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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

2005 No. 259

ROADS
STREET WORKS

The Street Works (Inspection Fees)
Regulations (Northern Ireland) 2005

Made       -      -      -      - 16th May 2005

Coming into operation 1st July 2005

The Department for Regional Development(1), in exercise of the powers conferred by Article 35 of
the Street Works (Northern Ireland) Order 1995(2) and now vested in it(3) and of every other power
enabling it in that behalf hereby makes the following regulations:

Citation, commencement and application

1.—(1)  These Regulations may be cited as The Street Works (Inspection Fees) Regulations
(Northern Ireland) 2005 and shall come into operation on 1st July 2005.

(2)  These Regulations shall apply to streets for which the Department is the street authority in
accordance with Article 7(1)(a) of the Order.

Interpretation

2. In these Regulations –
“the Order” means the Street Works (Northern Ireland) Order 1995;
“service pipe” and “service line” have the same meaning as in paragraph 7(3) of Schedule 2
to the Order;
“year” means a year starting on 1st April and ending on 31st March.

(1) S.I.1999/283 (N.I. 1) Article 3(1)
(2) S.I. 1995/3210 (N.I. 19) Article 2(2)
(3) S.R. 1999 No. 481 Article 6(d) and Schedule 4 Part IV

http://www.legislation.gov.uk/id/nisi/1999/283
http://www.legislation.gov.uk/id/nisi/1995/3210
http://www.legislation.gov.uk/id/nisr/1999/481
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Fees, chargeable inspections, units of inspection, phases of works and estimated numbers of
units of inspection

3.—(1)  An undertaker shall pay to the Department a fee of £21·00 for each chargeable inspection
carried out by the Department, of works involving the excavation or reinstatement of any part of
a street.

(2)  For the purposes of this regulation, subject to paragraph (6), a chargeable inspection of works
is an inspection at random of not more than 10.5 per cent of each phase of works, and not more than
30 per cent of the total number of actual units of inspection in any year.

(3)  For the purposes of this regulation, a unit of inspection is –
(a) a single excavation not exceeding 200 metres in length; or
(b) more than one and not more than 5 excavations and, in the case of works relating to service

pipes and service lines, not more than 10 excavations, provided that –
(i) all the excavations are in the same street; and

(ii) all the excavations are part of the same works; and
(iii) all the excavations are made within a period of 10 working days; and
(iv) each excavation is within 500 metres of every other excavation; and
(v) the aggregate length of all the excavations does not exceed 200 metres; or

(c) in the case of an excavation longer than 200 metres each length of 200 metres within the
length of that excavation or the balance of such length.

(4)  For the purposes of this regulation, the phases of works are –
(a) the period when any interim or permanent reinstatement of any excavation is being done;
(b) the period of 6 months starting with the day on which the interim or permanent

reinstatement is completed; and
(c) the period of 3 months immediately preceding the end of the guarantee period, being

the period of 2 years from the date notification has been received of the completion of
permanent reinstatement or, in the case of excavations to a depth exceeding 1.5 metres to
the top of the apparatus over a length of 5 metres or more, the period of 3 years.

(5)  For the purposes of this regulation, save as provided in paragraph (6), the number of actual
units of inspection in a year is the average of the number of units of inspection for the undertaker
per year calculated over the 3 immediately preceding years.

(6)  Where an undertaker has not previously executed any street works in streets to which these
Regulations apply, the undertaker shall provide the Department with an estimate of the number
of units of inspection they expect to generate in each of the first 3 years (“estimated number of
units of inspection”). In these circumstances, a chargeable inspection of works shall be calculated
in accordance with paragraph (2) except that the calculation shall be based on the estimated number
of units of inspection, rather than the number of actual units of inspection.

Disputes

4. Any dispute between an undertaker and the Department with regard to any questions arising
under these Regulations shall, if it cannot be resolved by agreement, be referred to an arbitrator in
accordance with the provisions of Article 55 of the Order.

5. The Street Works (Inspection Fees) Regulations (Northern Ireland) 2001(4) are hereby
revoked.

(4) S.R. 2001 No. 409
2
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Sealed with the Official Seal of the Department for Regional Development on 16th May 2005.

L.S.
R. Sherman

A senior officer of the
Department for Regional Development
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EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These Regulations revoke and re-enact with amendments the Street Works (Inspection Fees)
Regulations (Northern Ireland) 2001.
The effects of the amendments are to –

Increase the fee prescribed for each chargeable inspection to £21·00 (regulation 3(1)).
“Chargeable inspection” is now defined simply as an inspection at random of not more than
10.5 per cent of each phase of works, and not more than 30 per cent of the total number of
actual units of inspection in any year (regulation 3(2)).
“Unit of inspection” in the case of clusters of not more than 5 excavations (or not more than 10
where the works relate to service pipes or lines) is redefined so that the previous requirement
that in these cases, all the excavations are the subject of one notice of starting date, is replaced
by 2 requirements, that all the excavations are in the same street, and that they are part of the
same works (regulation 3(3)).
“Estimated number of units of inspection” is replaced by “number of actual units of inspection”
being the average number of units of inspection for that undertaker during the 3 preceding
years (regulation 3(5)). Regulation 3(6) makes provision for new undertakers to estimate the
number of units of inspection they expect to generate for the first 3 years.
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