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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

2006 No. 154

The Weighing Equipment (Automatic Catchweighing
Instruments) Regulations (Northern Ireland) 2006

PROSPECTIVE

PART 1
PRELIMINARY

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Weighing Equipment (Automatic Catchweighing
Instruments) Regulations (Northern Ireland) 2006 and shall come into operation on 8th May 2006.

Commencement Information
I1 Reg. 1 in operation at 8.5.2006, see reg. 1

Interpretation

2.—(1)  In these Regulations—
“the 1981 Order” means the Weights and Measures (Northern Ireland) Order 1981;
“accuracy class” means designation as Class Y(a) or Y(b), together referred to as Class Y(y),
in accordance with the provisions of Schedule 1;
“automatic catchweighing instrument” means an automatic weighing instrument which
weighs pre-assembled discrete loads or single loads of loose material, but does not include—
(a) an automatic weight grading instrument, that is to say, an instrument which sub-divides

articles of different mass into several sub-groups each characterised by a given mass
range; or

(b) an automatic checkweighing instrument, that is to say, an instrument which sub-divides
articles of different mass into two or more sub-groups according to the value of the
difference between their mass and the nominal set point;

“automatic weighing instrument” means a weighing instrument which weighs without the
intervention of an operator and follows a pre-determined programme of automatic processes
characteristic of the instrument;
“automatic zero-setting device” means a device for setting the indication to zero
automatically without the intervention of an operator;
“certificate of approval” means a certificate of approval of a pattern granted or renewed by
the the Department under Article 10 of the 1981 Order;
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“control instrument” means a weighing instrument used to determine the mass of the test
loads;
“Department” means the Department of Enterprise, Trade and Investment;
“initial verification testing” means testing in accordance with the provisions of
regulation 6(c);
“level indicator” means a device which indicates when the structure to which it is attached
is tilted away from its correct operating position;
“load receptor” means a part of an automatic catchweighing instrument intended to receive
the load;
“load transport system” means the system used to transport the load over the load receptor;
“maximum capacity” means the maximum weighing capacity, not taking into account the
additive tare capacity;
“minimum capacity” means the rated value of the load below which the weighing results may
be subject to an excessive relative error;
“non-automatic zero-setting device” means a device for setting the indication to zero by an
operator;
“OIML R51” or “R51” means the International Recommendation OIML R51 of the
Organisation Internationale de Mètrologie Lègale relating to automatic catchweighing
instruments (Edition 1996 (E));
“prescribed limits of error” has the meaning set out in regulation 10(3);
“semi-automatic zero-setting device” means a device for setting the indication to zero
automatically following a manual command;
“the stamp” or “verification mark” means the stamp prescribed by the Weights and Measures
(Prescribed Stamp) Regulations (Northern Ireland) 1969(1);
“tare device” means a device for setting the weight indicating device to zero when a load is
placed on the load receptor—
(a) without altering the weighing range for net loads (additive tare device); or
(b) by reducing the weighing range for net loads (subtractive tare device);
“test load” means a load of the type of material which an automatic catchweighing instrument
is intended to weigh;
“weight indicating device” means the device which indicates the weight of a load on a load
receptor of the automatic catchweighing instrument; and
“zero-setting device” means a device which allows the setting of the indicating device to zero
when the load receptor is empty.

(2)  Any expression or procedure which is not defined in these Regulations and is used both in
these Regulations and in OIML R51 shall bear the same meaning as in OIML R51.

Commencement Information
I2 Reg. 2 in operation at 8.5.2006, see reg. 1

(1) S.R. & O. (N.I.) 1969 No. 11 as amended by S.R. 2002 No. 36
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Application and effect

3.—(1)  Subject to paragraphs (2) and (3) and regulation 4, these Regulations apply to automatic
catchweighing instruments for use for trade, and such instruments are hereby prescribed for the
purposes of Article 9(1) of the 1981 Order (use for trade of weighing or measuring equipment of
prescribed classes).

(2)  These Regulations shall not apply to any automatic catchweighing instrument which is
also capable of functioning as a non-automatic weighing instrument to which the Non-automatic
Weighing Instruments Regulations 2000(2) apply, when the instrument is being so used as a non-
automatic weighing instrument.

(3)  These Regulations shall not apply to any automatic catchweighing instrument which has
been lawfully used for trade before these Regulations came into operation.

Commencement Information
I3 Reg. 3 in operation at 8.5.2006, see reg. 1

Transitional exclusion

4.—(1)  Subject to paragraph (2), these Regulations shall not apply to an automatic
catchweighing instrument—

(a) which comprises an automatic catchweight weighing machine for the purposes of
the Weighing Equipment (Non-automatic Weighing Machines) Regulations (Northern
Ireland) 2006(3); and

(b) which, pursuant to regulation 3(6) thereof(4), has been first passed as fit for use for trade,
for the purposes of those Regulations, within a period of 10 years from the date on which
these Regulations came into operation.

(2)  The exception provided in paragraph (1) does not apply in the case of an automatic
catchweighing instrument which bears the marking “R51”.

Commencement Information
I4 Reg. 4 in operation at 8.5.2006, see reg. 1

(2) S.I. 2000/3236
(3) S.R. 2006 No. 5
(4) Regulation 3(6) is inserted pursuant to regulation 17(1) of these Regulations.

3

http://www.legislation.gov.uk/id/nisr/2006/154/regulation/1
http://www.legislation.gov.uk/id/nisr/2006/154/regulation/1
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2000/3236
http://www.legislation.gov.uk/id/nisr/2006/5


Status: 
This version of this part contains provisions that are prospective.

Changes to legislation: 
There are currently no known outstanding effects for the The Weighing Equipment (Automatic
Catchweighing Instruments) Regulations (Northern Ireland) 2006, PART 1.


