the 
dispersion of any radioactive material in normal use; 

"decay products" means, in relation to any radionuclide, the 
radionuclides succeeding it in the same radioactive series; 

"the 'Department" means the Department of the Environment for 
Northern Ireland; 

"hospital" means-

(a) 1960 c. 34. sections 2(6) and 6(5) were amended by section 100(3) of the Environmental Protection 
Act 1990 (c. 43). section 21(2) was amended by paragraph 20(a) of Schedule 5 to the Environmental 
Protection Act 1990 and is cited because it provides that any reference to the Secretary of State·is to be 
'construed as a reference to the Department of the Environment for Northern Ireland 

(b) Section IIA was inserted by the Environmental Protection Act 1990 (c. 43), Schedule 5 



240 Radioactive Substances No. 54 
(a) any institution for the reception and treatment of persons suffering 

from illness (including any mental disorder within the meaning of 
the Mental Health (Northern Ireland) Order 1986(a) and any 
injury or disability requiring medical or dental treatment or 
nursing); 

(b) any institution for the reception and treatment of persons during 
convalescence or persons requiring medical rehabilitation; 

(c) any nursing home within the meaning of Part III of the Registered 
Homes (Northern Ireland) Order 1992(b); 

(d) any clinic, dispensary or out-patient department maintained in 
connection with any such institution or home; 

and "hospital premises" shall be construed accordingly; 
"inspector" means the inspector appointed by the Department under 

Section l1A(1) of the Act; 
"liquid" includes a liquid with solid matter in suspension in it; 
"patient" includes an expectant or nursing mother and a lying-in woman; 
"site licence" means a disposal licence within the meaning of Part II of 

the Pollution Control and Local Government (Northern Ireland) Order 
1978(c). 

(2) Any reference in this order to the sum total activity is a reference to 
the sum total ascertained by measurement by a reliable method or, where it is 
not reasonably practicable to ascertain the sum total by measurement, the sum 
total estimated in a reliable manner. 

(3) The Interpretation Act (Northern lreland) 1954(d) shall apply to this 
order as it applies to a Measure of the Northern Ireland Assembly. 

Exemption from registration 
3.-(1) Subject to paragraph (3) and the conditions specified in Schedule 

1 to this order, a person using premises as a hospital is exempted from 
registration under section 1 of the Act in respect of those premises in relation 
to the keeping and use on those premises of radioactive material to which 
paragraph (2) applies which is kept or used on the premises for the purposes of 
medical diagnosis, treatment of patients or supply to another hospital. 

. (2) This Article applies to radioactive material which is solid or liquid, 
contains no alpha emitters and, in the case of solid material, is not a closed 
source. 

(3) Paragraph (1) does not apply where a registration under section 1 of 
the Act is in force in respect of the premises. 

(a) 5.1. 1986 No. 595 (N.1. 4) 
(b) S.1. 1992 No. 3204 (N.1. 20) 
(c) S.1. 1978 No. 1049 (N.1. 19) 
(d) 1954 c. 33 (N.I.) 
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Exclusion for certain disposals 

4.-( 1) Subject to paragraph (2) and the conditions specified in Schedule 
2 to this order, radioactive waste arising on hospital premises is excluded 
from the provisions of section 6(1).of the Act if it is solid or liquid waste, 
contains no alpha emitters and-

(a) immediately before it became waste' it was radioactive material to 
which Article 3(2) applies; or 

(b) it is a substance or an article which is radioactive solely because it has 
been contaminated in the course of the keeping or use of radioactive 
material on those premises for the purposes of medical diagnosis, 
treatment of patients or supply to another hospital or by contact with or 
proximity to other waste falling within this paragraph; or 

(c) it is human excreta; or 
(d) it is residual ash (including cinders and other debris) produced by the 

burning of other waste falling within this paragraph. 
(2) Paragraph (1) does not apply where an authorisation under section 

6( 1) of the Act is in force in respect of the disposal of radioactive waste on or 
from the premises. 

(3) Radioactive waste to which paragraph (1) applies is excluded from 
section 6(3) of the Act if-

(a) it is solid waste and it has been removed from the premises by a person 
other than a district council for disposal at the same place as 
substantial quantities of non-radioactive waste in or on land subject to 
a site licence; or 

(b) it is solid waste and it has been removed from the premises by a district 
council; or 

(c) it is solid waste or flammable liquid waste and it has been removed 
from the premises by a person other than a district council for disposal 
by burning on other hospital premises, subject to the condition that it 
is disposed of by burning on those other premises in compliance with 
paragraph 5 of Schedule 2. . 

Exclusion for certain accumulations 
5.-(1) Radioactive waste to which Article 4(1) applies is excluded from 

the provisions of section 7(1) of the Act if it is kept in a closed container on 
hospital premises and it is disposed of within a period of 2 weeks from the date 
upon which the waste arises. 

(2) Radioactive waste which has been removed from hospital premises in 
accordance with Article 4(3) is excluded from the provisions of section 7 (1) of 
the Act subject to the condition that it is disposed of as soon as practicable 
after its removal. 

Revocation 
6. The Radioactive Substances (Hospitals' Waste) Exemption Order 

(Northern Irel~nd) 1963(a) is hereby revoked. 

(a) S.R. & O. (N.I.) 1963 No. 217 
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Sealed with the Official Seal of the Department of the Environment on 

11 th February 1993. 

(L.s.) R. W. Rogers 
Assistant Secretary 
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Article 3( 1) 

1. Radionuclides within patients as a result of medical diagnosis or treatment 
shall not be taken into account for the purposes of any of the provisions of this 
Schedule and radionuclides which are decay products of others present in the 
premises shall not be taken into account for the purposes of paragraph 2. 

Conditions 
2. The sum total activity of radionuclides in radioactive material to which Article 

3(2) applies kept or used on the premises at anyone time shall not exceed'-
(a) in the case of technetium 99m, 1 gigabecquerel; 
(b) in the case of all other radionuclides, 100 megabecquerels. of which not more 

than 20 megabecquerels shall comprise radionuclides which are radioisotopes 
of iodine. 

3. The loss or escape of any radioactive material to which Article 3(2) applies and 
unauthorised access to such material shall, so far as is reasonably practicable, be 
prevented. -

4. Radioactive material to which Article 3(2) applies shall, so far as is reasonably 
practicable, be kept under continuous surveillance or in a container which satisfies the 
requirements of paragraph 5 and which is located in a store which also satisfies those 
requirements. 

5. The requirements mentioned in paragraph 4 are that the container and the 
store-

(a) are constructed, maintained and used so as to prevent, so far as is reasonably 
practicable, the loss, escape or unauthorised removal of the radioactive 
material; 

(b) are constructed of non-combustible materials; 
(c) do not contain any explosive or flammable material and are not located near to 

such material; and 
(d) are clearly marked with the word "Radioactive" and the radiation symbol 

conforming to the specification for a basic symbol to denote the actual or 
potential presence of ionizing radiation published by the British Standards 
Institution and numbered BS 3510: 1968(a) or the basic ionizing radiation 
symbol published by the International Organisation for Standardization and 
numbered ISO 361: 1975. 

6. Radioactive material to which Article 3(2) applies shall, so far as is reasonably 
practicable, be kept and used in a part of the hospital premises which is constructed, 
maintained and used so that-

(a) the floor, ceiling, walls, windows, fixtures, fittings, furniture, drainage and 
ventilation systems of that part of the premises do not readily become 
contaminated; and 

(b) any contamination which does occur can easily be removed. 

(a) Standard Book Number (SBN) 580 00086-9 
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7. If there are reasonable grounds for believing that any radioactive material to 

which Article 3(2) applies has escaped from its container, store or the part of the 
premises where it is kept or used or that it has been lost or stolen-

(a) the incident shall be investigated without delay; 
(b) the chief inspector shall be informed in writing within 7 days; 
(c) if an escape is suspected, steps shall, so far as is reasonably practicable, be 

taken to prevent any further escape and to minimise the spread of 
contamination; . 

(d) if loss or theft of radioactive material with an activity in excess of 200 
kilobecquerels is suspected, the police shall be informed as quickly as 
possible and all such steps as are reasonably practicable shall be taken to 
recover the mat~rial. 

8. Clear, legible and up-to-date records shall be maintained on the premises and 
made available for inspection by an inspector and shall show in relation to each 
description of radioactive inaterial to which Article 3(2) applies-

(a) the date on which it was received on the premises, the radionuclide contained 
therein and its activity on that date; 

(b) so far as is reasonably practicable, its location on the premises; 
(c) if it has been removed from the premises, the date on which it was removed, 

its activity on that date and the name and address of any person to whom it was 
transferred; and 

(cl) the total activity present on the premises at the end of each month. 



No. 54 Radioactive Substances 
SCHEDULE 2 

Conditions mentioned in Article 4(1) 

245 
Article 4( 1) 

1. Clear, legible and up-to-date records shall be maintained on the premises and 
made available for ipspection by an inspector and shall show separately in relation to 
radioactive waste which is disposed of in accordance with paragraph 4, '5 or 6-

(a) the dates on which the waste is disposed of; and 
(b) the sum total activity of radionuclides in the radioactive waste disposed of in 

any'month. . 

2. The chief inspector shall, within 7 days, be notified in writing of the first 
disposal of radioactive waste to which Article 4(1) applies which occurs after this 
order comes into operation. 

3. Radioactive waste to which Article 4(1) applies shall not be disposed of except 
in accordance with the following provisions of this Schedule. 

4.-(1) Solid radioactive waste may be disposed of by-
(a) a district council removing it from the hospital premises with a view to its 

disposal elsewhere; or . . 
(b) a person .other than a district council removing it from those premises with a 

view to its disposal at. the same place as supstantial quantities of 
non-radioactive waste in or on land subject to a site licence. 

(2) At the time of its removal from the hospital premises the sum total activity in 
any 0.1 cubic metre of the waste shall not exceed 400 kilobecquerels and the sum total 
activi~y of any individual article in the waste shall not exceed 40 kilobecquerels .. 

5.-(1) Solid or flammable liquid radioactive waste may be disposed of by­
(a) burning it on the hospital premises in accordance with the provisions of this 

paragraph; or 
. (b) a person reploving it from those pre~ises with a view to its disposal by 

. burning on the premises of another hospital in accordance with those 
provisions. . . 

(2) The sum total activity of radionuclides in the waste burnt on the premises 
shall not exceed in any month-

(a) 25 megabecquerels in the case of carbon 14 and tritium taken together; and 
(b) 5 megabecquerels in the case of all other radionuclides. 
(3) The waste shall be burnt in an incinerator used for the destruction of clinical 

waste in such manner as to ensure that any gas or vapour produced will be discharged 
into the open air at such points and in a way which will prevent, so far as reasonably 
practicable, the entry of such gas or vapour into any part of any building. 

(4) All residual ash so produced shall be disposed of in accordance with 
paragraph 4. 

(5) In this paragraph" clinical waste" has the same meaning as in regulation 2( 1) 
of the Waste Collection and Disposal Regulations (Northern Ireland) 1992(a). 

(a) S.R. 1992 No. 254 
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6.-( 1) Aqueous liquid radioactive waste shall be disposed of from the hospital 

premises by discharging it into a drainage system which drains to a sewer which is 
normally used for the disposal of foul water or trade effluent. 

(2) The sum total activity of radionuclides in human excreta in the aqueous liquid 
radioactive waste disposed of in any month shall not exceed-

(a) in the case of technetium 99m, 1 gigabecquerel; and 
(b) in the case of all other radionuclides, 500 megabecquerels. 
(3) The sum total activity of radionuclides other than in human excreta in the 

aqueous liquid radioactive waste disposed of in any month shall not exceed 50 
megabecquerels. 

(4) In this paragraph "sewer" and "trade effluent" have the same meanings as 
in Article 2(2) of the Water and Sewage Services (Northern Ireland) Order 1973(a). 

(a) S.1. 1973 No. 70 (N.1. 2) 

EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Order.) 

This order excludes (subject to conditions specified in the order) certain 
radioactive material which is kept or used on hospital premises from the 
provisions of section 1 of the Radioactive Substances Act 1960 (which 
prohibits the keeping or use of certain radioactive material on premises 
without registration) and certain radioactive waste arising on those premises 

. from the provisions of sections 6 and 7 of that Act (which prohibit the disposal 
and accumulation of radioactive waste). 

A copy of the British Standard mentioned in Schedule 1 to the order is 
available from any of the sales outlets of the British Standards Institution or by 

. post from the British Standards Instituti9n, Linford Wood, Milton Keynes 
MK14 6LE (Telephone No.: Milton Keynes (STD 0908 320033)). 

:. 


	0001
	0002
	0003
	0004
	0005
	0006
	0007
	0008



