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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

2008 No. 192

The European Qualifications (Pharmacy)
Regulations (Northern Ireland) 2008

PART 1
AMENDMENT OF THE PHARMACY (NORTHERN IRELAND) ORDER 1976

Amendment of Article 2 of the Order

3. In Article 2 of the Order (Interpretation)—
(a) after the definition of “certificate of registration” insert—

“ “competent authorities” means any authority or body of a relevant European State
designated by that State for the purposes of the Directive as competent to—
(a) receive or issue evidence of qualification or other information or documents,
(b) receive applications and take decisions referred to in the Directive in

connection with the practice of pharmacy;”;
(b) after the definition of “the Department” insert—

“ “the Directive” means Directive 2005/36/EC of the European Parliament and of
the Council of 7th September 2005 on the recognition of professional qualifications
and references in this Order to the Directive, or to any provision of the Directive, are
references to the Directive, or to that provision of the Directive, as amended from
time to time;”;

(c) after the definition of “enactment” insert—
“ “exempt person” means
(a) a national of a relevant European State other than the United Kingdom;
(b) a national of the United Kingdom who is seeking access to, or is pursuing, the

profession of pharmacy by virtue of an enforceable Community right; or
(c) a person who is not a national of a relevant European State but who is, by virtue

of an enforceable Community right, entitled to be treated, for the purposes of
access to, and pursuit of, the profession of pharmacy, no less favourably than
a national of a relevant European State;

“General Systems Regulations” means the European Communities (Recognition of
Professional Qualification) Regulations 2007(1);” ”

(d) in the definition of “national” for “member State” substitute “relevant European State”;
(e) in the definition of “registered” after “pharmaceutical chemist,” insert “visiting

pharmaceutical chemist from a relevant European State”;

(1) S.I.2007/2781

http://www.legislation.gov.uk/european/directive/2005/0036
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2007/2781


Document Generated: 2024-06-26
Status:  This is the original version (as it was originally made).

(f) in the definition of “registered person” after “pharmaceutical chemist” insert “,visiting
pharmaceutical chemist from a relevant European State”; and

(g) after the definition of “the registrar” insert—
“ “reference date” in relation to a relevant European State, means the date specified
in relation to that State in the column entitled “Reference date” in Annex V, point
5.6.2. of the Directive;
“relevant European State” means an EEA State or Switzerland;” ”
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