
 

 

S T A T U T O R Y  R U L E S  O F  N O R T H E R N  I R E L A N D  

2007 No. 386  

WEIGHTS AND MEASURES 

The Measuring Instruments (Beltweighers) (Use for Trade) 

Regulations (Northern Ireland) 2007 

Made - - - - 31st August 2007 

Coming into operation - 15th October 2007 

The Department of Enterprise, Trade and Investment(a) makes the following Regulations in 

exercise of the powers conferred by Article 13(1) of the Weights and Measures (Northern Ireland) 

Order 1981(b) and now vested in it (c). 

Citation and commencement 

1. These Regulations may be cited as the Measuring Instruments (Beltweighers) (Use for Trade) 

Regulations (Northern Ireland) 2007 and shall come into operation on 15th October 2007. 

Interpretation 

2. In these Regulations— 

“the 1981 Order” means the Weights and Measures (Northern Ireland) Order 1981; 

“the 2006 Regulations” means the Measuring Instruments (Beltweighers) Regulations 

2006(d); 

“accuracy class” means the classification of a beltweigher as set out in paragraph 16 of 

Schedule 1 to the 2006 Regulations; 

“automatic weighing instrument” means an instrument that determines the mass of a product 

without the intervention of an operator and follows a predetermined programme of automatic 

processes characteristic of the instrument intended to determine the mass of a body by using 

the action of gravity on that body; 

“beltweigher” means an automatic weighing instrument that continuously determines the mass 

of a bulk product on a conveyor belt without systematic subdivision of the product and 

without interrupting the movement of the conveyor belt; 

“essential requirements” means the requirements set out in Schedule 1 to the 2006 

Regulations; 

“instrument” has the same meaning as beltweigher; 

“maximum capacity” means the maximum instantaneous net load that the weighing unit is 

intended to weigh on the portion of the conveyor belt representing the weigh length; 
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“place on the market” means making available for the first time in a member State an 

instrument intended for an end user, whether for reward or free of charge; 

“put into use” means the first use of an instrument intended for the end user for the purposes 

for which it was intended; and 

“weighing unit” means the part of a beltweigher providing information on the mass of the load 

to be measured. 

Application 

3.—(1) Subject to paragraphs (2) and (3), these Regulations apply to a beltweigher which is— 

(a) for use for trade; and 

(b) first placed on the market or put into use on or after 15th October 2007. 

(2) These Regulations do not apply to a beltweigher— 

(a) in respect of which a certificate of approval has been granted before 15th October 2007 

and is in force; and 

(b) which is first passed as fit for use for trade and stamped under the Weighing Equipment 

(Beltweighers) Regulations (Northern Ireland) 1985(a) or the Weighing Equipment 

(Beltweighers) Regulations (Northern Ireland) 2006(b). 

(3) These Regulations do not apply to a beltweigher to which the 2006 Regulations do not apply 

by virtue of regulation 3(3) to (5) thereof. 

Requirements for use for trade 

4. A person shall not use for trade a beltweigher unless— 

(a) it is compliant with the essential requirements, other than the provisions relating to 

maximum permissible errors referred to in paragraph 18 of Schedule 1 to the 2006 

Regulations; 

(b) the requirements of regulations 5 and 6 are complied with; 

(c) it has been erected and installed in accordance with the requirements of regulation 7; and 

(d) in the case of a beltweigher of an accuracy class set out in column 1 of the Table in 

Schedule 5 to the 2006 Regulations, it is within the maximum permissible error for that 

accuracy class as set out in column 2 of that Table. 

Manner of use 

5.—(1) Where a beltweigher is marked with a temperature range, it shall not be used for trade in 

temperatures outside that range. 

(2) Where a beltweigher bears a mark which signifies the manner and purpose of use, it shall not 

be used for trade in a manner or for a purpose which does not accord with that marking. 

(3) A beltweigher of accuracy class 2 shall only be used for trade for weighing any of the 

materials to which the expression “ballast” applies in Schedule 4 to the 1981 Order. 

(4) A beltweigher shall not be used for trade in such a manner as to cause— 

(a) spillage of material from the belt; or 

(b) loading of the weighing unit above its maximum capacity. 

(5) A beltweigher shall not be used for trade in circumstances— 

(a) in which it may be prevented from operating consistently or accurately; or 

(b) which are likely prematurely to degrade its metrological characteristics. 
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Position of the operator 

6. Every beltweigher shall be erected in such a manner that the operator can readily take up a 

position from which he can— 

(a) read any indication of zero totalisation; 

(b) operate any zero-setting control; and 

(c) see whether the belt passing over the weighing unit is empty. 

Manner of erection and installation 

7.—(1) Every beltweigher shall be so positioned as to facilitate cleaning and testing. 

(2) The installation of a beltweigher shall be so designed that an automatic weighing operation 

will be the same for testing as for a transaction. 

(3) Every beltweigher shall be erected in such a way that it is possible to carry out a material test 

in the place where it is to be used, including in particular the depositing on or removal from the 

belt of material test loads in a reliable and easy manner, without disrupting the normal operation of 

the beltweigher. 

(4) If any special equipment for a beltweigher, as referred to in paragraph 9(5) of Schedule 1 to 

the 2006 Regulations, is not a permanent fixture of the instrument it shall be kept in the vicinity of 

the instrument. 
 

Sealed with the Official Seal of the Department of Enterprise, Trade and Investment on 31st 

August 2007. 
 

 
 M. Bohill 
 A senior officer of the Department of Enterprise, Trade and Investment 
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EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations.) 

These Regulations set out the requirements relating to the use for trade of beltweighers, the 

manner of their use, the position of the operator and the way they are erected and installed. Failure 

to comply with these requirements is an offence under Article 13(1) of the Weights and Measures 

(Northern Ireland) Order 1981. 

The Regulations have been notified to the European Commission in draft pursuant to Directive 

98/34/EC (O.J. No. L204, 21.7.1998, p. 37) as amended by Directive 98/48/EC (O.J. No. L217, 

5.8.1998, p.18) which lays down a procedure for the provision of information in the field of 

technical standards and regulations.  
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