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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

2008 No. 192

The European Qualifications (Pharmacy)
Regulations (Northern Ireland) 2008

PART 1
AMENDMENT OF THE PHARMACY (NORTHERN IRELAND) ORDER 1976

Amendment of the Order

2. The Order is amended in accordance with the following regulations.

Commencement Information
I1 Reg. 2 in operation at 22.5.2008, see reg. 1(2)

Amendment of Article 2 of the Order

3. In Article 2 of the Order (Interpretation)—
(a) after the definition of “certificate of registration” insert—

“ “competent authorities” means any authority or body of a relevant European State
designated by that State for the purposes of the Directive as competent to—
(a) receive or issue evidence of qualification or other information or documents,
(b) receive applications and take decisions referred to in the Directive in

connection with the practice of pharmacy;”;
(b) after the definition of “the Department” insert—

“ “the Directive” means Directive 2005/36/EC of the European Parliament and of
the Council of 7th September 2005 on the recognition of professional qualifications
and references in this Order to the Directive, or to any provision of the Directive, are
references to the Directive, or to that provision of the Directive, as amended from
time to time;”;

(c) after the definition of “enactment” insert—
“ “exempt person” means
(a) a national of a relevant European State other than the United Kingdom;
(b) a national of the United Kingdom who is seeking access to, or is pursuing, the

profession of pharmacy by virtue of an enforceable Community right; or
(c) a person who is not a national of a relevant European State but who is, by virtue

of an enforceable Community right, entitled to be treated, for the purposes of
access to, and pursuit of, the profession of pharmacy, no less favourably than
a national of a relevant European State;
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“General Systems Regulations” means the European Communities (Recognition of
Professional Qualification) Regulations 2007(1);” ”

(d) in the definition of “national” for “member State” substitute “relevant European State”;
(e) in the definition of “registered” after “pharmaceutical chemist,” insert “visiting

pharmaceutical chemist from a relevant European State”;
(f) in the definition of “registered person” after “pharmaceutical chemist” insert “,visiting

pharmaceutical chemist from a relevant European State”; and
(g) after the definition of “the registrar” insert—

“ “reference date” in relation to a relevant European State, means the date specified
in relation to that State in the column entitled “Reference date” in Annex V, point
5.6.2. of the Directive;
“relevant European State” means an EEA State or Switzerland;” ”

Commencement Information
I2 Reg. 3 in operation at 22.5.2008, see reg. 1(2)

Amendment of Article 5 of the Order

4. In Article 5 of the Order(2) (Regulations) after paragraph (1)insert—
“(1A)  Regulations made by the Council under this Article may not make provision for

the payment of fees in connection with registration as a visiting pharmaceutical chemist
from a relevant European State.”.

Commencement Information
I3 Reg. 4 in operation at 22.5.2008, see reg. 1(2)

Amendment of Article 6 of the Order

5. In Article 6 of the Order (The registers), for paragraph (1) substitute—
“(1)  In relation to the registers mentioned in sub-paragraphs (a), (b) and (c) there shall

continue to be kept, and in relation to the register mentioned in sub-paragraph (d) there shall
be kept, in accordance with the succeeding provisions of this Order,—

(a) a register of pharmaceutical chemists;
(b) a register of druggists;
(c) a register of students; and
(d) a register of visiting pharmaceutical chemists from a relevant European State.”.

Commencement Information
I4 Reg. 5 in operation at 22.5.2008, see reg. 1(2)

(1) S.I.2007/2781
(2) Article 5(1)(a) is amended by S.R. 2004 No. 78

2

http://www.legislation.gov.uk/id/nisr/2008/192/regulation/1/2
http://www.legislation.gov.uk/id/nisr/2008/192/regulation/1/2
http://www.legislation.gov.uk/id/nisr/2008/192/regulation/1/2
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2007/2781
http://www.legislation.gov.uk/id/nisr/2004/78


Document Generated: 2024-07-03
Status: Point in time view as at 22/05/2008.

Changes to legislation: There are currently no known outstanding effects for the The European
Qualifications (Pharmacy) Regulations (Northern Ireland) 2008, PART 1. (See end of Document for details)

Amendment of Article 8 of the Order

6. For Article 8(2)(c) of the Order (Qualifications for registration) substitute—
“(c)   every exempt person—

(i) who holds an appropriate European diploma; or
(ii) (aa) whose case falls within regulation 3(9)(a) or (e) of the General Systems

Regulations,
(bb) to whom regulations 20 to 26 of those regulations apply by reason of

the operation of regulation 3(4) of those regulations, and
(cc) who is permitted to pursue the profession of pharmacy in the United

Kingdom by virtue of Part 3 of those regulations (having, in particular,
successfully completed any adaptation period, or passed any aptitude
test, that he may be required to undertake pursuant to that Part of those
regulations).”.

Commencement Information
I5 Reg. 6 in operation at 22.5.2008, see reg. 1(2)

Amendment of Article 8 A of the Order

7. Article 8A of the Order(3) (Registration by virtue of appropriate European diploma) shall be
amended as follows—

(1)  Omit paragraph (1A).
(2)  For paragraphs (2) to (7) substitute the following paragraphs—

“(2)  Subject to paragraph (8) the following diplomas are appropriate European diplomas
for the purposes of article 8(2)(c)(i), namely—

(a) a diploma listed in Annex V, point 5.6.2 of the Directive which has been granted
in a relevant European State after its reference date and which is evidence of
training commenced after that date, provided that the diploma is accompanied,
where appropriate, by the certificate listed in relation to that State in the column
of Annex V, point 5.6.2 of the Directive entitled “Certificate accompanying the
diploma”; or

(b) any diploma which—
(i) subject to paragraph (3), has been granted in a relevant European State

before its reference date or which is evidence of training commenced before
that date but completed on or after that date,

(ii) subject to paragraph (4), was awarded by the competent authorities of, or
which is evidence of training started in, the territory specified in column (b)
of the table in Schedule 2A before the date specified in the corresponding
entry in column (a) of that table,

(iii) subject to paragraph (5), is evidence of training commenced before 3rd

October 1990 and undertaken in the territory of the former German
Democratic Republic, or

(3) Article 8A was inserted by S.R. 1987 No.457
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(iv) subject to paragraph (6), does not fall within heads (i) to (iii) and is not listed
in Annex V, point 5.6.2 of the Directive but which is a diploma in pharmacy
granted in a relevant European State on or after its reference date.

(3)  A diploma to which paragraph (2)(b)(i) applies is only an appropriate European
diploma if—

(a) in the case of a diploma which is listed in Annex V, point 5.6.2 of the Directive—
(i) the registrar is satisfied (by means of a certificate from the relevant

competent authorities or otherwise) that the diploma guarantees that the
holder’s training satisfies the requirements of Article 44 of the Directive
(requirements for pharmacists’ training), and

(ii) the diploma is accompanied, where appropriate, by the certificate listed in
relation to the relevant European State in which the diploma was awarded
in the column of Annex V, point 5.6.2 of the Directive entitled “Certificate
accompanying the diploma”;

(b) in the case of a diploma which is not listed in Annex V, point 5.6.2 of the Directive,
the diploma is accompanied by a certificate from the competent authorities of the
relevant European State in which the diploma was awarded which attests that the
diploma—

(i) is evidence of training which satisfies the requirements of Article 44 of the
Directive, and

(ii) is treated by the competent authorities of the relevant European State in
which it was awarded as equivalent to a diploma listed in relation to that
State in Annex V, point 5.6.2 of the Directive,
and the certificate is made available to the registrar: or

(c) whether or not the diploma is listed in Annex V, point 5.6.2 of the Directive,
the competent authorities of a relevant European State have certified that the
holder has, in a relevant European State, been effectively and lawfully engaged
in the practice of an activity open to pharmacists in that State for at least three
consecutive years during the five years preceding the date of the certificate, and
the certificate is made available to the registrar.

(4)  A diploma to which paragraph (2)(b)(ii) applies is only an appropriate European
diploma if—

(a) the competent authorities of the relevant European State specified in the
appropriate row of column (c) of the table in Schedule 2A have certified that
the diploma has, in its territory, the same legal validity as regards access to the
practice of pharmacy as the diploma listed in Annex V, point 5.6.2 of the Directive
in respect of their State;

(b) those competent authorities have also certified that the holder of the diploma has,
in the relevant European State specified in the appropriate row of column (c) of
the table in Schedule 2A, been effectively and lawfully engaged in the practice of
an activity open to pharmacists in that State for at least three consecutive years
during the five years preceding the date of that certificate; and

(c) the certificates are made available to the registrar.
(5)  A diploma to which paragraph (2)(b)(iii) applies is only an appropriate European

diploma if —
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(a) the diploma entitles its holder to practice pharmacy throughout the territory of
Germany on the same conditions as those that apply to the holder of the diploma
listed in Annex V, point 5.6.2 of the Directive in respect of Germany; and

(b) the competent authorities in Germany have certified that the holder of the diploma
has been effectively and lawfully engaged in Germany in the practice of an
activity open to pharmacists in Germany for at least three consecutive years
during the five years preceding the date of that certificate; and

(c) the certificate is made available to the registrar.
(6)  A diploma to which (2)(b)(iv) applies is only an appropriate European diploma if—

(a) the competent authorities of the European State that awarded it have certified that
the diploma—

(i) is evidence of training which satisfies the requirements of Article 44 of the
Directive, and

(ii) is treated by them as equivalent to a diploma listed in Annex V, point 5.6.2
of the Directive in respect of their State; and

(b) the certificates are made available to the registrar.
(7)  A diploma is only an appropriate European diploma if—

(a) in a case where the registrar or the Council has justified doubts about the
authenticity of the diploma made available to the registrar and has required
of the relevant competent authorities confirmation of the authenticity of the
evidence, the relevant competent authorities have confirmed the authenticity of
the evidence;

(b) in a case where the registrar or the Council has justified doubts about whether the
holder of the diploma has completed training which satisfies the requirements of
Article 44 of the Directive, and has required of the relevant competent authorities
confirmation of completion of such training, the relevant competent authorities
have confirmed completion of such training;

(c) in a case where the registrar or the Council has justified doubts concerning
training received in a relevant European State other than that in which the diploma
was awarded, and has required confirmation of the relevant competent authorities
in accordance with Article 50(3) of the Directive, the relevant competent
authorities have provided confirmation in accordance with that Article.”.

Commencement Information
I6 Reg. 7 in operation at 22.5.2008, see reg. 1(2)

8. After Article 8A of the Order (Registration by virtue of appropriate European diploma)
insert—

“Visiting pharmaceutical chemist from a relevant European State

8B. Schedule 2B (visiting pharmaceutical chemist from a relevant European State) shall
have effect.”.

Commencement Information
I7 Reg. 8 in operation at 22.5.2008, see reg. 1(2)
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Amendment of Article 9 of the Order

9. In paragraph (2) of Article 9 of the Order (The registrar) for “(c)” substitute “,(c) and (d)”.

Commencement Information
I8 Reg. 9 in operation at 22.5.2008, see reg. 1(2)

Amendment of Article 11 of the Order

10. In Article 11 of the Order (Evidence of qualification to be registered) after paragraph (1)
insert—

“(1A)  The registrar shall enter the name of a person whom the Society has directed him
to register in the appropriate register kept under this Order for the purposes of the General
Systems Regulations.”.

Commencement Information
I9 Reg. 10 in operation at 22.5.2008, see reg. 1(2)

Amendment of Article 14 of the Order

11. In paragraph (2A) of Article 14 of the Order (Issue of certificates of registration and penalties
for failure to surrender, or abuse of, certificates) omit the words “or (5)(a)”.

Commencement Information
I10 Reg. 11 in operation at 22.5.2008, see reg. 1(2)

Amendment of Schedule 2A

12. For Schedule 2A of the Order (Qualifying European Diplomas) substitute the Schedules set
out in the Schedule to these regulations.

Commencement Information
I11 Reg. 12 in operation at 22.5.2008, see reg. 1(2)
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