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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

1999 No. 304

Lifting Operations and Lifting Equipment
Regulations (Northern Ireland) 1999

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Lifting Operations and Lifting Equipment Regulations

(Northern Ireland) 1999 and shall come into operation on 20th September 1999.

Interpretation

2. In these Regulations—

“the 1992 Regulations” means the Supply of Machinery (Safety) Regulations 1992(1);
“accessory for lifting” means work equipment for attaching loads to machinery for lifting;
“EC declaration of conformity”” means a declaration which complies with—

(a) regulation 22 of the 1992 Regulations;

(b) Article 12.1 of Council Directive 89/686/EEC(2) on the approximation of the laws of the
Member States relating to personal protective equipment; or

(c) regulation 8(2)(d) of the Lifts Regulations 1997(3);

“employer” except in regulation 3(2) and (3) includes a person to whom the requirements
imposed by the Regulations apply by virtue of regulation 3(3)(a) and (b);

“essential requirements” has the same meaning as in the Provision and Use of Work Equipment
Regulations (Northern Ireland) 1999(4);

“examination scheme” means a suitable scheme drawn up by a competent person for such
thorough examinations of lifting equipment at such intervals as may be appropriate for the
purpose described in regulation 9(3);

“lifting equipment” means work equipment for lifting or lowering loads and includes its
attachments used for anchoring, fixing or supporting it;

“lifting operation” has the meaning given in regulation 8(2);
“load” includes a person;

“territorial waters” means United Kingdom territorial waters adjacent to Northern Ireland and
“within territorial waters” includes on, over and under them;

“thorough examination” in relation to a thorough examination under paragraph (1), (2) or (3)
of regulation 9—

(a) means a thorough examination by a competent person;
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(b) where it is appropriate to carry out testing for the purpose described in the paragraph,
includes such testing by a competent person as is appropriate for the purpose;

and “thoroughly examined” shall be construed accordingly;

“work equipment” means any equipment, machinery, appliance, apparatus, tool or installation
for use at work (whether exclusively or not).

Application
3.—(1) Within territorial waters these Regulations shall apply only to and in relation to the
premises and activities specified in paragraphs 2 to 6 of Schedule 1.

(2) The requirements imposed by these Regulations on an employer in respect of lifting
equipment shall apply in relation to such equipment provided for use or used by an employee of
his at work.

(3) The requirements imposed by these Regulations on an employer shall also apply—
(a) to a self-employed person, in respect of lifting equipment he uses at work;
(b) subject to paragraph (5), to a person who has control to any extent of—
(1) lifting equipment;
(i1) a person at work who uses or supervises or manages the use of lifting equipment; or
(ii1) the way in which lifting equipment is used,
and to the extent of his control.

(4) Any reference in paragraph (3)(b) to a person having control is a reference to a person having
control in connection with the carrying on by him of a trade, business or other undertaking (whether
for profit or not).

(5) The requirements imposed by these Regulations on an employer shall not apply to a person
in respect of lifting equipment supplied by him by way of sale, agreement for sale or hire-purchase
agreement.

(6) Subject to paragraphs (7) to (10), these Regulations shall not impose any obligation in relation
to a ship’s work equipment (whether that equipment is used on or off the ship).

(7) Where merchant shipping requirements are applicable to a ship’s work equipment,
paragraph (6) shall relieve the shore employer of his obligations under these Regulations in respect
of that equipment only where he has taken all reasonable steps to satisfy himself that the merchant
shipping requirements are being complied with in respect of that equipment.

(8) In a case where the merchant shipping requirements are not applicable to the ship’s work
equipment by reason only that for the time being there is no master, crew or watchman on the ship,
those requirements shall nevertheless be treated for the purpose of paragraph (7) as if they were
applicable.

(9) Where the ship’s work equipment is used in a specified operation paragraph (6) shall not
apply to regulations 6 and 8 (each as applied by regulation 3).

(10) Paragraph (6) does not apply to a ship’s work equipment provided for use or used in an
activity specified in paragraphs 2 to 6 of Schedule 1 save that it does apply to—

(a) the loading, unloading, fuelling or provisioning of the ship; or

(b) the construction, reconstruction, finishing, refitting, repair, maintenance, cleaning or
breaking up of the ship.

(11) In this regulation—
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“master” has the meaning assigned to it by section 313(1) of the Merchant Shipping Act
1995(5);

“merchant shipping requirements” means the requirements of regulations 3 and 4 of the
Merchant Shipping (Guarding of Machinery and Safety of Electrical Equipment) Regulations
1988(6) and regulations 5 to 10 of the Merchant Shipping (Hatches and Lifting Plant)
Regulations 1988(7);

“ship” has the meaning assigned to it by section 313(1) of the Merchant Shipping Act 1995
save that it does not include an offshore installation;

“shore employer” means an employer of persons (other than the master and crew of any ship)
who are engaged in a specified operation;

“specified operation” means an operation in which the ship’s work equipment is used—
(a) by persons other than the master and crew; or

(b) where persons other than the master and crew are liable to be exposed to a risk to their
health or safety from its use.

Strength and stability

4. Every employer shall ensure that—

(a) lifting equipment is of adequate strength and stability for each load, having regard in
particular to the stress induced at its mounting or fixing point;

(b) every partofaload, and anything attached to it and used in lifting it, is of adequate strength.

Lifting equipment for lifting persons

5.—(1) Every employer shall ensure that lifting equipment for lifting persons—

(a) subject to sub-paragraph (b), is such as to prevent a person using it being crushed, trapped
or struck or falling from the carrier;

(b) is such as to prevent so far as is reasonably practicable a person using it, while carrying
out activities from the carrier, being crushed, trapped or struck or falling from the carrier;

(c) subject to paragraph (2), has suitable devices to prevent the risk of a carrier falling;

(d) is such that a person trapped in any carrier is not thereby exposed to danger and can be
freed.

(2) Every employer shall ensure that if the risk described in paragraph (1)(c) cannot be prevented
for reasons inherent in the site and height differences—

(a) the carrier has an enhanced safety coefficient suspension rope or chain; and

(b) the rope or chain is inspected by a competent person every working day.

Positioning and installation

6.—(1) Every employer shall ensure that lifting equipment is positioned or installed in such a
way as to reduce to as low as is reasonably practicable the risk—

(a) of the equipment or a load striking a person; or
(b) from a load—
(i) drifting;

(5) 1995c.21
(6) S.L 1988/1636, amended by S.I. 1988/2274
(7)  S.L 1988/1639, amended by S.I. 1988/2274
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(i1) falling freely; or
(ii1) being released unintentionally;
and it is otherwise safe.

(2) Every employer shall ensure that there are suitable devices to prevent a person from falling
down a shaft or hoistway.

Marking of lifting equipment
7. Every employer shall ensure that—

(a) subject to paragraph (b), machinery and accessories for lifting loads are clearly marked to
indicate their safe working loads;

(b) where the safe working load of machinery for lifting loads depends on its configuration—

(1) the machinery is clearly marked to indicate its safe working load for each
configuration; or

(i1) information which clearly indicates its safe working load for each configuration is
kept with the machinery;

(c) accessories for lifting are also marked in such a way that it is possible to identify the
characteristics necessary for their safe use;

(d) lifting equipment which is designed for lifting persons is appropriately and clearly marked
to this effect; and

(e) lifting equipment which is not designed for lifting persons but which might be so used
in error is appropriately and clearly marked to the effect that it is not designed for lifting
persons.

Organisation of lifting operations

8.—(1) Every employer shall ensure that every lifting operation involving lifting equipment is—
(a) properly planned by a competent person;
(b) appropriately supervised; and
(c) carried out in a safe manner.

(2) Inthis regulation “lifting operation” means an operation concerned with the lifting or lowering
of a load.

Thorough examination and inspection
9.—(1) Every employer shall ensure that before lifting equipment is put into service for the first
time by him it is thoroughly examined for any defect unless either—
(a) the lifting equipment has not been used before; and

(b) in the case of lifting equipment for which an EC declaration of conformity could or (in the
case of a declaration under the Lifts Regulations 1997) should have been drawn up, the
employer has received such declaration made not more than 12 months before the lifting
equipment is put into service;

or, if obtained from the undertaking of another person, it is accompanied by physical evidence
referred to in paragraph (4).

(2) Every employer shall ensure that, where the safety of lifting equipment depends on the
installation conditions, it is thoroughly examined—

(a) after installation and before being put into service for the first time; and
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(b) after assembly and before being put into service at a new site or in a new location,
to ensure that it has been installed correctly and is safe to operate.

(3) Subject to paragraph (6), every employer shall ensure that lifting equipment which is exposed
to conditions causing deterioration which is liable to result in dangerous situations is—

(a) thoroughly examined—

(1) in the case of lifting equipment for lifting persons or an accessory for lifting, at least
every 6 months;

(i) in the case of other lifting equipment, at least every 12 months; or
(iii) in either case, in accordance with an examination scheme; and

(iv) each time that exceptional circumstances which are liable to jeopardise the safety of
the lifting equipment have occurred; and

(b) if appropriate for the purpose, inspected by a competent person at suitable intervals
between thorough examinations,

to ensure that health and safety conditions are maintained and that any deterioration can be detected
and remedied in good time.

(4) Every employer shall ensure that no lifting equipment—
(a) leaves his undertaking; or
(b) if obtained from the undertaking of another person, is used in his undertaking,

unless it is accompanied by physical evidence that the last thorough examination required to be
carried out under this regulation has been carried out.

(5) This regulation does not apply to winding apparatus to which—
(a) the Miscellaneous Mines (General) Regulations (Northern Ireland) 1970(8),

(b) the Coal and Other Mines (Shafts, Outlets and Roads) Regulations (Northern Ireland)
1970(9) or
(c) the Mines (Emergency Egress) Regulations (Northern Ireland) 1975(10)
apply.
(6) Where lifting equipment was before the coming into operation of these Regulations required
to be thoroughly examined by a provision specified in paragraph (7), the first thorough examination

under paragraph (3) shall be made before the date by which a thorough examination would have
been required by that provision had it remained in operation.

(7) The provisions referred to in paragraph (6) are—
(a) sections 23(2), 26(2),27(1)(d) and 28(2) of the Factories Act (Northern Ireland) 1965(11);

(b) regulations 33(2) and 36(1) of the Shipbuilding and Ship-repairing Regulations (Northern
Ireland) 1971(12);

(c) regulations 28(3), 40 and 46(1) of the Construction (Lifting Operations) Regulations
(Northern Ireland) 1963(13);

(d) regulations 3(1) and (2) and 6(1) of the Office and Shop Premises (Hoists and Lifts)
Regulations (Northern Ireland) 1969(14);

(8) S.R.& O.(N.L) 1970 No. 104 to which there are amendments not relevant to these Regulations
(9) S.R.&O.(N.L) 1970 No. 132 to which there are amendments not relevant to these Regulations
(10) S.R. 1975 No. 35 as amended by S.R. 1998 No. 375
(11) 1965 c. 20 (N.I.); sections 23(2) and 28(2) were substituted by S.R. 1993 No. 366
(12) S.R. & O.(N.L) 1971 No. 372; amended by S.R. 1993 No. 366
(13) S.R. & O. (N.L) 1963 No. 86; amended by S.R. 1993 No. 366
(14) S.R. & O. (N.L) 1969 No. 26; amended by S.R. 1993 No. 366
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(e) regulation 6(1)(c) of, and Part III of Schedule 1 to, the Offshore Installations (Operational
Safety, Health and Welfare) Regulations 1976(15);

(f) regulation 15 of the Docks Regulations (Northern Ireland) 1989(16).

Reports and defects

10.—(1) A person making a thorough examination for an employer under regulation 9 shall—

(a) notify the employer forthwith of any defect in the lifting equipment which in his opinion
is or could become a danger to persons;

(b) assoon as is practicable make a report of the thorough examination in writing authenticated
by him or on his behalf by signature or equally secure means and containing the
information specified in Schedule 2 to—

(i) the employer; and
(i1) any person from whom the equipment has been hired or leased;

(c) where there is in his opinion a defect in the lifting equipment involving an existing or
imminent risk of serious personal injury send a copy of the report as soon as is practicable
to the relevant enforcing authority.

(2) A person making an inspection for an employer under regulation 9 shall—

(a) notify the employer forthwith of any defect in the lifting equipment which in his opinion
is or could become a danger to persons;

(b) as soon as is practicable make a record of the inspection in writing.

(3) Every employer who has been notified under paragraph (1) shall ensure that the lifting
equipment is not used—

(a) before the defect is rectified; or

(b) in a case to which sub-paragraph (c) of paragraph 8 of Schedule 2 applies, after a time
specified under that sub-paragraph and before the defect is rectified.

(4) In this regulation “relevant enforcing authority” means—

(a) where the defective equipment has been hired or leased by the employer, the Health and
Safety Executive for Northern Ireland; and

(b) otherwise, the enforcing authority for the premises in which the defective lifting equipment
was thoroughly examined.

Keeping of information

11.—(1) Where, after the coming into operation of these Regulations, an employer obtaining
lifting equipment to which these Regulations apply receives an EC declaration of conformity relating
to it, he shall keep the declaration for so long as he operates the lifting equipment.

(2) The employer shall ensure that the information contained in—
(a) every report made to him under regulation 10(1)(b) is kept available for inspection—

(i) in the case of a thorough examination under paragraph (1) of regulation 9 of lifting
equipment other than an accessory for lifting, until he ceases to use the lifting
equipment;

(i1) in the case of a thorough examination under paragraph (1) of regulation 9 of an
accessory for lifting, for two years after the report is made;

(15) S.I. 1976/1019
(16) S.R. 1989 No. 320; amended by S.R. 1993 No. 366
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(iii) in the case of a thorough examination under paragraph (2) of regulation 9, until he
ceases to use the lifting equipment at the place it was installed or assembled;

(iv) in the case of a thorough examination under paragraph (3) of regulation 9, until the
next report is made under that paragraph or the expiration of two years, whichever
is later;

(b) every record made under regulation 10(2) is kept available until the next such record is
made.

Exemption for the armed forces

12.—(1) The Secretary of State for Defence may, in the interests of national security, by a
certificate in writing exempt any of the home forces, any visiting force or any headquarters from
any of the requirements of these Regulations and any such exemption may be granted subject to
conditions and to a limit of time and may be revoked by the said Secretary of State by a certificate
in writing at any time.

(2) In this regulation—

(a) “the home forces” has the same meaning as in section 12(1) of the Visiting Forces Act
1952(17);

(b) “headquarters” has the same meaning as in Article 3(2) of the Visiting Forces and
International Headquarters (Application of Law) Order 1965(18);

(c) “visiting force” has the same meaning as it does for the purposes of any provision of Part
I of the Visiting Forces Act 1952.

Amendment of the Shipbuilding and Ship-repairing Regulations (Northern Ireland) 1971

13. Regulation 2 (application) of the Shipbuilding and Ship-repairing Regulations (Northern
Ireland) 1971 is amended—

(a) in paragraph (2) by substituting for the word “30” wherever occurring the word “47”; and

(b) in paragraph (4) by omitting the word “31”.

Amendment of the Docks Regulations (Northern Ireland) 1989
14. The Docks Regulations (Northern Ireland) 1989 are amended—

(a) inregulation 13(4) by substituting the words “thorough examination under regulation 9 of
the Lifting Operations and Lifting Equipment Regulations (Northern Ireland) 1999 for
the words “test under regulation 14”;

(b) by revoking regulations 14 and 15;
(c) by revoking paragraphs (3), (4), (5), (7) and (8) of regulation 16; and
(d) by revoking regulation 17.

Repeal of provisions of the Factories Act (Northern Ireland) 1965
15. Sections 23, 24 and 26 to 28 of the Factories Act (Northern Ireland) 1965 are hereby repealed.

(17) 1952 ¢. 67
(18) S.I. 1965/1536, to which there are amendments not relevant to these Regulations
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Repeal of section 85 of the Mines Act (Northern Ireland) 1969
16. Section 85 of the Mines Act (Northern Ireland) 1969(19) is hereby repealed.

Repeal of paragraph (c) of Article 5 of the Quarries (Northern Ireland) Order 1983

17. Paragraph (c) of Article 5 of the Quarries (Northern Ireland) Order 1983(20) is hereby
repealed.

Revocation of statutory provisions

18. The statutory provisions specified in column 1 of Schedule 3 are hereby revoked to the extent
specified in column 3 of that Schedule.

Sealed with the Official Seal of the Department of Economic Development on

L.S.
Adrianne L. Brown
29th June 1999. Assistant Secretary

(19) 1969 ¢. 6 (N.L.)
(20) S.I. 1983/150 (N.I. 4) to which there are amendments not relevant to these Regulations
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