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SCHEDULE 1 Regulation 5

Conduct constituting misconduct
1. Conduct likely to bring discredit on the police, including—
(a) insubordination or incivility;
(b) corrupt practice;
(c) breach of confidence;
(d) drinking any intoxicating liquor while on duty or being unfit for duty through such liquor;
(e) suppression of complaints;

(f) wilful or careless damage to, or loss of, property belonging to the Authority or within the
care of the Police Service;

(g) disorderly conduct; or

(h) acting towards, or treating, any person in an oppressive or improper manner.
2. Failure to comply, without good and sufficient cause, with a lawful order.

3. Failure to report any matter which it is the constable’s duty to report or to account for any act
or omission occurring in the ordinary course of duty for which the constable has a duty to account.

4. Neglect of duty.
5. Wilful or careless falsehood.

6. Malingering.

7. Being absent from duty, or late for duty, without leave.

8. Contravention of regulation 5 of the Police Service of Scotland Regulations 2013.

9. Having been found guilty of a criminal offence in a criminal court in any part of the United
Kingdom or in any of the Channel Islands or the Isle of Man.

SCHEDULE 2 Regulation 29

Revocations, savings and transitional provisions

Interpretation

1. In this Schedule—

“investigating officer” has the meaning given by regulation 3 of the 1996 Regulations as
modified by paragraph 10(2)(c); and

“the 1996 Regulations” means the Police (Conduct) (Scotland) Regulations 1996(1).

Revocation, savings and modification of the 1996 Regulations

2.—(1) Subject to the sub-paragraphs (2) and (3) and paragraph 3, the 1996 Regulations are
revoked.

(2) Sub-paragraph (1) does not apply to regulation 25 (revocations, savings and transitional
provisions) of, and Schedule 2 (revocations) to, the 1996 Regulations.

(1) S.1. 1996/1642, amended by S.I. 1997/1072 and S.S.1. 2004/257.
1


http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1996/1642
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1997/1072
http://www.legislation.gov.uk/id/ssi/2004/257

Document Generated: 2023-05-19
Status: This is the original version (as it was originally made). This
item of legislation is currently only available in its original format.

(3) Inregulation 25(2) of the 1996 Regulations, for “is below the rank of assistant chief constable”
substitute “was a constable of a police force below the rank of assistant chief constable”.

3.—(1) Despite their revocation by paragraph 2, the 1996 Regulations continue to have effect on
and after 1st April 2013 as they had effect immediately before that date, subject to the modifications
set out in paragraph 10, where—

(a) areport, allegation or complaint to which those Regulations applied before 1st April 2013
was received by a police force before that date;

(b) any proceedings under the 1996 Regulations in relation to that report, allegation or
complaint have not been concluded before 1st April 2013; and

(c) the individual in respect of whom that report, allegation or complaint was made is a
transferred constable.

(2) For the purpose of sub-paragraph (1)(b), in cases where no misconduct hearing has taken
or is to take place, proceedings in relation to a report, allegation or complaint are to be treated as
having been concluded—

(a) in relation to allegations of misconduct of a minor or trivial nature dealt with under or by
virtue of regulation 5(2) and (3) of the 1996 Regulations, when a warning was given;

(b) when a decision was taken under regulation 6(3) of those Regulations that the individual
in relation to whom the report, allegation or complaint was made was not to be required
to appear before a misconduct hearing; or

(c) when a decision was taken under regulation 7A of those Regulations that an allegation of
misconduct was not to be considered at a misconduct hearing.

(3) For the purpose of sub-paragraph (1)(b), in cases where a misconduct hearing has taken
place, proceedings in relation to a report, allegation or complaint are to be treated as having been
concluded—

(a) where a finding was made that the conduct of the individual in relation to whom the
report, allegation or complaint was made does not amount to misconduct, on the date the
misconduct form was sent in accordance with regulation 17(4) of the 1996 Regulations; or

(b) where a finding of misconduct and a disposal made were recorded in accordance with
regulation 17(3) of those Regulations—

(1) unless regulation 20(8) of those Regulations applies, on the date on which the period
specified in regulation 20(6) of those Regulations for sending a notice of appeal has
expired; or

(i1) where a notice of appeal was sent within that period or is accepted late in accordance
with regulation 20(8) of those Regulations, on the date on which the document
recording the decision was sent under regulation 21(7) of those Regulations.

(4) The reference in paragraph (3)(b) to a finding of misconduct and disposal includes a reference
to any admission and disposal made in the circumstances described in regulation 13(6) of the 1996
Regulations.

Transitional provisions

4. Any proceedings commenced under the 1996 Regulations in relation to a case in relation to
which those Regulations continue to have effect by virtue of paragraph 3—

(a) may be continued under those Regulations as modified by paragraph 10; and

(b) where continued, are to be treated as proceedings under those Regulations as so modified.
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5. Inrelation to a case in relation to which the 1996 Regulations continue to have effect by virtue
of paragraph 3—
(a) anything done before 1st April 2013 under those Regulations by or in relation to a chief

constable of a police force is to be treated, on and after that date, as having been done by
or in relation to the chief constable of the Police Service; and

(b) anything done before 1st April 2013 under those Regulations by or in relation to an
assistant chief constable of a police force (including anything done by or in relation to two
or more assistant chief constables acting jointly under regulation 23 of those Regulations)
is to be treated, on and after that date, as having been done by or in relation to the deputy
chief constable.

6.—(1) Sub-paragraph (2) applies to an individual who—

(a) before Ist April 2013, was appointed under regulation 5(4) of the 1996 Regulations as an
investigating officer in relation to a case in relation to which those Regulations continue
to have effect by virtue of paragraph 3; and

(b) is—

(i) a transferred constable; or

(i1) engaged in service as a constable of the Police Service by virtue of paragraph 8(2)
of schedule 5 to the Act.

(2) Anindividual to whom this sub-paragraph applies is to continue to be the investigating officer
in relation to the case in relation to which that individual’s appointment was made.

(3) Sub-paragraphs (4) and (5) apply where an individual appointed before 1st April 2013 to act
as the investigating officer in relation to a case in relation to which the 1996 Regulations continue
to have effect by virtue of paragraph 3 is not—

(a) atransferred constable; or

(b) engaged in service as a constable of the Police Service by virtue of paragraph 8(2) of
schedule 5 to the Act.

(4) Where this paragraph applies, the deputy chief constable must appoint a constable of at
least the rank of inspector and of at least the rank of the constable under investigation to replace as
investigating officer the individual who has not transferred to the Police Service.

(5) Anything done before 1st April 2013 by or in relation to an investigating officer who has not
transferred to the Police Service is, on and after that date, to be treated as having been done by or in
relation to the constable appointed to replace that investigating officer.

7.—(1) Sub-paragraph (2) applies to an individual who—

(a) before 1st April 2013, was appointed to act as a chairman of a misconduct hearing in
relation to a case in relation to which the 1996 Regulations continue to have effect by
virtue of paragraph 3; and

(b) is—

(i) a transferred constable; or

(i1) engaged in service as a constable of the Police Service by virtue of paragraph 8(2)
of schedule 5 to the Act

(2) An individual to whom this sub-paragraph applies is to continue to act as the chairman of the
misconduct hearing in relation to which that person’s appointment was made.

(3) Sub-paragraphs (4) and (5) apply where an individual appointed before 1st April 2013 to act as
the chairman of a misconduct hearing in relation to a case in relation to which the 1996 Regulations
continue to have effect by virtue of paragraph 3 is not—
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(a) a transferred constable; or

(b) engaged in service as a constable of the Police Service by virtue of paragraph 8(2) of
schedule 5 to the Act.

(4) Where this paragraph applies, the deputy chief constable must appoint a constable of at least
the rank of superintendent to replace as chairman the individual who has not transferred to the Police
Service.

(5) Anything done before 1st April 2013 by or in relation to a chairman who has not transferred
to the Police Service is to be treated, on and after that date, as having been done by or in relation to
the constable appointed to replace that chairman.

8.—(1) This paragraph applies to—

(a) adecision to dismiss an individual from a police force made under regulation 18(1)(a) of
the 1996 Regulations where—

(i) that decision was made before 1st April 2013;

(i) the individual in relation to whom the decision was made has not been dismissed
before 1st April 2013; and

(ii1) that individual is a transferred constable; and

(b) arequirement to resign from a police force by a specified date made under regulation 18(1)
(b) of the 1996 Regulations where—

(i) that requirement was made before 1st April 2013;

(i1) the individual in respect of whom the requirement was made has not, in accordance
with that requirement, resigned before 1st April 2013; and

(iii) that individual is a transferred constable.
(2) Where this paragraph applies—

(a) a transferred constable who was to be dismissed from a police force is, on and after 1st
April 2013, to be dismissed from the Police Service; and

(b) a requirement to resign from a police force by a specified date is, on and after 1st April
2013, to be treated as a requirement to resign from the Police Service by that specified date.

(3) Where a transferred constable has not resigned by the date specified in a requirement to which
this paragraph applies made by the chairman of the misconduct hearing or, as the case may be, the
chief constable, under regulation 18(1)(b) of the 1996 Regulations, the effect of that decision is to
dismiss the constable from the Police Service on the specified date.

9.—(1) Sub-paragraph (2) applies to a transferred constable who, immediately before 1st April
2013, is suspended from duty under regulation 22 of the 1996 Regulations.

(2) A transferred constable to whom this sub-paragraph applies is to continue, on and after 1st
April 2013, to be suspended from duty as a constable and may, on and after that date, be dealt with
under that regulation as modified by this Schedule.

Modifications
10.—(1) The 1996 Regulations are modified as follows.
(2) Inregulation 3—
(a) omit the definition of “the assistant chief constable”;
(b) in the definition of “complainer”, for “a constable” substitute “a transferred constable”;

(c) for the definition of “investigating officer” substitute—

4



Document Generated: 2023-05-19
Status: This is the original version (as it was originally made). This
item of legislation is currently only available in its original format.

137734

investigating officer” means—

(a) a transferred constable appointed under regulation 5(4) as it had effect
immediately before 1st April 2013; or

(b) aconstable of the Police Service appointed under that regulation as it has effect
on and after that date;”;

(d) in the definition of “the constable”, for “constable of a police force” substitute “transferred
constable”;

(e) omit the definition of “constable of a police force”;

(f) in the definition of “representative”, for “a police force” substitute “the Police Service”;
and

(g) in the appropriate places, insert—

13133

constable of the Police Service” means an individual holding the office of
constable who is serving as a constable of the Police Service, but does not include
a special constable;”;

““deputy chief constable” means the deputy chief constable of the Police Service
designated under regulation 4 of the Police Service of Scotland (Conduct)
Regulations 2013;”;

““Police Service” means the Police Service of Scotland;”; and

transferred constable” means an individual who—

(a) before 1st April 2013 was serving as a constable of a police force maintained
immediately before that date under the Police (Scotland) Act 1967 (including
any such individual who was, immediately before that date, engaged on
relevant service within the meaning given by section 38 A(1) of that Act);

(b) is transferred—

(i) to serve as a constable of the Police Service under paragraph 6 of
schedule 5 to the Police and Fire Reform (Scotland) Act 2012; or

(i) tobeengaged in service outwith the Police Service by virtue of paragraph
8(4) of that schedule; and

(c) isnot a special constable.”.
(3) Inregulation 4, for “constable”, in each place it occurs, substitute “transferred constable”.
(4) In regulation 5—
(a) in paragraph (1)—
(1) for “constable of the police force concerned” substitute “transferred constable”; and

(i1) in sub-paragraph (a), for “another constable of the same force” substitute “a
constable of the Police Service”;

(b) in paragraphs (2)(b)(i) and (3)(a), for “same force”, in both places, substitute “Police
Service”;
(¢) in paragraph (5)(a)—
(i) for “police force concerned” substitute “Police Service”; and
(i1) omit the words from “or” to the end of paragraph (5)(a); and
(d) in paragraph (6)—

(i) for “any constable” substitute “a constable of the Police Service”; and
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(i1) in sub-paragraph (b), for “the police force concerned” substitute “the Police
Service”.

(5) Inregulation 6(6), for “same force” substitute “Police Service”.
(6) In regulation 7(1), for “a constable of a police force” substitute “a transferred constable”.
(7) Inregulation 10, omit paragraph (3).
(8) In regulation 12—
(a) in paragraph (1), after “a constable” insert “of the Police Service”;
(b) in paragraph (2), for “a police force” substitute “the Police Service”; and

(c) inparagraph (3), for “member of a police force” substitute “constable of the Police Service
or a member of the police staff within the meaning given by section 99(1) of the Police
and Fire Reform (Scotland) Act 2012”.

(9) In regulation 13—
(a) in paragraph (1)—
(1) for the first “a constable” substitute “a transferred constable”; and
(i1) after the second “a constable” insert “of the Police Service”;
(b) for paragraph (2)(a) substitute—
“(a) a constable of the Police Service; and”; and
(c) in paragraph (3), after “constables” insert “of the Police Service”.

(10) In regulation 18(1)(a) and (b), (2)(b) and (3), for “force”, in each place it occurs, substitute
“Police Service”.

(11) In regulation 19(4), for “force”, substitute “Police Service”.
(12) In regulation 20, omit paragraph (15).
(13) Inregulation 21—
(a) in paragraph (4)(b), for “a police force” substitute “the Police Service”; and
(b) in paragraph (9)(a), for “force”, in both places, substitute “Police Service”.
(14) Inregulation 22—
(a) in paragraph (1)—
(i) for “a constable” substitute “a transferred constable”; and
(i1) for “force” substitute “Police Service”; and
(b) in paragraph (2)(b), for “force”, in both places, substitute “Police Service”.
(15) Inregulation 24—
(a) in paragraph (1), omit from the first “at” to the second “headquarters”; and
(b) in sub-paragraphs (a) and (b) of that paragraph—
(1) for “force”, in both places, substitute “Police Service”; and
(i1) omit the words “or, as the case may be, division concerned,”, in both places.
(16) In regulations 5, 6, 7, 7A, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 17, 22 and 24, for “assistant chief
constable”, in each place it occurs, substitute “deputy chief constable”.
(17) In regulations 20 and 21 after “the chief constable”, in each place it occurs, insert “of the
Police Service”.

(18) In regulations 20, 21 and 24 after “The Chief Constable,” in each place it occurs, insert “of
the Police Service”.
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Revocation

11. The Police (Conduct) (Scotland) Amendment Regulations 1999(2) are revoked.

(2) S.1.1999/1072.
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