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The Department of Health and Social Services, in exercise of the powers 
conferred on it by Article 8 of the Health and Personal Social Services 
(Northern Ireland) Order 1978(a) and of all other powers enabling it in that 
behalf, after consultation with such organjsations .as appeared to the 
Department to be representative of the medical profession in accordance with 
Article 8(5) of that Order, hereby makes the following regulations: 

Citation, commencement and interpretation 
1.-(1) These regulations may be cited as .the Medical Practitioners 

(Vocational Training) (Amendment) Regulations (Northern Ireland) 1994 
and shall come into operation on 1st January 1995. 

(2) In these regulations "the principal regulations" means the Medical 
Practitioners (Vocational Training) Regulations (Northern Ireland) 1979(b). 

Interpretation of the principal regulations 
2.-(1) Regulation 2(1) ofthe principal regulations (interpretation) shall 

be amended as follows~ 
(2) In the definition of' 'Health and Social Services Board" for the. words 

"includes the" shall be substituted the words "includes an HSS trust 
constituted under Article 10 of the Health and Personal Social· Services 
(Northern Ireland) Order 1991(c) and any". 

(3) After the definition of "the Joint Committee" insert-
" "Medical Directive" means Council Directive 93/16/EEC of 5 

April 1993 to facilitate the free moverrient of doctors. and the 
mutual recognition of their diplomas, certificates and other 
evidence of formal qualifications(d);". 

Prescribed medical experience 
3.-(1) Regulation 4 of the principal regulations (prescribed rriedical 

experience) shall be amended as follows. 

(a) S.l. 1978/1907 (N.l. 26) 
(b) S.R. 1979 No. 460 amended by S.R. 1986 Nos. 69 and 309 
(c) S.l. 19911194 (N.l. 1) 
(d) 0.1. No. L165, 7.7.1993, p. 1 
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(2) After paragraph (2) insert-

"(2A) For the purposes of paragraph (l)(b), employment which is 
not whole-time cannot count as "equivalent" to whole-time employment 
unless it includes at least two periods of whole-time employment, each 
lasting not less than one week, one such period falling within paragraph (i) 
and one within paragraph (ii).". 
(3) In paragraph (3), for "occupied less than half" substitute", taken 

week by week, occupied less than 60%" . 
(4) After paragraph (3) insert-

"(3A) The Joint Committee shall supervise the training referred to in 
paragraph (l)(b), and shall in particular secure that it complies with the 
requirements of article 31(1) of the Medical Directive, or (in the case of 
part-time training) article 31(1) as appropriately modified together with 
article 34." . 
(5) Paragraphs (2) and (3) of this regulation, and paragraph (4) so far as 

the amendment it makes refers to article 34 of the Medical Directive, have 
effect only in relation to a period of training begun after 31 st December 1994. 

Certificate of prescribed experience 
4. After regulation 5(2) (certificate of prescribed experience) insert-

"(2A) A certificate of prescribed experience shall show the 
qualifications by virtue of which the practitioner to whom it is issued is 
entitled to be registered under the Medical Act 1983(a), and where those 
qualifications were awarded." . 

Certificate of equivalent experience 
5. After regulation 6(2) (certificate of equivalent experience) insert-

"(2A) A certificate of equivalent experience shall show the 
qualifications by virtue of which the practitioner to whom it is issued is 
entitled to be registered under the Medical Act 1983, and where those 
qualifications were awarded. 

(2B) If they are satisfied that the medical experience in respect of 
which a certificate of equivalent experience is to be issued complies with 
all the requirements of the Medical Directive relating to specific training 
in general medical practice, the Joint Committee shall annotate the 
certificate to that effect. ' , . 

Exemptions from vocational training 
6.-(1) Regulation 7 of the principal regulations (exemptions) shall be 

amended as follows. 
(2) In paragraph (l)(d) for the words from "only for the provision of 

maternity medical services" to the end of the sub-paragraph there shall be 
substituted the words "for the provision of general medical services limited 
to--

(a) 1983 c. 54 
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(i) child health surveillance services only, 

(ii) contraceptive services only, 
(iii) maternity medical services only, or 
(iv) minor surgery services only, 

or to any combination of those services, but only if the applicant's name was 
included in a medical list on 31 st December 1994 for the provision of general 
"medical services limited in a way which included those specified in the 
application;" . 

(3) For paragraph (l)(g) substitute-
"(g) if he has a qualification in medicine awarded in an EEA State 

other than the United Kingdom which must in his case be 
recognised in the United Kingdom by virtue of the Medical 
Directive (whether or not as read with the EEA Agreement), or 
by virtue of any enforceable Community right, as entitling him 
to be registered, or to practise as if he were registered, under 
section 3 of the Medical Act 1983 (which provides for 
registration by virtue of. primary United Kingdom or primary 
European qualifications) as a fully registered medical practition­
er, and he was established in the United Kingdom on 31st 
December 1994 by virtue of that qualification; 

(h) if he holds a vocational training certific"ate or a certificate of 
acquired rights issued in an EEA State other that the United 
Kingdom which must in his case be recognised in the United 
Kingdom by virtue of the Medical Directive (whether or not as 
read with the EEA Agreement), or by virtue of any enforceable 
Community right. " . 

(4) After paragraph (1) insert-
"(lA) For the purposes of paragraph (1)-
, 'certificate of acquired rights" means a certificate issued under article 

36(4) of the Medical Directive, to the effect that its holder has an 
acquired right to practise as a general medical practitioner under-the 

" national social security scheme of the issuing State without a 
vocational training certificate; 

"EEA Agreement" means the Agreement on the European Economic 
Area signed at Oporto on 2nd May 1992 as adjusted by the Protocol 
signed at Brussels on 17th March 1993; 

"EEA State" means a State which is a contracting party to the EEA 
Agreement but until the EEA Agreement comes into force in relation 
to Liechtenstein does not include the State of Liechtenstein; 

"vocational training certificate" means a diploma, certificate or other 
evidence of formal qualifications awarded on completion of a course 
of specific training in general medical practice and referred to in 
article 30 of the Medical Directive.". 

(5) Paragraph (2) has effect only in relation to applications made after 
31 st December 1994. 
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(6) In paragraph (4) for sub-paragraph (a) there shall be substituted the 

following sub-paragraphs-
"(a) "child health surveillance services", "maternity medical 

services" and "minor surgery services" shall have the meaning 
respectively assigned to them in regulation 2( 1) of the Health and 
Personal Social Services (General Medical and Pharmaceutical 
Services) Regulations (Northern Ireland) 1973(a); 

(aa) "contraceptive services" has the meaning assigned by 
regulation 3(1)(b) of those Regulations(b);". 

(7) In paragraph 4 sub-paragraph (b) for the words· "and shall be 
deemed" to the end of the sub-paragraph there shall be substituted the 
words-

"in each case other than any such list so maintained or drawn vp of 
practitioners providing general medical services limited as mentioned in 
paragraph (1)(d), but shall be deemed to include a statement issued to a 
practitioner in the Armed Services of the Crown by the Director-General 
of Medical Services, howsoever described, of the relevant Armed Service 
that the practitioner had been providing services in the Armed Services 
equivalent to general medical services." . 

Sealed with the Official Seal of the Department of Health and Social 
Services on 22nd Dec~mber 1994. 

(L.s.) A. H. Gilbert 
Assistant Secretary 

(a) S.R. & O. (N.I.) 1973 No. 421; the relevant amending regulation is S:R. 1989 No. 454 
(b) Inserted by S.R. 1975 No. 180 
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These regulations arise out of Title IV of Council Directive 931 16/EEC of 
5 April 1993 to facilitate the free movement of doctors and the mutual 
recognition of their diplomas, certificates and other evidence of formal 
qualifications (which is referred to in these Regulations as the "Medical 
Directive' '). The Medical Directive consolidated earlier Directives. Title IV 
is about vocational training for doctors providing general medical services in 
the national social security schemes of the member States, and comes fully 
into effect on 1st January 1995. 

These regulations amend the Medical Practitioners (Vocational Training) 
Regulations (Northern Ireland) 1979 ("the principal regulations") which 
prescribe the medical experience which, under Article 8 of the Health and 
Personal Social Services (Northern Ireland) Order 1978, a medical 
practitioner is required to have acquired, or to be exempt from the need to 
have acquired, before his name may be included in a list of general 
practitioners. 

The definition of Health and Social Services Board in regulation 2(1) of 
the principal regulations is amended to include a reference to an HSS trust 
(established under the Health and Personal Social Services (Northern Ireland) 
Order 1991), so that a doctor's employment in an educationally approved post 
in a hospital managed by an HSS trust may count towards the vocational 
training referred to in regulation 4 of the principal regulations, and so that a 
consultant employed in clinical practice by an HSS trust is eligible for 
membership of the appeal body constituted under regulation 8 of the principal 
regulations (regulation 2(2». 

These regulations also amend regulation 7 of the principal regulations in 
so far as it exempts from the need to have acquired the prescribed medical 
experience a doctor who seeks to have his name included in a medical list only 
for the provision of a limited category or categories of general medical 
services. The amendment includes child health surveillance services and 
minor surgery services among those categories, and makes consequential 
changes elsewhere in that regulation (regulation 2(3». 
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