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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

1998 No. 443

Meters (Approval of Pattern or Construction and Manner
of Installation) Regulations (Northern Ireland) 1998

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Meters (Approval of Pattern or Construction and
Manner of Installation) Regulations (Northern Ireland) 1998 and shall come into operation on 1st
February 1999.

Interpretation

2. In these Regulations—

“EEA Agreement” means the Agreement on the European Economic Area signed at Oporto
on 2nd May 1992(1) as adjusted by the Protocol signed at Brussels on 17th March 1993(2);

“EEA State” means a state which, at the date of the entry into force of these Regulations, is
a Contracting Party to the EEA Agreement;

“meter examiner” means a person who has been appointed under paragraph 5 of Schedule 7
to the Electricity (Northern Ireland) Order 1992; and

“notification of approval” means a notification issued under regulation 7.

Approved pattern or construction and approved manner of installation

3. A meter, other than a meter which is deemed to be of an approved pattern or construction
under regulation 4(2) of the Measuring Instruments(EC Requirements) (Electrical Energy Meters)
Regulations 1995(3), used for ascertaining the quantity of electricity supplied by an electricity
supplier to a customer shall not be regarded as being:—

(a) of an approved pattern or construction unless a notification of approval in respect of that
pattern or construction has been issued, or is deemed to have been issued, and that approval
has not been revoked; or

(b) installed in an approved manner unless a notification of approval of that manner of
installation has been issued, or is deemed to have been issued, and that approval has not
been revoked.

Application for approval

4.—(1) Any person who requires the pattern or construction of a meter or its manner of
installation to be approved shall submit to the Director—

(a) an application containing the information specified in the Schedule and signed by that
person; and

(1) O.J.No.L1,3.1.94,p.3
(2) O.J.No.Ll1,3.1.94,p.572
(3) S.1.1995/2607
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(b) not less than three meters of the pattern or construction and containing the components
described in the application.

(2) References in this regulation to the pattern or construction of a meter or to the manner of
its installation include references to a modification of a pattern or construction or of a manner of
installation which has previously been approved in accordance with these Regulations.

Testing of meters

5.—(1) Subject to paragraph (3), where a meter has been submitted to the Director under
regulation 4, a meter examiner shall carry out, or procure the carrying out of, such tests as he
considers are necessary to determine whether the pattern or construction of the meter or the proposed
manner of its installation is such that any meter of that pattern or construction or such a meter
installed in that manner will be capable of accurately recording the quantity of electricity for which
the meter is intended to operate.

(2) In carrying out his functions under paragraph (1), a meter examiner shall have due regard
to any national, European or international technical standards relating to meters of that or a similar
pattern or construction.

(3) A meter examiner shall not carry out, or procure the carrying out of, tests in accordance with
paragraph (1) if he is satisfied that the pattern or construction or the manner of installation complies
with any relevant European or international standard recognised for use in any EEA State or—

(a) an equivalent standard or code of practice of a national standards body or equivalent body
of any EEA State;

(b) an equivalent technical specification acknowledged for use as a standard by a public
authority of any EEA State; or

(c) customary procedures of manufacture of an EEA State where these are the subject of a
written technical description sufficiently detailed to permit assessment of the meter for
this purpose,

provided that a meter complying with sub-paragraph (a), (b) or (c) will be of an equivalent standard
to a meter complying with the relevant European or international standard recognised for use in any
EEA State.

(4) Any meter which a meter examiner is satisfied complies with the standards set out in
paragraph (3) shall be deemed to be capable of accurately recording the quantity of electricity for
which it is intended to operate.

(5) For the purpose of paragraph (3) a meter examiner shall take into account the results of the
checks and tests carried out by the bodies and laboratories of other EEA States if those checks and
tests conform with European Standard EN45001(4).

(6) In relation to any one or more of the tests which the meter examiner considers necessary, he
may require the person applying for approval to procure the carrying out of specified tests at any
premises approved by the Director for carrying out tests of the type specified.

(7) A test referred to in paragraph (6) shall, if the meter examiner so requires—
(a) not be carried out until the meters have been sealed by him for identification purpose; and
(b) be carried out in his presence,

and the meters shall on completion of the test be delivered to the meter examiner.

(4) EN 45001 is a European Standard which is equivalent to BS 7501 (ISBN 0 580 17939 7), “General criteria for the operation
of testing laboratories”, published by the British Standards Institution and having effect from 3 1st October 1989
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(8) A meter which has been submitted to the Director under regulation 4 shall not be repaired
or modified by any person, other than by a meter examiner for the purpose of carrying out tests in
accordance with this regulation, until a notification has been issued under regulation 6 or 7.

Notification of refusal of approval

6.—(1) If ameter examiner concludes that the pattern or construction of the meter or the proposed
manner of its installation is such that any meter of that pattern or construction of any such meter
installed in that manner will not be capable of satisfying the requirement set out in regulation 5(1),
the Director shall notify the person applying for approval accordingly, giving the reasons for such
refusal.

(2) Where a meter examiner reaches the conclusion mentioned in paragraph (1) before he has
completed every test which he had considered necessary for the purpose of regulation 5, he shall not
be required to carryout the remainder of those tests.

Notification of approval

7.—(1) Where a meter examiner concludes that the pattern or construction of the meter or the
manner of its installation complies with regulation 5(3) of is such that any meter of that pattern or
construction or any such meter installed in that manner will be capable of satisfying the requirements
set out in regulation 5(1), the meter examiner shall issue a notification of approval of the applicant,
and a notification of approval may notify approval both of the pattern or construction of the meter
and of the manner of its installation.

(2) A notification of approval for the purpose of paragraph (1) shall specify—
(a) the type or model number referred to in the application submitted under regulation 4(1)(a);

(b) (where the approval is of the pattern or construction of the meter and the meter contains
more than one register of or relating to the quantity of electricity supplied) the maximum
number of registers for which the approval is given;

(c) (where the approval is of the manner of installation of the meter)subject to paragraph (3),
the approved manner of its installation;

(d) the conditions as to the use of the meter subject to which the approval is given,

and shall relate only to a meter of the pattern or construction and containing the components
described in the application.

(3) The approved manner of installation of a meter shall be by affixing it in a vertical position
to a secure surface and connecting it to the electric line providing the supply in accordance with the
manner specified on the meter, unless the notification of approval otherwise provides.

(4) A notification of approval under this regulation may contain a condition that the approval
will cease within such period as the Director shall determine.

(5) Where a notification of approval contains a condition under paragraph (4), any person may
apply to the Director for the renewal of that approval not more than three months before the date
upon which the period will expire.

(6) An application under paragraph (5) shall—

(a) contain the information specified in the Schedule and be signed by the person making the
application; and

(b) be accompanied by not less than three meters of the pattern or construction to which the
notification in question relates.
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(7) For the purposes of these Regulations a meter which is installed at an inclination of not more
than three degrees from the vertical in any direction shall be deemed to have been installed in a
vertical position.

Modifications

8. A modification to any part of a meter that has satisfied the requirement set out in regulation 5(1)
shall cause that meter to cease to be of an approved pattern of construction or installed in an approved
manner unless a meter examiner issues a notification of approval under regulation 7 in respect of
the pattern of construction or manner of installation of the meter including that modification.

Revocation of approval

9.—(1) If the Director wishes to revoke an approval given under these Regulations, he shall
publish in such manner as he considers appropriate—

(a) his wish to revoke the approval;
(b) the fact that he has prepared written reasons for the revocation; and
(c) the date on which he wishes the revocation to take effect,

and he shall invite representations within a period of not less than 28 days from the date of
publication.

(2) The Director shall send a copy of his written reasons free of charge to any person who requests
one before the approval is revoked.

(3) After considering any representations made under paragraph (1) the Director may revoke
the approval in writing stating the date on which the revocation of the approval takes effect and
shall publish notice of the revocation in such manner as he considers appropriate, provided that the
revocation shall not take effect earlier than 28 days from the date on which notice of revocation is
published.

(4) Where the approval of the pattern or construction of a meter has been revoked, every meter
of that pattern or construction used to ascertain the quantity of electricity supplied by an electricity
supplier shall be replaced with a meter of an approved pattern or construction within six months of
the date on which the revocation takes effect.

(5) Where the approval of the manner of installation of a meter has been revoked, every meter
installed in that manner which is used as aforesaid shall be installed in an approved manner within
six months of the date on which the revocation takes effect.

Fees

10.—(1) A person who submits an application for approval pursuant to regulation 4 or an
application for the renewal of an approval pursuant to regulation 7(5), shall pay to the Director a
fee in respect of the application.

(2) The fee payable under paragraph (1) shall be an amount equal to the aggregate of—

(a) asum calculated at the rate of £35 for every hour or part of an hour exceeding 30 minutes
spent by a meter examiner in examining and testing the meter, including attending at any
test carried out under regulation 5(6);

(b) a sum calculated at the rate of £50 for every hour or part of an hour exceeding 30 minutes
for the use of premises provided by the Director for the carrying out of tests; and

(c) any reasonable expenses, including incidental expenses, incurred by the meter examiner
in travelling to and from any premises at which a meter is tested under regulation 5(6).

(3) Any fees payable under this regulation shall be paid to the Director on demand.
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Sealed with the Official Seal of the Director General of Electricity Supply for Northern Ireland on

L.S.
Douglas B. Mclldoon
Director General of Electricity Supply for
15th December 1998. Northern Ireland

The Department of Economic Development hereby consents to the foregoing Regulations
Sealed with the Official Seal of the Department of Economic Development on

L.S.

J. E. Wolstencroft
15th December 1998. Assistant Secretary



