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STATUTORY RULES OF NORTHERN IRELAND

2016 No. 395

The Energy Performance of Buildings (Certificates and
Inspections) (Amendment) Regulations (Northern Ireland) 2016

Amendment of Part 1 (Introductory)

4. In regulation 2(1) (Interpretation)—
(a) for the definition of “asset rating” substitute—

““asset rating” means an energy performance indicator determined from the
amount of energy estimated to meet the different needs associated with a
standardised use of a building, calculated and expressed in accordance with the
national calculation methodology;”;

(b) after the definition of “energy assessor” insert—
““energy performance” in relation to a building means the calculated or measured
amount of energy needed to meet the energy demand associated with a typical
use of the building, which includes, inter alia, energy used for heating, cooling,
ventilation, hot water and lighting;”;

(c) after the definition of “major renovation” insert—
““national calculation methodology” means—
(a) for the calculation and expression of asset ratings—

(i) in relation to dwellings at construction completion; the Government’s
Standard Assessment Procedure (SAP) for Energy Rating of
Dwellings;

(ii) in relation to dwellings on sale or rent; the Government’s Standard
Assessment Procedure (SAP) or Reduced Data SAP (RdSAP) for
Energy Rating of Dwellings; and

(iii) in relation to a building other than a dwelling;
(aa) the Simplified Building Energy Model (SBEM); or
(bb) a Dynamic Simulation Model (DSM); and

(b) for the calculation and expression of operational ratings; the Government
methodology for the production of Operational Ratings, Display Energy
Certificates and Advisory Reports,

that is implemented with Government approved software;”; and
(d) for the definition of “operational rating” substitute—

““operational rating” means an energy performance indicator determined from
the amount of energy consumed during the occupation of a building over a period
of 12 months (unless regulation 13(3) applies), ending not earlier than 3 months
before the nominated date, and calculated and expressed in accordance with the
national calculation methodology;”.


