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Each vehicle,. the overall length of which exceeds 27 feet, shall be 
able to turn in either direction in a yircle not exceeding sixty":six feet 
i.ndia,meter as determined by the extreme outer edge of the wheel 
track at ground level." 

3.~(1). These Regulations may be cited as " The Public Service 
-Vehicles (Construction) (Amendment) Regulations (Northern Ir.e1and), 

. 1950 •. " 
(2) The· Interpretation Act, 1889 (~), shall apply for the purposes 

of the interpretation of these Reguhitions in. like mapner as it applies, 
by virtue of the interpretation Act·, 1921 (b), for the purposes of the 
interpretation of an .Act of the Parliament of Northern. Ireland. 

(L.S.) 

Sealed with the Official Seal of the Ministry of Commerce for 
Northern Ireland this 1st day of November, 1950, in the 
pre~ence of :-

Arthur Acheson Farrell, 
. Assistant Secretary. 

Road- V ~hides. (Lightin~) 

REGULATIONS, DATED THE 21sT DAY OF DECEMBER, 1950, MAD:? BY 
1'HE MINiSTRY OF COMMERCE UNDER THE IVIbTOR VEHICLES AND 

. ROAD TRAFFIC ACT (NORTHERN I~LAND),.1934. 

1950. No. 224 

The Ministry of Commerce, 'in exercise of ·the powers vested in it 
by the Motor Vehicles and Road Traffic Act. (Northern Ireland), 1934 
(.c) (herein;after referred to as " the Act"), and of all other powers in 
that be1lll1f~hereunto enabling it, hereby. makes the following Regu­
lations relative to the ligh.ting of road vehicles and matters incidental 
thereto: 

1. _ These Regu~ations shall come into operation on the 1st day Commence­
. of }ap.uary, 1951,. and may be cited as " The Road Vehicles Lightingm.ent. and 

Regulations (Northern Ireland), 1950". . . CItatIOn. 

2. The Road Vehicles ~ighting Regulations (Northern Ireland), Revocation. 
1938' {d), and the Road Vehicles Lighting (Amendment) Regulations . 
(Northern Ir:elahd), 1949 (e), are hereby revoked, without prejudice, 
however, to the validity of anything done thereunder or to any liability 
incurred in respect of any act or omission before the date of the coming 

, into operation ·of these Regulations. . . 

(a) 52 &1 53 Vict. c. 63. (b) 12 CeQ.. S· Ch. 4 (N.I.). 
(c) 24 and 25 Geo. s,c. 15. (d) S, R.&O. (N.I.), 1938; No. 64. 
(e) S. R .. & O. (N.!.), 1949, No. 182. -' 
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Interpreta­
tion. 

Position of 
Obligatory 
Front 
Lamps. 

3.' '.For ~e purpose of these Regulations the e~pressibn "'omni­
bus" means a public setvkevehic~e, as defined by Section 43. of the 
Motor Vehicles and Road Traffic Act (Northern Ireland), 1934 (a), 
seating more than six persons in addition to the driver thereof. . 

. 4. These Regulations shali not apply to any motor vehicl,e brought 
temporarily into Northern Ireland by,a person resident outside· the 
United Kingdom Of Great Britain and Northern Ireland and iiltendirig 
only to make "a temporary stay in Northetn ·Ire1andwhile.the said 
vehicle is being used by such person during his stay, plOvided that such 
vehicle complies in every respect with the requirements of Paragraphs 
IV, V, VI and VII of Article 3 of the International. Convention relative 
to Motor Traffic (b) concluded at Paris on the 24th day of April, 1926 .. 

5. The Interpretation Act, 1889 (c), as'applied to Notthern Ireland 
by the Interpretation Act, 1921, applies for the pUi;pdse 'of the inter­

, preiation of these Regulations as it applies for the purpose of the inter-
pretation of an Act of Parliament. . 

6. Subject to the provisions of Regulation 8 of these Regtilations 
every lamp' showing to the front a white light required to be carried' . 
on iny vehicle under Vle Act and these Regulations (such lamps being 
hereinafter in these Regulations referred to as "obligatory front 
lamps") shall ~ . . 

(a) except in the case of a,n omnibus be fixed so that the centre 
of the lamp is at a' height not exceeding 5 feet from the 
ground, provided that in the case of a vehicle drawn by two, 
or more horses or other animals the lamp may be fixed so 
that the centre of the lamp is at a height not exceeding 5 feet 
9 inches from the ground -~ . 

(b) except in the case of a bicycle, whether propelled by mechan­
ical power or otherwise, be so' fixed that no part of the vehicle 
or its equipme.p,t (exClusive of 'the driving mirror and -of any 
direction indicator when in operation) extends laterally on 
the same .side as the lamp more than 12 inches beyond the 
centre of the lamp'; and' . ' 

(c) in the case of vehicles. drawn by horses or other animals be so 
fixed that the centre of the lamp is not in the case of such a 
vehicle having on~y' one axle in the rear of that axle, and in 
the case of such a vehicle (other than a brougham) having 
more than one axle more than 1 foot 6 inches behind the front 
axle when the front axle an,d, the rear axle are parallel. . 

7. Where two obligatory front lamps are carried on any vehicle 
they shall be, fixed on opposite sides of the vehicle and, except in, the 

(a) 24 and 25 Geo. 5, c. 15: 
(c) 52 and 53 Vict. c. 63. 

(b) Treaty Seri~s No. '11 (1930), 
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case of a bicycle having a sidecar attached thereto, shall be fixed at the 
same height from the' ground. 

8. In the case of a motor vehicle first registered under the Roads ~ositi0L of 
Act, 1920 (a), on or after 1st January, 1952, every lamp showing a·light c:~i:d b~PS 
to the front to which the provisions of Regulation 9 of these Regu- Mot?r 
lations apply shall be so fixed that the centre of the lamp is - Vel:l1c

t
les

d
first 

. . regIs ere on 
. (a) not more than 3 feet 6 inches from the ground; and or after 1st 

(b) except in the case of a lamp which is used only in conditions {952~!-'Y' 
of fog or whilst snow is falling, not less than 2 feet 2 inches 
from the ground. 

9.-(1) Save as provided in paragraph (3) of this Regulation and ~h~ract:r 
except in the case of a pedal bicycle the provisions of this Regulation La:;~ 
shall apply to every lamp the light of which is derived from an acetylene 
burner or an electric bulb. . 

(2) No lamp showing a light to ·the front shall be used on any 
vehicle unless such lamp is so constructed, fitted and maintained that 
the beam of light emitted ther.efrom -

(~) is permanently deflected downwards to such an extent 
that it is at all times incapable of dazzling any person 
standing on the same horizontal plane as the vehicle at 
a greater distance than twenty-five feet from the lamp 
whose eye'-level is not less than 3 feet 6 inches above that 
plane; or . 

(ii) can be deflected downwards or both downwards and to 
the left at the will of the driver in such manner as to 
render it incapable of dazzling any such person in the 
cirCU1ll.stances aforesaid ; or . 

(iii) can be extinguished by the operation of a deviCe which 
at the same time causes· a beam of light to be emitted 
from the lamp which complies with sub-paragraph (i) 
of this paragraph; or 

(iv) can be extinguished by the operation of a device which 
at the same time either deflects the beam of light from 
another ~amp downwards or both downwards and to the 
left in such manner as to render it incapable of dazzling 
any $uch person in the circumstances aforesaid, or 
brings into or leaves in operation a lamp or lamps 
(other than the obligatory front lamps) which complies 
or comply with sub-paragraph (i) of this paragraph. 

Provided that a lamp (unless it is used only in conditions of fog or whilst 
snow is falling) shall not be held to comply with sub-paragraph (i) of 
this paragraph unless it is also so fixed· that its centre is not less than 2 

(a) 10 and 11 Geo. 5 c. 72. 
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feet 2 inches froIl).the ground in the case of.a vehicle to Which Regula­
tion 8 of these Regulations applies, or 2 feet fl.:om the ground in any 
other case. 

(3) This Regulation shall not apply to any Jamp fitted with, an 
electric bulb or bulbs if the power of any bulb or the total power of all 
the bulbs which are capable of being illuminated at the same time does 
not exceed 7 watts and: the lamp is fitted with frosted glass or: other 
material which has the effect of diffusing the light. 

, 10~ It shall 110t be lawful for a vehicle to carry any tight capable of 
being moved by swivelling, deflecting or otherwise while the'vehkle 

, is in motion except the following :-
(a) a dipping head light; 
(b) a light for use in case of fog ; 
(c) notmore than two la,mps showing a light to the front so 

fitted that the beam of light emitted from 'any such lllmp 
may b~ deflected to either side, provided that '-"-'0 . ' 

(I} the lateral deflection shall b~ dependent on the move-
ment of the front wheels of <the vehicle '-Yhen. they ire 
turned for the purpose of steering the vehicle though the. 
angle through which the beam of light Illaybe 9.eflected 
'need not be the same as the' angle through which the ' 
wheels are turned; and 

(2) the centre of a~y such lamp shall be :p.otmore than 3 
, feet 6 inches above the ground. " 

, ' 

, Markings of '11, ENery electric bulb used in a hlmp showi;ng a light, to the front 
Electric fitted to any' motor vehiole shall ha,ve the,wattage .th.ereof indelibly", 
Bulbs. marked upqn the glass or the metal cap thereof in a .readily legible 

manner. 

Extinguish- 12', An electric bulb or bi.llbs of a power or a combined power as the 
ment of case may be exceeding 7 watts in any lamp showing a light to the front 
Front Lamps fi d\ ' h' 1 h 11' b 'k "11' . d h'l h h' 1 • on Station- tte to any ve 1C e sa' not' e ept 1 ,ummate W le suc ve 1C e 1S 
ary Vehicles. stationary' on a road: ' 

Provided. that this Regulatioli shaH not apply :-
(a) to lamps used -

(i) on any vehicle during' an enforced stoppage of the' 
vehicle ;' .. 

(ii) on any-omnibus when stopping. to pick up or set down 
"passengers ; " 

(iii). for the il1teriol;' ,ilh.lminaHon of al1Y vehicle ; 
,(iv) .on break-d,own vehicles or tower wago:p.s wb.en in, u~e, 

for the specia,l purpose, for which they. axe int~:p.ded, : 
(b) to'searchlights or other special lamp~ ,fitt~d to ,any vehick 

used for naval, military, air. force, police ,or fir.e brigade 
purposes; 
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(c) to searchlights or, other special lamps fitted to any vehicles 
. 'used for the purpose of carrying out emergency repairs to 

any sewer or to . any main, pipe, cable or other appatatus for 
the supply ·of gas, water or electricity whilst such repairs are 
actually being carried out. 

13. Save where in accordance with the provisions of the Act 'and these ~osittn of 
Regulations, a separate lamp showing a red light to the rear is not ear amp. 

carried on any vehicle, the lamp showing to the rear a red light required 
to·be carried on· any vehicle under the Act and these Regulations shall 
be So fixej:l that it is either on the centre line or on the off-side of the 
vehicle, and that no part ·of the vehicle projects at any time to the rear 
more than 2 feet measured horizontally beyond such lamp. 

14. A lamp showing to the rear a red light in pursuance of the Prov.i~ion of 

requirements of Section 30·of the Act shall not be fixed to any vehicle ~~g~~~~a~d 
other than an omnibus so that its centre is at a height exceeding 3 feet White Sur-
6 inches from th.e ground unless, in addition to such lamp, there are also fa~e iCn Cer-

fi d h h ' I h h' h . h d' tam ases. xe to t e ve IC e so t at t elr centres are at a elg t not excee mg 
3.feet 6 inches from the ground a red reflector and a white surface which 
comply in all re~pects with the requirements of Regulation 15 of these 
Regulations. 

15. Every red reflector carried on any vehicle in pursuance of the Rear 
provisions of the Act or these Regulations shall comply in all respects ~::e~hi~e 
with the following conditions ;- Surfacl2s. 

(a) The reflector shall be so constructed 'that, if placed 100 feet 
away from and squarely facing a source of light throwing a 
beam of white light of 2,000 candle power in the direction 
of the reflector, the reflector when turned in any direction 
through an angle not exceeding 22t degrees shall reflect a 
beam of red light of not less than one-thousandth of a candle 
power in any direction makip.g an angle not·gt·eatei- than three 
degrees with an imaginary line connecting the centres of the 
reflector and the source of .light aforesaid, and shall not 

. reflect any letter, number or other mark. 
(b) The surface of the reflector by which light is reflected in 

accordance with the provisions of paragraph (a) of this 
Regulation shall, if circular, be not less than It inches in 
diameter, and if not circular shall be of such a size that a 
circle of 1 i inches in diameter may be inscribed thereon . 

. (e) The reflector shaH· be attached to the vehicle at any time 
during whjch it is used on a public road during the hours of 
darkness, ·and, in addition to the reflector, there shall be 
attached to, or carried on the vehicle in close proximity to the 
refle~tor or so as to form a background thereto and facing 
to the rear, an unobscured white surface, which-
(1) in the case of a bicycle or a tricycle not propelled by 

mechanical power shall have an unobscured area of 
not less tha:p. 12 sqlJare i,r,tches ; 
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(2) in the case of a vehicle drawn by a horse or other animal 
or drawn or propelled by hand shall have an unobscured 
area of not less than 36 square inches ; and 

(3) every white surface so attached or carried as aforesaid 
shall be maintained in a clean condition and shall be 
so fixed that-

(i) no part of the vehicle projects more than 20 inches 
to the rear of any part of such white surface ; 

(ii) not l~ss than 6 square inches of the white surface 
shall be on the off-side of the centre line of the 
vehicle ; and 

. (iii) not less than 6 square inches of the white surface 
shan be over 10 inches above the ground: 

(4) for the purpose of this part of this Regulation " white " 
shall include the colour of polished aluminium or chron­
ium plating. 

(d) The reflector shall be fixed securely to the vehicle - . 
(1) in a vertical position and facing squarely to the rear; 
(2) not less than 15 inches above the ground and either 

on the centre line or on the off-side of the vehicle; and 
(3) so that no part of the vehicle projects more than 20 

inches to the rear of the reflector, provided that in the 
case of a vehicle drawn by a horse or other animal the 
reflector shall be fixed to the vehicle not more than 4 feet 
nor less than 15 inches above the ground, and on the off 
or right side of the vehicle : provided also that in the 
case of such a vehicle having four wheels it may· be 
fixed on the rear axle not less than 16 inches nor more 
than 20 inches from the inside face of the nave of the 
off-side rear wheel. 

(e) The reflector shall be kept clean and unobscured so as to be 
plainly visible from the rear. 

Hand-drawn 16.-(1) If a vehicle drawn or propelled by hand is, together with its 
Vehicles. load, not more than 2t feet in greatest width, not more than 6 feet in 

greatest length and not more than 4 feet 6 inches in greatest height, 
it shall not be necessary for. such vehicle to show any lights, provided 
that it is kept when in use on a toad during the hours of darkness as 
near as possible to the edge of the carriageway. 

(2) If a vehicle drawn .or propelled by hand, together with its 
load, exceeds any or all of. the dimensions set out in paragraph U) of 
this Regulation it shall not be necessary for such vehicle to carry more 
than one obligatory front lamp, which shall be attached to the off-side 
of the vehicle. 

(3) A separate lamp showing a red light to the rear shall not be 
required to be carried by a vehicle drawn or propelled 'by hand if an un­
obscured and efficient red reflector is carried. '. .: 
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·1.7. Every vehicle when actually in use for the conveyance of a fire- Fire-escape. 
escape shan., provided. that the lamp carried on ~uch vehicle and show-
ing a red light to the rear in accordance with the provisions of the Act 
is not obscured by the fire-escape (or any part thereof or attachment 
thereto) when in its normal position on the vehicle for the putpose of 
conveyance, be exempted from the requirements of sub-section (b) of 
Section 36 of .the Act. 

18. Save in those streets fo ~hich unilateral waiting applies, the driver ~at~g of 
of a' vehicle sh,all not, during the hours of darkness, allow the vehicle D~r~;s 
to sta.ndotherwise than on the. left or near side of a street having regard Hours of 
to the direction in which the vehicle was proceeding immediately before Darkness. 
being brought to rest or to stand in s11ch a position that the light ftom 
the front lamps thereof i$ likely to be a source of danger to other traffic 
l,lsing the street. 

19.. The County Inspector of the Royal Ulster Constabulary in any Lig~ts oJ? 
County, and· the City Commissioner of .Police in Belfast, if satisfied ~:~k~~s III 

that any part of any road 01' street prescnbed- by Order or By-law as a Places. 
parking place or' stand tor vehicles, is adequately lighted, may, in . 
cases. where it would 'otherwise be necessary for. vehicles standing on 
such parking places or stands to show lights in accordance with the. 
Act and these Regulations, give his consent to the use of such parking 
places and stands for the parking of vehicles without lights, and it shall 
not be necessary for vehicles using any parking place or stand in respect 
of which such consent has been given to show any light. 

(L.S.) . 

Sealed with the Official Seal of the Ministry of Commerce 
for Northern Ireland this .21st day of December, One 
Thousand Nine Hundred .and Fifty in the presence of 

New~y 

Arthur Acheson Farrell, 
Assistant Secretary. 

REGULATIONS DATED 8TH DAY OF FEBRUA:RY, 1950, MADE BY THE 
MINISTRY OF COMMERCE UNDER SECTION 8 OF THE MOTOR VEHICLES 
·1\ND ROAD TRAFF~C ~cT(N0RTHERN IRELANP),. 1929, 

1950. No. 24 

The IVIinistry: of Commerce in exercise of' the powerl';. vested in it 
by Section '8 of.the Motor Vehicles and Road Traffic Act (Northern 
Ireland);.1929, and 'of all other powers in this behalf thereunto enabling 
itl,lerebymakes the follqwing Reg4lations, that is to'say';- . 

1. These Regulations maybe cited as the Road Vehicles (Newry) 
Regulations, 1950. ". . ." '. . . .. 
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