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SOCIAL CARE 

The Registration of Social Workers and Social Service Workers 
in Care Services (Scotland) Regulations 2013 

Made - - - -     

Coming into force in accordance with regulation 1 

The Scottish Ministers make the following Regulations in exercise of the powers conferred by 
sections 78(2) and (3) and 104(1) of the Public Services Reform (Scotland) Act 2010(a) and all 
other powers enabling them to do so. 

In accordance with section 78(5) of that Act they have consulted such persons, or groups of 
persons, as they consider appropriate. 

In accordance with section 104(2) of that Act(b), a draft of this instrument has been laid before 
and approved by resolution of the Scottish Parliament. 

Citation and commencement 

1. These Regulations may be cited as the Registration of Social Workers and Social Service 
Workers in Care Services (Scotland) Regulations 2013 and come into force on 1st August 2013. 

Interpretation 

2.—(1) In these Regulations–– 

“the 2001 Act” means the Regulation of Care (Scotland) Act 2001(c); 

“the 2005 Order” means the Regulation of Care (Social Service Workers) (Scotland) Order 
2005(d); 

“the 2010 Act” means the Public Services Reform (Scotland) Act 2010(e); 

                                                                                                                                            
(a) 2010 asp 8. 
(b) Section 104(2) has been modified by paragraph 5 of schedule 3 to the Interpretation and Legislative Reform (Scotland) Act 

2010 (asp 10). 
(c) 2001 asp 8. 
(d) S.S.I. 2005/318 as amended by S.S.I. 2005/611, 2006/453, 2007/407, 2009/350, 2010/442, S.I. 2009/1182 and 2013/141, 

S.I. 2010/231 and 2012/1479. 
(e) 2010 asp 8. 
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“care service” has the meaning given in section 47 of the 2010 Act; 

“the Council” means the Scottish Social Services Council as constituted by section 43 of the 
2001 Act; 

“the Council’s rules” means rules made by the Council under section 49 of the 2001 Act; 

“provider” is to be construed in accordance with the definition of “provide” in section 105(1) 
of the 2010 Act; 

“registered” means registered in the part of the register maintained by the Council under 
section 44 of the 2001 Act which is most relevant to the position held by the person concerned 
and “registration” is to be construed accordingly; 

“removal order” means an order removing a person from the Council’s Register in terms of 
section 49(1) of the 2001 Act; 

“restoration order” means an order restoring a person to the Council’s Register in terms of 
section 49(1) of the 2001 Act; 

“SCSWIS” means Social Care and Social Work Improvement Scotland as established by 
section 44 of the 2010 Act; 

“social worker” has the meaning given in section 77 of the 2001 Act(a); 

“social service worker” means a person of one of the descriptions in article 2 of the 2005 
Order. 

(2) In these Regulations reference to— 

(a) a person employed by a provider or SCSWIS means a person in paid employment 
(whether under a contract of service or apprenticeship) or a person engaged under a 
contract for services but does not include a person who volunteers to work without pay; 
and 

(b) work does not include the work of a person who volunteers to work without pay. 

Requirements on providers and offences 

3.—(1) A provider of a care service may only employ a social worker in a care service who 
complies with regulation 4. 

(2) A provider of a care service may only employ a social service worker in a care service who 
complies with regulation 5 or 6. 

(3) In the inspection of a care service, SCSWIS may only employ–– 

(a) a social worker who complies with regulation 4; and 

(b) a social service worker who complies with regulation 5, or who in terms of regulation 7 is 
exempt from the requirements of regulation 5. 

(4) It is an offence to fail to comply with the requirements of this regulation without reasonable 
excuse. 

Requirements on social workers 

4.—(1) A social worker may only work in a care service if that social worker is registered. 

(2) A social worker must apply for registration as soon as reasonably practicable after starting 
work as a social worker in a care service. 

(3) Paragraph (1) does not apply to a social worker— 

(a) until the expiry of a period of 6 months from the date on which the social worker first 
starts work as a social worker in a care service; or 

(b) until the application for registration referred to in paragraph (2) is granted, 

                                                                                                                                            
(a) Section 77 was substituted by S.S.I. 2011/211. 
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whichever event occurs first. 

(4) Paragraphs (1) and (2) do not apply to a social worker who, by virtue of any enactment, 
requires to be registered to provide a care service with another person or body and is so registered. 

(5) The exception provided for in paragraph (3) does not apply to a social worker who has been 
the subject of a removal order under the Council’s rules and that social worker has not been the 
subject of a subsequent restoration order. 

(6) In the case of a social worker who has been the subject of a restoration order, the six month 
period mentioned in paragraph (3)(a) commences on the date on which the restoration order has 
effect. 

(7) The exceptions provided for in paragraph (4) do not apply to a social worker registered on a 
register prescribed by article 2 of the Regulation of Care (Prescribed Registers) (Scotland) Order 
2005(a). 

Requirements on social service workers 

5.—(1) A social service worker may only work in a care service if that worker is registered. 

(2) A social service worker must apply for registration as soon as reasonably practicable after 
starting work as a social service worker in a care service. 

(3) Paragraph (1) does not apply to a social service worker— 

(a) until the expiry of a period of 6 months from the date on which a social service worker 
starts work as a social service worker in a care service; or 

(b) until the application for registration referred to in paragraph (2) is granted, 

whichever event occurs first. 

(4) Paragraphs (1) and (2) do not apply to a social service worker who, by virtue of any 
enactment, requires to be registered to provide or inspect a care service with another person or 
body and is so registered. 

(5) The exception provided for in paragraph (3) does not apply to a social service worker who 
has been the subject of a removal order under the Council’s rules and that social service worker 
has not been the subject of a subsequent restoration order. 

(6) In the case of a social service worker who has been the subject of a restoration order, the six 
month period mentioned in paragraph (3)(a) commences on the date on which the restoration order 
has effect. 

(7) In the case of a social service worker of a description specified in column 1 of the Schedule 
who works in such a role on the coming into force of these Regulations— 

(a) paragraph (1) does not apply until the date specified in the corresponding entry in column 
2 of the Schedule; 

(b) that worker must be registered by that date; and 

(c) paragraphs (2), (3), (5) and (6) do not apply. 

(8) For the purposes of this regulation, starting work includes starting work as a different type of 
social service worker (including with the same employer). 

Partial exemption for seasonal day care of children services 

6.—(1) Subject to paragraph (3), regulation 5 does not apply in relation to a worker who works 
solely in a seasonal day care service. 

(2) Where such a worker intends to work in any year and has worked in a seasonal day care 
service in any two relevant years prior to the year in which that worker is to start such work, the 
worker must apply to be registered prior to starting work. 

                                                                                                                                            
(a) S.S.I. 2005/432. 
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(3) Such a worker may only work in a seasonal day care service if that worker— 

(a) is registered; or 

(b) has submitted an application for registration and the worker has not been notified of the 
Council’s decision. 

(4) For the purposes of this regulation— 

“relevant year” means 2013 and any subsequent calendar year; 

“seasonal day care service” means a day care of children(a) service which is provided— 

(a) for only part of a year (including more than once within a year); and 

(b) to fulfil a particular need for day care of children due to the time of year; 

“worker” means either a support worker in a day care of children service or a practitioner in a 
day care of children service (within the meaning of article 1(2) of the 2005 Order). 

Exemptions for certain SCSWIS authorised persons 

7. Regulation 5 does not apply to a social service worker who is an authorised person (within the 
meaning of section 56 of the 2010 Act) employed by SCSWIS— 

(a) for a total of no more than 13 weeks in any calendar year; and 

(b) solely for the purpose of providing specialist assistance which is needed for a particular 
inspection of a care service. 

Revocations 

8.—(1) The following Regulations are revoked— 

(a) the 2009 Regulations; 

(b) the Regulation of Care (Fitness of Employees in Relation to Care Services) (Scotland) 
(No. 2) Amendment Regulations 2009(b); and 

(c) the Regulation of Care (Fitness of Employees in Relation to Care Services) (Scotland) 
(No. 2) Amendment Regulations 2010(c). 

(2) In this regulation and in regulation 9, “the 2009 Regulations” means the Regulation of Care 
(Fitness of Employees in Relation to Care Services) (Scotland) (No. 2) Regulations 2009(d) and in 
regulation 9, terms used which are defined for the purposes of the 2009 Regulations have the same 
meaning in regulation 9 as they have in the 2009 Regulations. 

Transitional and saving provisions 

9.—(1) Despite the revocation of the 2009 Regulations, the requirement in each of regulations 4, 
5 and 6 of those Regulations for a person to achieve registration within the relevant period shall 
continue to apply to any such person who started work prior to the coming into force of these 
Regulations until that person is registered. 

                                                                                                                                            
(a) “Day care of children” is defined in paragraph 13 of schedule 12 to the Public Services Reform (Scotland) Act 2010 (asp 8). 
(b) S.S.I. 2009/349. 
(c) S.S.I. 2010/443. 
(d) S.S.I. 2009/118 as amended by S.S.I. 2009/349 and 2010/443.  
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(2) An application for registration under regulation 4, 5 or 6 of the 2009 Regulations made by 
any person referred to in paragraph (1) and not determined by the date these Regulations come 
into force is to be treated as an application for registration under these Regulations. 
 
 
 
 
 
 Name 
 Authorised to sign by the Scottish Ministers 
St Andrew’s House, 
Edinburgh 
Date 
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 SCHEDULE Regulation 5(7) 

Table with dates of mandatory registration for certain social service workers 

Description of social service worker(1) (column 1) Date of mandatory registration (column 2) 
Workers in a residential school care 
accommodation service 

30th November 2013 

Manager of a care at home service 31st January 2014 
Manager of a housing support service 31st January 2014 
Support worker in a day care of children service 30th June 2014 
Support worker in a care home service for adults 30th September 2015 
(1) The descriptions in this table have the meaning ascribed to them by article 1(2) of the 2005 Order. 
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EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

These Regulations amend and consolidate the Regulation of Care (Fitness of Employees in 
Relation to Care Services) (Scotland) (No. 2) Regulations 2009 (“the 2009 Regulations”). These 
Regulations impose requirements on care service providers and Social Care and Social Work 
Improvement Scotland (“SCSWIS”) as regards the social workers and social service workers they 
employ. 

Regulation 3 places duties, enforced by offences, on providers to ensure that their care service 
workforce is appropriately registered with the Scottish Social Services Council (“the SSSC”). 
Subject to exceptions, both social workers and social service workers may only work in a care 
service (as defined in section 47(1) of the Public Services Reform (Scotland) Act 2010) if they are 
registered with the SSSC. 

Social workers may only work in a care service if they are registered with the SSSC. On starting 
as a social worker for the first time, such a worker must apply for registration as soon as is 
practicable. Regulation 4(3) creates a 6 month grace period whereby a social worker starting work 
in a care service for the first time has 6 months to register (but must still apply as soon as is 
practicable). By virtue of regulation 4(4) a social worker need not register with the SSSC if that 
worker is already obliged to register with another person or body to provide a care service (for 
example, with the Nursing and Midwifery Council). That exception does not apply to a social 
worker registered in an equivalent register applicable to the other parts of the UK. Such social 
workers also require to register with the SSSC and have the same 6 month grace period as any 
other social worker. 

Social service workers are defined in section 77 of the Regulation of Care (Scotland) Act 2001 
and different types of social service worker are prescribed by the Regulation of Care (Social 
Service Workers) (Scotland) Order 2005. Each type of social service worker is registered in a 
different part of the register by the SSSC. Again the general principle is that social service workers 
must be registered to provide care services or to inspect care services for SCSWIS. 

Any social service worker entering a care service, or changing the type of social service they 
provide, will have to be registered (regulation 5). Like social workers, they will have to apply for 
registration as soon as is practicable on starting work, which includes starting work as a different 
type of social service worker (regulations 5(2) and (8)). Similarly, if not already registered they 
will have a six month grace period in which to register (regulation 5(3)). This is a change from the 
2009 Regulations where only certain social service workers were given this grace period. 

Mandatory registration of those social service workers already in post is, however, being phased 
in. Mandatory registration will only apply to those social service workers named in the Schedule 
from the dates set out in that Schedule; all other social service workers currently in post must be 
registered (regulation 5(7)). 

As with social workers, a social service worker need not register with the SSSC if they are already 
obliged to register with another person or body to provide or inspect a care service and they are so 
registered (regulation 5(4)). There is no provision equivalent to that provided, for social workers, 
by regulation 4(7). 

A further change to the 2009 Regulations is that a partial exemption is made to mandatory 
registration for social service workers in regulation 6. Regulation 6 applies to practitioners and 
support workers in a seasonal day care of children services (as defined in regulation 6(4)). This 
would include, for example, a day care of children service provided during school holidays only. 
This rule only applies from 2015 onwards. Once this rule is engaged, that seasonal worker may 
not provide a seasonal day care service unless registered. Such employees must register with the 
SSSC if they have worked in such a position in any two preceding calendar years; otherwise they 
need not be registered. 

Regulation 7 provides a further exemption for certain persons engaged by SCSWIS as inspectors 
(known legislatively as “authorised persons”). Regulation 7 exempts inspectors who are engaged 
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on a short term basis to provide specialist advice for a particular inspection or inspections. This 
could, for example, apply to an architect or accountant. 

Regulation 8 revokes the 2009 Regulations, and regulation 9 provides transitional and savings 
provisions such that workers who started work prior to the coming into force of these Regulations 
will be subject to the requirement to achieve registration and will continue to benefit from the 
periods of grace for registration set out in the relevant provision of the 2009 Regulations. 
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