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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

1996 No. 48

Sweeteners in Food Regulations (Northern Ireland) 1996

Interpretation

2.—(1) In these Regulations—

“Directive 94/35/EC” means European Parliament and Council Directive 94/35/EC(1) on
sweeteners for use in foodstuffs;

“Directive 95/31/EC” means Commission Directive 95/31/EC(2) laying down specific criteria
of purity concerning sweeteners for use in foodstuffs;

“food” means food sold, or intended for sale, for human consumption, and in regulation 6 and
for the purposes of regulation 9 includes a sweetener;

“food additive” means any substance not normally consumed as a food in itself and not
normally used as a characteristic ingredient of food, whether or not it has nutritive value,
the intentional addition of which to food for a technological purpose in the manufacture,
processing, preparation, treatment, packaging, transport, or storage of such food results, or
may reasonably be expected to result, in it or its by-products becoming directly of indirectly
a component of such foods;

“infants” means children under the age of twelve months;
“member State” means a member State of the European Community;
“the Order” means the Food Safety (Northern Ireland) Order 1991;

“permitted sweetener” means any sweetener specified in column 2 of Schedule 1 which
satisfies the specific purity criteria for that sweetener set out in the annex to Directive 95/31/
EC;

“sell” includes possess for sale, and offer, expose or advertise for sale;

“sweetener” means any food additive which is used or intended to be used—

(a) to impart a sweet taste to food, or

(b) as atable-top sweetener;

“young children” means children aged between one and three years,

and other expressions used in these Regulations and in Directive 94/35/EC have the same meaning
as they have in that Directive.

(2) In Schedule 1—

(a) in column 3, the description “with no added sugar”” means that the food to which it refers
does not contain any—

(i) added monosaccharide,
(i1) added disaccharide,

(iii) other added food used for its sweetening properties;
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(b) in column 3, the description “energy-reduced” means that the food to which it refers has
an energy value reduced by at least 40% compared with the original or a similar food;

(c) in column 4, the maximum usable dose indicated in relation to a food is the maximum
amount, in milligrams, of permitted sweetener per kilogram or, as the case may be, per
litre of that food which is ready to eat having been prepared according to any instructions
for use;

(d) in column 4, “quantum satis” means that no maximum level of permitted sweetener in or
on a corresponding food is specified but that in or on such food a permitted sweetener
may be used in accordance with good manufacturing practice at a level not higher than
is necessary to achieve the intended purpose and provided that such use does not mislead
the consumer.



