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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

2001 No. 19

The Child Support (Transitional Provisions)
Regulations (Northern Ireland) 2001

Part IV
Court Order Phasing

Interpretation

29.—(1)  In this Part—
“calculation amount” means the amount of child support maintenance that would, but for the
provisions of this Part, be payable under a maintenance calculation which is in force;
“excess” means the amount by which the calculation amount exceeds the old amount;
“maintenance calculation” has the meaning given in Article 2(2) of the Order the effective date
of which is on or after the date prescribed for the purposes of Article 7(10)(a) of the Order(1);
“old amount” means, subject to paragraph (2), the aggregate weekly amount which was payable
under the orders, agreements or arrangements mentioned in regulation 30;
“subsequent decision” means—
(a) any decision under Article 18 or 19 of the Order to revise or supersede a maintenance

calculation to which regulation 31(1) applies; or
(b) any such revision or supersession as decided on appeal,
whether as originally made or as revised under Article 18 of the Order or decided on appeal;
“transitional amount” means an amount determined in accordance with regulation 31; and
“transitional period” means a period beginning on the effective date of the maintenance
calculation and ending 78 weeks after that date or, if earlier, on the date on which
regulation 31(3) applies.

(2)  In determining the old amount the Department shall disregard any payments in kind and any
payments made to a third party on behalf of, or for the benefit of, the qualifying child or the person
with care.

Cases to which this Part applies

30. This Part applies to cases where—
(a) on 4th April 1993, and at all times thereafter until the date when a maintenance calculation

is made under the Order there was in force, in respect of one or more of the qualifying
children in respect of whom an application for a maintenance calculation is made or treated
as made under the Order and the non-resident parent concerned, one or more—

(1) Paragraph (10) was inserted by Article 12(1) of the Child Support (Northern Ireland) Order 1995 and sub-paragraph (a) was
amended by section 2(2) of the Child Support, Pensions and Social Security Act (Northern Ireland 2000
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(i) maintenance orders;
(ii) orders under section 151 of the Army Act 1955(2) (deductions from pay for

maintenance of wife or child) or section 151 of the Air Force Act 1955(3) (deductions
from pay for maintenance of wife or child) or arrangements corresponding to such
an order and made under Article 1 or 3 of the Naval and Marine Pay and Pensions
(Deductions for Maintenance) Order 1959(4), or

(iii) maintenance agreements (being agreements which are made or evidenced in
writing), and

(b) either—
(i) the non-resident parent was on the effective date of the maintenance calculation

and continues to be a member of a family, as defined in regulation 1(2) of the
Maintenance Calculations and Special Cases Regulations which includes one or
more children, or

(ii) the amount of child support maintenance payable under the maintenance calculation
referred to in paragraph (a) is a basic or reduced rate under paragraph 7 of Part I of
Schedule 1 to the Order (shared care—basic and reduced rate), and

(c) the calculation amount exceeds the old amount.

Amount payable during the transitional period

31.—(1)  In a case to which this Part applies, the amount of child support maintenance payable
under a maintenance calculation during the transitional period shall, instead of being the calculation
amount, be the transitional amount.

(2)  The transitional amount is—
(a) during the first 26 weeks of the transitional period, the old amount plus either 25 per cent.

of the excess or £20·00, whichever is the greater;
(b) during the next 26 weeks of the transitional period, the old amount plus either 50 per cent.

of the excess or £40·00, whichever is the greater; and
(c) during the last 26 weeks of the transitional period, the old amount plus either 75 per cent.

of the excess or £60·00, whichever is the greater.
(3)  If in any case the application of the provisions of this Part would result in an amount of child

support maintenance becoming payable which is greater than the calculation amount, then those
provisions shall not apply or, as the case may be, shall cease to apply to that case and the amount of
child support maintenance payable in that case shall be the calculation amount.

Revision and supersession

32.—(1)  Where the Department makes a subsequent decision in relation to a maintenance
calculation to which regulation 31(1) applies, the amount of child support maintenance payable by
the non-resident parent shall be—

(2) 1955 c. 18; section 151 was amended by section 18 of the Armed Forces Act 1976 (c. 52), section 11 of the Armed Forces
Act 1981 (c. 55), section 108(4) of the Children Act 1989 (c. 41), section 14 of the Armed Forces Act 1991 (c. 62) and
S.I.1993/785 and 1995/756

(3) 1955 c. 19; section 151 was amended by section 18 of the Armed Forces Act 1976 (c. 52), section 11 of the Armed Forces
Act 1981 (c. 55), section 108(4) of the Children Act 1989 (c. 41), section 14 of the Armed Forces Act 1991 (c. 62) and S.I.
1993/785 and 1995/756

(4) This Order in Council is not a statutory instrument but copies may be obtained from the Ministry of Defence Naval Pay
(Pensions and Conditions of Service) Branch, Old Admiralty Building, Spring Gardens, London SW1A 2BE
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(a) where the subsequent decision amount is more than the calculation amount, the transitional
amount plus the difference between the calculation amount and the subsequent decision
amount;

(b) where the subsequent decision amount is less than the calculation amount but more than
the transitional amount, the transitional amount; or

(c) where the subsequent decision amount is less than the calculation amount and less than or
equal to the transitional amount, the subsequent decision amount.

(2)  Regulation 31(2) shall apply to cases where there has been a subsequent decision as
if references to the transitional amount were to the amount resulting from the application of
paragraph (1).
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