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Companies Act 2006

2006 CHAPTER 46

PART 42

STATUTORY AUDITORS

CHAPTER 6

SUPPLEMENTARY AND GENERAL
Interpretation

1261 Minor definitions

(1) In this Part, unless a contrary intention appears—
“address” means—
(a) in relation to an individual, his usual residential or business address;
(b) in relation to a firm, its registered or principal office in the United
Kingdom;
["“the Audit Directive” means Directive 2006/43/EC of the European
Parliament and of the Council on statutory audits of annual accounts and
consolidated accounts, amending Council Directives 78/660/EEC and 83/349/
EEC and repealing Council Directive 84/253/EEC, as amended at any time
before 1st January 2009;]

["*“audit working papers” means any documents which—
(a) are or have been held by a statutory auditor or a third country auditor, and
(b) are related to the conduct of an audit conducted by that auditor;]
“company” means any company or other body the accounts of which must
be audited in accordance with Part 16;
“director”, in relation to a body corporate, includes any person occupying
in relation to it the position of a director (by whatever name called) and any
person in accordance with whose directions or instructions (not being advice
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given in a professional capacity) the directors of the body are accustomed to
act;

[*“EEA auditor” means an individual who is approved in accordance with
the Audit Directive by an EEA competent authority to carry out audits of
annual accounts or consolidated accounts required by Community law;]

["“EEA competent authority” means a competent authority within the
meaning of Article 2.10 of the Audit Directive of an EEA State other than the
United Kingdom;]

“firm” means any entity, whether or not a legal person, which is not an
individual and includes a body corporate, a corporation sole and a partnership
or other unincorporated association;

“group”, in relation to a body corporate, means the body corporate, any
other body corporate which is its holding company or subsidiary and any other
body corporate which is a subsidiary of that holding company;

“holding company” and “subsidiary” are to be read in accordance with
section 1159 and Schedule 6;

“officer”, in relation to a body corporate, includes a director, a manager,
a secretary or, where the affairs of the body are managed by its members, a
member;

“parent undertaking” and “subsidiary undertaking” are to be read in
accordance with section 1162 and Schedule 7.

["*“third country” means a country or territory that is not an EEA State or
part of an EEA State;]

[F*“third country auditor” means a person, other than a person eligible for
appointment as a statutory auditor, who is eligible to conduct audits of the
accounts of bodies corporate incorporated or formed under the law of a third
country in accordance with the law of that country;]

["7“third country competent authority” means a body established in a third
country exercising functions related to the regulation or oversight of auditors;]

(2) For the purposes of this Part a body is to be regarded as “established in the United
Kingdom” if and only if—
(a) it is incorporated or formed under the law of the United Kingdom or a part
of the United Kingdom, or
(b) its central management and control are exercised in the United Kingdom;

and any reference to a qualification “obtained in the United Kingdom” is to a
qualification obtained from such a body.

["*(2A) For the purposes of this Part, Gibraltar shall be treated as if it were an EEA State.]

(3) The Secretary of State may by regulations make such modifications of this Part
as appear to him to be necessary or appropriate for the purposes of its application
in relation to any firm, or description of firm, which is not a body corporate or a
partnership.

(4) Regulations under subsection (3) are subject to negative resolution procedure.

Textual Amendments
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Regulations 2007 (S.1. 2007/3494), reg. 2(2)
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Regulations 2007 (S.1. 2007/3494), reg. 2(2)
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Commencement Information
11 S. 1261 wholly in force at 6.4.2008; s. 1261 not in force at Royal Assent, see s. 1300; s. 1261 in force
for specified purposes at 20.1.2007 by S.1. 2006/3428, art. 3(3) (subject to art. 5, Sch. 1 and with arts.
6, 8, Sch. 5); s. 1261 in force at 6.4.2008 by S.1. 2007/3495, art. 3(1)(u) (with savings in arts. 7, 12,
Sch. 4 paras. 37-42)
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