
 

 

S T A T U T O R Y  R U L E S  O F  N O R T H E R N  I R E L A N D  

2007 No. 383  

WEIGHTS AND MEASURES 

The Measuring Instruments (Automatic Catchweighers) (Use for 

Trade) Regulations (Northern Ireland) 2007 

Made - - - - 31st August 2007 

Coming into operation - 15th October 2007 

The Department of Enterprise, Trade and Investment(a) makes the following Regulations in 

exercise of the powers conferred by Article 13(1) of the Weights and Measures (Northern Ireland) 

Order 1981(b) and now vested in it(c). 

Citation and commencement 

1. These Regulations may be cited as the Measuring Instruments (Automatic Catchweighers) 

(Use for Trade) Regulations (Northern Ireland) 2007 and shall come into operation on 15th 

October 2007. 

Interpretation 

2. In these Regulations— 

“the 2006 Regulations” means the Measuring Instruments (Automatic Catchweighers) 

Regulations 2006(d); 

“accuracy class” means the classification of an automatic catchweigher in accordance with 

paragraph 16 of Schedule 1 to the 2006 Regulations; 

“automatic catchweigher” means an automatic weighing instrument that determines the mass 

of pre-assembled discrete loads (for example pre-packages) or single loads of loose material, 

but does not include an automatic checkweigher or an automatic weight grading instrument; 

“automatic checkweigher” means an automatic catchweigher which sub-divides articles of 

different mass into two or more sub-groups according to the value of the difference between 

their mass and the nominal set point; 

“automatic weight grading instrument” means an instrument which sub-divides articles of 

different mass into several sub-groups each characterised by a given mass range; 

“essential requirements” means the requirements set out in Schedule 1 to the 2006 

Regulations; 

“instrument” has the same meaning as automatic catchweigher; 

“place on the market” means making available for the first time in a member State an 

instrument intended for an end user, whether for reward or free of charge; and 
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“put into use” means the first use of an instrument intended for the end user for the purposes 

for which it was intended. 

Application 

3.—(1) Subject to paragraphs (2) and (3), these Regulations apply to an automatic catchweigher 

which is— 

(a) for use for trade; and 

(b) first placed on the market or put into use on or after 15th October 2007. 

(2) These Regulations do not apply to an automatic catchweigher which comprises— 

(a) an automatic catchweight weighing machine for the purposes of the Weighing Equipment 

(Non-automatic Weighing Machines) Regulations (Northern Ireland) 2006(a); or 

(b) an automatic catchweighing instrument for the purposes of the Weighing Equipment 

(Automatic Catchweighing Instruments) Regulations (Northern Ireland) 2006(b), 

in respect of which a certificate of approval has been granted before 15th October 2007 and is in 

force; and 

(c) which is first passed as fit for use for trade and stamped under either of those Regulations. 

(3) These Regulations do not apply to an automatic catchweigher to which the 2006 Regulations 

do not apply by virtue of regulation 3(3) to (4) thereof. 

Requirements for use for trade 

4. A person shall not use for trade an automatic catchweigher unless— 

(a) it is compliant with the essential requirements other than the provisions relating to 

maximum permissible errors referred to in paragraph 17 of Schedule 1 to the 2006 

Regulations; 

(b) the requirements of regulations 5 to 8 are complied with; 

(c) it has been erected and installed in accordance with the requirements of regulation 9; 

(d) in the case of an automatic catchweigher of accuracy class Y(I), Y(II), Y(a), or Y(b) in 

automatic operation, it is within the maximum permissible error for that instrument as set 

out in Table 1 in Schedule 5 to the 2006 Regulations; and 

(e) in the case of an automatic catchweigher of accuracy class Y(I), Y(II), Y(a) or Y(b) in 

non-automatic operation, it is within the maximum permissible error for that instrument 

as set out in Table 2 in Schedule 5 to the 2006 Regulations. 

Manner of use 

5. An automatic catchweigher marked with a measurement range may be used for trade for 

determining the weight of any item by ascertaining the difference between the weight of that item 

and a separate item, where both items fall within the measurement range. 

6. Where an automatic catchweigher is marked with a measurement range a person shall not use 

that instrument for trade for determining a weight outside that range in relation— 

(a) to, or to articles made from, gold, silver or other precious metals, including gold or silver 

thread or fringe; 

(b) to precious stones or pearls; or 

(c) to drugs or other pharmaceutical products. 
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7. A person shall not use for trade an automatic catchweigher other than an instrument of 

accuracy class Y(I) or Y(II) in any transaction— 

(a) in, or in articles made from, gold, silver or other precious metals, including gold or silver 

thread or fringe; or 

(b) in precious stones or pearls. 

8.—(1) Where an automatic catchweigher is marked with a temperature range, it shall not be 

used for trade in temperatures outside that range. 

(2) Where an automatic catchweigher bears a mark which signifies the manner and purpose of 

use, it shall not be used for trade in a manner or for a purpose which does not accord with that 

marking. 

(3) An automatic catchweigher of accuracy class Y(b) shall only be used for weighing ballast or 

waste. 

(4) An automatic catchweigher shall not be used for trade in circumstances— 

(a) in which it may be prevented from operating consistently or accurately; or 

(b) which are likely prematurely to degrade its metrological characteristics. 

(5) For the purposes of paragraph (3), “waste” shall be construed in accordance with Article 2 of 

the Waste and Contaminated Land (Northern Ireland) Order 1997(a), and shall include any waste 

disposed of for reprocessing or recycling purposes but shall not include any radioactive waste as 

defined in section 2 of the Radioactive Substances Act 1993(b). 

Manner of erection and installation 

9.—(1) Every automatic catchweigher shall be so positioned as to facilitate cleaning and testing. 

(2) The installation of an automatic catchweigher shall be so designed that an automatic 

weighing operation will be the same for testing as for use for a transaction. 

(3) If any special equipment for an automatic catchweigher, as referred to in paragraph 9(5) of 

Schedule 1 to the 2006 Regulations, is not a permanent fixture of the instrument it shall be kept in 

the vicinity of the instrument. 
 

Sealed with the Official Seal of the Department of Enterprise, Trade and Investment on 31 August 

2007. 

 

 
 M. Bohill 
 A senior officer of the Department of Enterprise, Trade and Investment 
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EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations.) 

These Regulations set out the requirements relating to the use for trade of automatic 

catchweighers, the manner of their use and the way they are erected and installed. Failure to 

comply with these requirements is an offence under Article 13(1) of the Weights and Measures 

(Northern Ireland) Order 1981. 

The Regulations have been notified to the European Commission in draft pursuant to Directive 

98/34/EC (O.J. No. L204, 21.7.1998, p. 37) as amended by Directive 98/48/EC (O.J. No. L217, 

5.8.1998, p.18) which lays down a procedure for the provision of information in the field of 

technical standards and regulations.  
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