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SCHEDULE

AMENDMENTS TO THE FIREMEN'S PENSION SCHEME

Schedule 1: Interpretation

26. In Part I of Schedule 1 (glossary of expressions)—
(a) in the meaning of “Regular firefighter”—
(1) after “29th February 1992” insert “but before 1st October 2004”; and
(i1) add at the end—

“In relation to any time on or after 1st October 2004, the expression means a
whole-time or part-time member of a brigade, other than a retained or volunteer
member of a brigade, appointed on terms under which he is, or may be,
required to engage in firefighting or, without a break in continuity of such an
appointment, may be required to perform other duties as appropriate to his
role as a firefighter (other than, or in addition to, engaging in firefighting) and
whose appointment is not a temporary one.”; and

(b) insert in the appropriate places in alphabetical order—

“Adoption leave Leave under sections 75A and 75B of the
Employment Rights Act 1996(1) (and ordinary
adoption leave and additional adoption leave
shall be construed accordingly).

“EEA State” “EEA State” means a Member State, Norway,
Iceland or Liechtenstein.

Independent qualified medical practitioner A medical practitioner holding a diploma
in occupational medicine or an equivalent
qualification issued by a competent authority
in an EEA State (for the purposes of this
definition, “a competent authority” has the
meaning given by the General and Specialist
Medical Practice (Education, Training and
Qualifications) Order 2003 (2)) or being
an Associate, a Member or a Fellow of the
Faculty of Occupational Medicine(3) or an
equivalent institution of an EEA State.

Maternity leave In respect of any period prior to 22nd
August 1996, leave under section 33 of the
Employment Protection (Consolidation)
Act 1978(4) and in respect of any period
on or after that date, leave under sections
71 and 73 of the Employment Rights Act
1996(5) (and “ordinary maternity leave” and

(1) 1996 c. 18; sections 75A and 75B were inserted by section 3 of the Employment Act 2002 (c. 22).

(2) S.1.2003/1250 as amended by S.I. 2004/1947.

(3) The faculty of Occupational Medicine is a registered charity no. 1035415

(4) 1978 c. 44. section 33 was amended by section 23 of the Trade Union Reform and Employment Relations Act 1993 (c. 19)
and repealed with effect from 22nd August 1996 by Schedule 3 to the Employment Rights Act 1996 (c. 18)

(5) 1996 c. 18; sections 71 and 73 were substituted by section 7 of, and Part 1 of Schedule 4 to, the Employment Relations Act
1999 (c. 26) and amended by section 17 of the Employment Act 2002 (c. 22).
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Paternity leave

Retained member of a brigade

Volunteer member of a brigade

“additional maternity leave” shall be construed
accordingly).

Leave under regulation 4 or 8 of the Paternity
and Adoption Leave Regulations 2002(6).

A member of a brigade who—
(a) is obliged to attend—
(i) at the station to which he
is attached for training and
maintenance duties for an average
of 2 hours each week (or such less
time as the officer in charge of
the station, subject to any orders
of the Chief Officer, considers
necessary) and promptly, at any
time, in response to a call; and
(i) at any other station for reserve or
standby duties in accordance with
any orders he receives; and
(b) receives a retaining fee and such other
fees as appropriate in respect of those
duties.

A member of a brigade who is obliged to carry
out the duties set out in paragraph (a) of the
meaning of “Retained member of a brigade”,
but does not receive a retaining fee or other
fees as appropriate in respect of those duties.”.

(6) S.I.2002/2788.
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