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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

2002 No. 331

The Water Supply (Water Quality)
Regulations (Northern Ireland) 2002

PART VII
WATER TREATMENT

Interpretation of Part VII

25. In this Part –
“the Guidance for Cryptosporidium” means ‘the Guidance for the Monitoring of
Cryptosporidium in Treated Water in Northern Ireland' issued by the Department (published
May 2002, First Edition);
“risk assessment”, “continuous monitoring programme” and “significant risk from
Cryptosporidium” have the same meanings as those contained in “the Guidance for
Cryptosporidium”; and
“surface water” does not include water from a spring.

Treatment of raw water

26.—(1)  In carrying out such of its functions under Part II of the Order as comprise the supply of
water for regulation 4(1) purposes, the Department for Regional Development shall not, subject to
paragraph (2), supply water from any source which consists of or includes raw water unless the water
has been disinfected and, in the case of surface water, subjected to at least such further treatment
as is specified in paragraph (3).

(2)  Nothing in paragraph (1) shall require the Department for Regional Development to disinfect
such groundwaters as are specified in an authorisation given by the Department for the purposes
of this paragraph.

(3)  The further treatment mentioned in paragraph (1) is such treatment as is required to secure
compliance with Council Directive 75/440/EC (quality required of surface water intended for the
abstraction of drinking water)(1); and for the purposes of this regulation, surface water shall be
treated as falling within category A1 or A2 or A3 set out in Annex I to that Directive if it is abstracted
from waters for which the classification to be currently satisfied in accordance with Article 5(1) of
the Water (Northern Ireland) Order 1999(2) is, as appropriate, DW1 or DW2 or DW3, as set out in
the Surface Waters (Abstraction for Drinking Water) (Classification) Regulations (Northern Ireland)
1996(3).

(1) O.J. No. L194, 16.6.75, p. 26
(2) S.I. 1999/662 (N.I. 6)
(3) S.R. 1996 No. 603

http://www.legislation.gov.uk/european/directive/1975/0440
http://www.legislation.gov.uk/id/nisi/1999/662
http://www.legislation.gov.uk/id/nisr/1996/603
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(4)  Except with the consent of the Department, water shall not be abstracted for supply for
domestic purposes which include drinking except from waters to be treated as falling within category
A1 or A2 or A3 in the Annex mentioned in paragraph (3).

Risk assessment for Cryptosporidium

27.—(1)  It shall be the duty of the Department for Regional Development to carry out an annual
risk assessment for Cryptosporidium at all its water treatment works.

(2)  Where the Department for Regional Development carries out a risk assessment under
paragraph (1) it shall submit to the Department a report of the assessment which shall set out the
results of the assessment and a statement that the assessment has established –

(a) that there is a significant risk from Cryptosporidium; or
(b) that there is no such risk.

(3)  Where the risk assessment carried out by the Department for Regional Development
under paragraph (1) establishes that there is a significant risk at a water treatment works for
Cryptosporidium then the Department for Regional Development shall –

(a) introduce at the treatment works a continuous monitoring programme; and
(b) take measures, as agreed with the Department, to reduce the risk of Cryptosporidium to

low as indentified by the risk assessment carried out in accordance with paragraph 3.7 of
the Guidance for Cryptosporidium.

Procedure following risk assessment

28. Where the Department considers that the assessment that is the subject of a report submitted
to it in accordance with paragraph (2) of regulation 27 has not been carried out satisfactorily, it shall
send a notification to the Department for Regional Development which –

(a) sets out the Department’s reasons for considering that the assessment has not been carried
out satisfactorily; and

(b) requires the Department for Regional Development, by a date specified in the notice, to
carry out a further risk assessment and submit to it a report of that assessment,

and the Department for Regional Development shall comply with the requirement by the date
specified.

Contamination from pipes

29.—(1)  Where there is a risk (“the prescribed risk”) that water supplied by the Department
for Regional Development would, for the reason mentioned in paragraph (2), after leaving that
Department’s pipes –

(a) contain a concentration of copper in excess of 2mg/litre; or
(b) contain a concentration of lead in excess of 10μg/litre,

the Department for Regional Development shall, subject to paragraph (3), treat the water in such a
way as will, in its opinion, eliminate the prescribed risk or reduce it to a minimum.

(2)  The reason referred to in paragraph (1) is the presence in the water of a concentration of
copper or lead which is attributable to the fact that copper or lead is the major component of such a
pipe as is mentioned in Article 3A(3)(a) of the Order, or its associated fittings.

(3)  Paragraph (1) shall not require the Department for Regional Development to treat water –
(a) if the treatment is unlikely to achieve a significant reduction in the concentration of copper

or lead; or
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(b) if treatment is not reasonably practicable.
(4)  Where at any time in the period beginning with 25th December 2003 and ending immediately

before 25th December 2013, the Department for Regional Development –
(a) has reason to believe that water supplied by it for regulation 4(1) purposes from a pipe to

which paragraph (5) applies contains, at the consumer’s tap, a concentration of lead which
exceeds 10μg/1 but does not exceed 25μg/1; and

(b) has received from the owner of premises to which water is so supplied notice in writing –
(i) of the owner’s intention to replace so much of the pipe as belongs to him; and

(ii) of his desire that the Department for Regional Development replaces the remainder
of the pipe,

the Department for Regional Development shall modify or replace its part of the pipe.
(5)  This paragraph applies to a pipe –

(a) of which the major component is lead;
(b) which is subject to water pressure from a water main or would be so subject but for the

closing of some valve; and
(c) which belongs, as to part, to the Department for Regional Development and, as to

the remainder, to the owner of any premises to which the Department for Regional
Development supplies water for regulation 4(1) purposes.

Application and introduction of substances and products

30.—(1)  In this regulation –
“the Directive” means Council Directive 89/106/EEC on the approximation of laws,
regulations and administrative provisions of the Member States relating to construction
products(4);
“EEA State” means a State which is a contracting party to the agreement on the European
Economic Area signed at Oporto on 2nd May 1992(5) as adjusted by the Protocol signed at
Brussels on 17th March 1993(6);
“European technical approval” means a favourable technical assessment of the fitness for use
of a construction product for an intended use, issued for the purposes of the Directive by a
body authorised by an EEA State to issue European technical approvals for those purposes and
notified by that body to the European Commission; and
“harmonised standard” means a standard established as mentioned in the Directive by the
European standards organisation on the basis of a mandate given by the European Commission
and published by the Commission in the Official Journal of the European Communities.

(2)  Subject to paragraph (3), the Department for Regional Development shall not apply any
substance or product to, or introduce any substance or product into, water which is to be supplied for
regulation 4(1) purposes unless it has been approved by the Secretary of State under regulation 31(4)
of the Water Supply (Water Quality) Regulations 2000(7).

(3)  A substance or product which, at the time of its application or introduction, bears an
appropriate CE marking in accordance with the Directive, or conforms to –

(a) an appropriate harmonised standard or European technical approval; or

(4) O.J. No. L40, 11.2.89, p. 12
(5) Cmnd 2073
(6) Cmnd 2183
(7) S.I. 2000/3184
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(b) an appropriate British Standard or some other national standard of an EEA State which
provides an equivalent level of protection and performance,

may be applied or introduced, notwithstanding that it has not been approved by the Secretary of
State under regulation 31(4) of the Water Supply (Water Quality) Regulations 2000, but any such
application or introduction shall be subject to –

(i) such national conditions of use restricting the dosing concentration as are for the time being in
force in relation to such substances and products pursuant to a determination of the Secretary
of State by an instrument in writing; and

(ii) such other requirements, within the meaning of Council Directive 98/34/EC, as amended(8)
(which lays down a procedure for the provision of information in the field of technical
standards and regulations and of rules on information society services), in relation to such
substances and products, as have been communicated to the Commission in the form of a draft
technical regulation in accordance with Article 8 of that Directive, and whose adoption by a
Member State has also been communicated to the Commission.

Use of processes

31.—(1)  The Department may at any time by notice in writing given to the Department for
Regional Development require it to make an application to the Department for approval of the use
of any process; and may prohibit it for such period as may be specified in the notice from using any
such process in connection with the supply by it of water for regulation 4(1) purposes.

(2)  The Department may refuse the application or impose on any approval given for the purposes
of this regulation such conditions as it thinks fit and, subject to paragraph (3), may at any time
by notice in writing to the Department for Regional Development revoke an approval so given or
modify or revoke any condition imposed by virtue of this paragraph.

(3)  Subject to paragraph (4), the Department shall not –
(a) revoke any approval given for the purposes of this regulation;
(b) modify any condition imposed by virtue of paragraph (2); or
(c) prohibit the Department for Regional Development from using any process, unless it has

given to the Department for Regional Development at least six months' notice in writing
of its intention to revoke, modify or prohibit, as the case may be.

(4)  Paragraph (3) shall not apply in any case in which the Department is of the opinion that the
immediate revocation, modification or prohibition is necessary in the interests of public health.

Offences

32.—(1)  Any person who wilfully or negligently uses, in connection with the preparation of
water for domestic or food production purposes, a process, substance or product in contravention of
regulation 30 or 31 shall be guilty of an offence and shall be liable –

(a) on summary conviction, to a fine not exceeding the statutory maximum; and
(b) on conviction on indictment, to a fine.

(2)  The Department of Regional Development may recover from a person convicted of an
offence under paragraph (1) expenses reasonably incurred by it in carrying out works of repair or
reinstatement, necessitated by his action.

(3)  In any proceedings against a person for an offence under paragraph (1) it shall be a defence
for that person to show that he took all reasonable steps and exercised all due diligence to avoid the
commission of the offence.

(8) O.J. No. L204, 21.7.98, p. 37, amended by Council Directives 98/48/EC (O.J. No. 217, 5.8.98, p. 18)
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