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. (ii) On Saturday (not bei~g a customary holiday)--
(a) In respect Of· that class of worker which customarily attends on 

six days in the week- . 
For all time worked in excess of 2t hours TIME-AND-A-HALF 

(b) In respect of that class of worker which customarily attends on 
five days in the week":" .. . 
For all time worked .. TIME-AND-A-HALF 

(iii) On Sunda,y or a customary holiday­
For all time worked " 

EXPLANATORY NOTE 

DOUBLE TIME" 

(This Note is not part oj the Order, but is intended to 
indicate its general purport.) 

This Order, which comes into operation on 29th November, 1960, .amends 
the Rope, Twine and Net Wages Council (Northern Ireland) Wages Regulation 
Order, 1954 (Order N.I.R. (64)) as amended by the Rope, Twine and Net 
Wages Regulation (Amendment) Order (Northern Ireland), 1959 (Order 
N.I.R. (74)) by increasing the statutory minimum remuneration fixed by those 
Orders. 

Order N.I.R. (74) is revoked. 

1960. No. 184 

EDUCATION 

Superannuation 

[C] 

RULES, DATED 23RD NOVEMBER, 1960, MADE BY THE MINISTRY OF EDUCATION 
JOINTLY WITH THE MINISTRY OF HEALTH AND LOCAL GOVERNMENT UNDER 
SECTIONS 12A AND 25 OF THE TEACHERS (SUPERANNUATION) ACT (NORTHERN 
IRELAND), 1950, WITH THE APPROVAL OF THE MINISTRY OF FINANCE. 

The Ministry of Education (hereinafter referred to· as "the Ministry") and 
. the Ministry of Health and Local Government acting jointly in exercise of the 

powers conferred on them by sections 12A and 25 of the Teachers (Super­
annuation) Act (Northern Ireland), 1950(a), and with the approval of the 
Ministry of Finance, hereby m!ike the following rules:-

Citation and commencement 
1. These rules may be cited as the Teachers Superannuation (Transfer 

from the Health Services to the Teaching Service) Rules (Northern Ireland), 
1960, and shall come into operation on 1st December, 1960. 

Interpretation 
2. In these rules the following expressions have· the meanings hereby 

respectively assigned to them:-

(a) 1950, c. 33. 
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"the Act" means the Teachers (Superannuation) Act (Northern Ireland), 
1950; . 

"the Act of 1956" means the Teachers (Superannuation) (Amendment) Act 
(Northern Ireland), 1956(a); 

"the Health Servic~s Regulations" means the Health Services (Super­
anImation) Regulations (Northern Ireland), 1954(b); 

"additional contributory payment" means any sum payable or deemed to 
be payable under the second schedule t.O the Health Services 
Regulations; 

"contributing service" and "non-contributing service" have the meanings 
respectively assigned to those expressions by the Health Services 
Regulations; 

"contributory service" and "recognised service" have the meanings 
respectively assigned to those expressions by the Act; 

"health service employee" means a person who has been duly admitted 
to participate in the benefits of the Health Services Regulations; 

"national service" in relation to any person means service of a description 
specified in the first schedule to the Reserve and Auxiliary Forces 
(Protection of Civil Interests) Act, 1951(c), and includes any period 
immediately following the termination thereof during which the person, 
with the consent of the authority or body by whom he waS employed 
before undertaking such service, continues in similar service; 

"modification regulations" means the National Insurance (Modification of 
Teachers Annual Allowances) Regulations (Northern Ireland), 1951(d); 

"transfer value" has the same meaning as "accrued superannuation value" 
as that expression is defined in section 86 of the Health Services Act 
(Northern Ireland), 1948(e). 

Application of the Rules 
3.-(1) Where, within the prescribed period as hereinafter in this rule 

defined, a person, after ceasing to be a health service employee and without 
having become entitled to any superannuation benefit other than a return of 
contributions, has become eIp.ployed in contributory or recognised service 
otherwise than under a scheme made under section 42 of the Act, and otherwise 
than by virtue of paragraph (g) of sub-section (2) of section 13 of the Act 
or of rules made under section 22. of the Act of 1956, then subject to the 
provisions of these rules-

(a) the period of his service which was reckonable as contributing service 
for the purposes of the Health Services Regulations at the time of his 
ceasing to be a health service employee shall be reckonable as 
contributory service under the Act; and 

(b) the period of his service (if any) which was reckonable as non­
contributing service for the purposes of the Health Services Regulations 
at the time of his ceasing to be a health service employee shall be 
reckonable at half its actual length as contributory service under the 
Act: 

Provided that for all the purposes of this paragraph any period of part­
time service shaH be treated as though it were Whole-time service for a 
proportionately reduced period. . 

(a) 1956. c. 22. 
(b) S.R. & O. (N.I.) 1954, No. 83. 
(c) 14 & 15 Geo. 6. c. 65. 

(d) S.R. & O. (N.I.) 1951, No. 129. 
(e) 1948. c. 3. 
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(2) Notwithstanding th~ provisions of sub-paragraph (b) of paragraph (1) 
such part of a person's service as is mentioned in that sub-paragraph shaH be 
reckonable at its actual length as contributory service for the purposes of-' 

(a) determining whether he has complet~d the minimum period of con­
tributory or recognised service required by the Act as necessary for 
any superannuation benefit to be paid to or in respect of him; or 

(b) calculating his average salary for the purposes of the Act and the 
Act of 1956. 

(3) For the purpose of this rule the expression "prescrib~d period" shall 
mean·.,.-' 

(a) in the case of a person who immediately after ceasing to be a health 
service employee became engaged in national service, six months after 

. the termination of his national service; or 
(b) in the case of any Qt)1er per~0n, twelve months after ceasing to be a 

health service employee. 

(4) Any period spent by a person on a. course of study or training after 
ceasing to be a health service employee shall be excluded-

(a) in reckonipg the said period of twelve mopths or, as the case may be, 
the'said period of six months; and 

(b) in determining whether a person has become engaged in national service 
immediately after ceasing to be a health service employee: 

provided that this paragraph shall not apply unless the said course of study 
or training is, iIi the opinion of the Ministry, likely to be of value to him as a 
teacher. 

(5) This rule shall apply to such a person as is referred to in paragraph (1) 
notwithstanding that he ceased to be a health service employee or commenced 
employment in contributory or recognised service before the date of coming 
into operation of these rules, not being eadier than 1st April, 1950: 

Provided that this paragraph shall not apply in the case of a person who 
is not employed in contributory service at the date of coming into operation 
of these rules unless the Ministry consents. . 

(6) This rule shall not apply to such a person as is referred toin paragraph (1) 
unless, within three months after the date on which he has become employed 
In contributory service or within six months after the date of coming inte 
operation ·of these rules, whichever period last expires, he has notified the 
Ministry, in writing, that he desires these rules to apply to him, furnished it 
with particulars of any national service in which he has been engaged since 
he ceased to be a health service employee arid. paid to it an amount equal 
to any sum received by him by way of a return of contributions on or after 
ceasing to hold his former employment, togethe:c with an amount equal to 
any income tax which was deducted from his contributions in respect of such 
return. 

Additional Contributory Payments 
4. Where a person to whom rule 3 applies was at the date on which he 

ceased to be a health service employee in the course of making but had not 
completed making additional contributory payments then the right to receive 
the outstanding balance of the additional contributory payments shall be 
deemed to be transferred to the Ministry and the person shall be liable-
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(a) to pay to the Min~stry an amount equal to any sum which may have been 
returned to him in respect of addi~ional contributory payments made 
by. him together with an amounf equal to any income tax which was 
deducted from such payments in respect of such return; and 

(by to pay the outstanding additional contributory payments to the Ministry 
in the manner in which they would have been payable if he had 
continued to hold the employment in which he was a health service. 
employee. 

National Service 
5. Where a person to whom ·rule 3 has become applicable had before 

becoming employed in contributory or recognised service been engaged in any 
such .national service as is therein referred to, the period of service which he 
becomes· entitled to reckon as contributory service under the said rule shall 
be increased to the extent (if any) to which the said national service woulcl 
have been reckonable for the purpose of the Health Services Regulations ha~ 
he again become a health service employee on the te:r:mination of such national 
service. 

Return of Contributions 
6.-(1) Where a person to whom rule 3 has become applicable ceases to 

be employeci in circumstances in which under section 10 of the Act there is 
payable to or in respect of him an amount by way of a return of contributions 
or a benefit which falls to be calqulated by reference to any such amount, 
then for the purposes of the said section, th<;< amount· of his contributions shall 
be taken to be increased in respect of service which by virtue of these rules 
has become reckonable as contributory service by an amount equal to the 
amount which would have been payable by way of a return of contributions 
under the Health Services Regulations if on ceasing to be a health service 
employee he had been entitled 'to receive a return of contributions without 
interest. 

(2) Compound interest shall be payable in respect of the amount by which 
contributions are increased under paragraph (1) calculated-

(a) with regard to the period ending immediately before the date on which 
he became employed in contributory or recognised service in the 
manner in which it would have been calculated if he had received a 
:return ·of contributions immediately before that date; and 

(b) with regard to the peri9d beginning with the said date, in accordance 
with the provisions of section 10 of the Act: 

Provided that if on or after ceasing to be a health service employee the 
person received a return of contributions and has repaid such contributions 
to the Ministry in accordance with paragraph (6) of rule 3, no interest shall 
be calculated thereon between the date on which they were returned and the 
date of repayment. 

National Insurance 
7. Where a person to whom. nile 3 has become applicable was, in .his 

employment as a health service. employee, an insured person within the meaning 
of the National Insurance Act (Northern Ireland), 1946(a), then-

(a) if he had been excepted from the operation of any proyision (herein­
after called "the modification provision") of· the Health Services 

(a) 1946;c. 23, 
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Regulations modifying the superannuation benefits provided by the said 
regulations in relation to any such insured person as aforesaid, the 
modifications for which the modification regulations provide shall not 
apply to him; 

(b) if he had not been so excepted-
(i) the provisions of the modification regulations shall apply to him 

'as if any service which he has become entitled to reckon as con­
tributory service under rule 3(1), being service of Which account 
would have been taken :under the modification provision for the 
purposes of reducing any superannuation benefit to which he might 
have become entitled under the Health Service Regulations had he 
continued to be subject thereto, were contributory service in respect 
of which he was subject to the' provisions of the modification 
regulations relating to new entrants; and 

(ii) if the modification provision modified any superannuation benefit 
to which he might have become entitled under the Health Services 
Regulations by reference to a Table and to his age at a given 
date, the modification regulations shall apply to him as they 'apply 
to an existing teacher within the meaning of those regulations except 
that the reference therein to his age at a given date shall be construed 
as a reference to his age at the date which was relevant for the 
purposes of the modification provision. 

Relevance of Rules to Section 3(1)(b) of the Act 
, 8. Where by virtue of these rules, a person has become entitled to reckon 

as contributory service any service which was reck6nable for the purposes 
of the Health Service Regulations, then for the purposes of section 3(1)(b) of 
the Act the date on which the persqn first became employed in such service 
shall, be deemed to be a date on which he bt:came employed in contributory 
or recognised service. ' 

'f 

Accounts , 
9. All sums received by the Ministry under these rules shall be paid into 

the' Exchequer and under the provisions of paragraph (d).5'!f sub-section (3) 
of section 2 of the Act of 1956 shall be treated as revenue of the Teachers 
Superannuation Account. 

Sealed with the Official Seal of the Ministry of Education this 23rd day 
of November, nineteen hundred and sixty, in the presence of 

(L.s.) A. C. Williams, 
Secretary. 

Sealed with the Official Seal of the Ministry of Health and Local Govern­
ment this 23rd day of November, nineteen hundred and sixty, 
in the presence of 

(L.S.) Ronald Green, 
Secretary. 

The Ministry of Finance hereby approves of the foregoing rules. 

Sealed with the Official Seal of the Ministry of. Finance this 23rd day 
of November, nineteen hundred and sixty, in the presence of 

(L.s.) , K. R. Shinield, 
Assistant Secretary. 
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