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STATUTORY INSTRUMENTS

1974 No. 1853

MINES AND QUARRIES

The Coal and Other Mines (Electricity) (Second Amendment)
Regulations 1974

Made - - - - 7th November 1974
Laid before Parliament 18th November 1974
Coming into Operation 1st January 1975

Whereas in pursuance of Part II of Schedule 2 to the Mines and Quarries Act
1954(a) the Secretary ot State has published notice of his intention to make the
following regulations and has not received any objection to the draft thereof in
respect to which he is required to refer the draft regulations for inquiry and
report:

Now, therefore, the Secretary of State in exercise of the powers conferred by
sections 68(1), 141 and 143(1)(a) of the Mines and Quarries Act 1954 now vested
in him(b) and by section 50(1) of the Health and Safety at Work etc. Act 1974
(c) and of all other powers in that behalf enabling him, and after consultation
with the Health and Safety Commision and such other bodies as appeared to
him to be appropriate, hereby makes the following regulations:—

1. These regulations may be cited as the Coal and Other Mines (Electricity)
(Second Amendment) Regulations 1974 and shall come into operation on
Ist January 1975.

2. The Interpretation Act 1889(d) shall apply to the interpretation of these
regulations as it applies to the interpretation of an Act of Parliament.

3. The Coal and Other Mines (Electricity) Regulations 1956(e), as amended(f),
shall have effect as varied by these regulations.

4. In paragraphs (1) and (2) of regulation 6, for the words ‘“‘any apparatus for
detecting or measuring inflammable gas including ancillary apparatus operated
by such apparatus”, there shall be substituted the words “any apparatus
installed or used for the purpose of, or in connection with, the detection or
measurement of inflammable gas™.

(a) 1954 c. 70.

(b) S.I. 1969/1498, 1970/1537, (1969 III, p. 4797; 1970 III, p. 5293).

(c) 1974 c. 37. (d) 1889 c. 63.

(e) S.I. 1956/1766 (1956 I, p. 1314). (f) S.I. 1967/1083 (1967 11, p. 3220).
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5. For regulation 7 there shall be substituted the following regulation—
“7.—(1) Electricity at a voltage exceeding 1200 shall not be applied to—
(a) any portable apparatus; or
(b) any electric motor rated at less than 15 kilowatts.

(2) Electricity at a voltage exceeding 650 shall not be applied to the rotating
parts of any apparatus other than an electric motor provided with a guard or
cover designed and constructed to—

(a) prevent any person accidentally coming into contact with the
rotating parts of the motor; and '

(b) ensure that when it is removed or opened to permit access to the
rotating parts the supply of electricity is automatically cut off or
reduced to a voltage not exceeding 650.

(3) Electricity at a voltage exceeding 125 direct current or 73 to earth
alternating current shall not be applied to any hand-held tool.

(4) Electricity at a voltage exceeding 125 direct current or 25 to earth
alternating current shall not be applied to any portable hand lamp.”

6. For the proviso in regulation 12(2), there shall be substituted the following
proviso—

“Provided that—

(a) in the case of a system with a polyphase supply of electricity the
neutral point thereof may be connected to earth at one place at the
surface of the mine or, where the system is supplied with electricity
from a transformer provided with means to ensure that in the event of
danger arising from a breakdown of insulation between the primary
and secondary windings the supply of electricity is automatically
cut off from the primary winding, one or more neutral points of the
system may be connected to earth at one place at the surface of the
mine;

(b) in the case of a system with single phase or direct current supply of
electricity, other than a system in which one pole of the supply of
electricity is connected to earth, the mid-voltage point may be con-
nected to earth at one place at the surface of the mine; and

(¢) in the case of a system with a single phase supply of electricity supplied
from the secondary winding of a transformer, other than a system in
which the mid-voltage point is connected to earth, being a system used
solely for the supply of electricity for any one or more of the following—

(i) the electrical control (which may include the means for automatic,
remote and local control) of switchgear;

(ii) the electrical interlock of switchgear controls; and
(iii) indicating instruments and other accessories of switchgear including
any fixed lights associated therewith,

one pole of that secondary winding may be connected at one place to
earth at the surface of the mine.”

7. After regulation 12(3), the following paragraph shall be added—
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“(4)(@) Every electrical system in which more than one neutral point is
connected to earth at the surface of the mine or in which electricity at
a voltage exceeding 650 but not exceeding 1200 is used, shall be so
designed and constructed that any leakage current to earth cannot
exceed 2 amperes;

(b) every electrical system to which the preceding sub-paragraph does
not apply, being a system with a polyphase supply of electricity,
whereby electricity is supplied at a voltage exceeding 250 but not
exceeding 650 to any electrical apparatus installed in a part of a mine
below ground in which inflammable gas although not normally present
is likely to occur in a quantity sufficient to indicate danger, shall be so
designed and constructed that any leakage current to earth cannot
exceed 16 amperes; and

(c) every circuit forming part of an electrical system to which sub-
paragraph (a) or (b) of this paragraph applies shall be provided with
means to ensure that, in the event of any leakage current to earth from
the circuit exceeding 0-67 amperes, or, 5 amperes, respectively, the
supply of electricity to that circuit is automatically cut off.”

8. In regulation 13—
(a) the proviso to paragraph (1) shall be omitted;

(b) for paragraph (5), there shall be substituted the following paragraph—

“(5) Any thing below ground in a mine that these regulations require
to be connected toearth and when connected to earthany neutral point,
mid-voltage point or pole of any electrical system below ground in a
mine shall all be connected at one and the same place to the earthing
system of the mine and both that place and that earthing system shall
be at the surface of the mine.”;

(c) after paragraph (5), the following paragraph shall be added—
“(6) Nothing in this regulation shall apply to—

(a) any lampholder which is efficiently protected by a covering
made of fire resisting material which is either insulated or earthed;

(b) any hand-held tool which is double insulated to a standard
which complies with a specification approved for the purpose
of this regulation by the Secretary of State;

(c) any portable apparatus in any circuit in which the voltage
does not exceed 50 direct current or 30 to earth alternating
current; or

(d) any apparatus inany circuit inwhich thevoltage doesnot exceed
250 direct current or 125 alternating current, other than portable
apparatus.”

9. For regulation 21A, there shall be substituted the following regulation—

“21A. No electrical apparatus, other than apparatus of a type approved
for the purpose by the Secretary of State, shall be installed or used below
ground in any part of a mine for the purpose of, or in connection with, the
detection or measurement of inflammable gas.”
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10. In regulation 26(1)—
(a) before the definition of ““electrical apparatus”, there shall be inserted the
following definition—
“ ‘leakage current to earth’ does not include a current caused by the
capacitive charging of a conductor;”; and
(b) before the definition of ‘incendive sparking’, there shall be inserted the
following definition—

‘ ‘hand-held tool’ means any tool designed to be carried in the hands
by one person while in use other than electric welding apparatus.”.

Alexander Eadie,
Parliamentary Under Secretary of State

Department of Energy.
7th November 1974.

EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations further amend the Coal and Other Mines (Electricity)
Regulations 1956 and provide for—

(a) an increase of the maximum voltage which may be applied to portable
apparatus and electric motors of less than 15kW, and for a restriction of
the maximum voltage which may be applied to hand-held tools and
portable hand lamps; (Regulation 5);

(b) the earthing at the surface of a mine of one or more neutral points of a
polyphase system fed from transformer secondary windings where the
primary windings are automatically cut off from the electricity supply on
the breakdown of the insulation between the transformer primary and
secondary windings; (Regulation 6);

(c) the earthing of one pole of a system fed from a transformer single phase
secondary winding and used solely for the supply of switchgear electrical
control gear, electrical interlock, instruments and lights; (Regulation 6);

(d) the restriction of earth leakage currents by design and construction;
(Regulation 7);

(e) the earthing of electrical systems all at one place and the exemption
from earthing of double insulated hand-held tools and extra-low voltage
portable apparatus; (Regulation 8); and,

(f) the modification of the descriptions of apparatus relating to the detection
or measurement of inflammable gas; (Regulation 4 and 9).






SI 1974/1853
ISBN 0-11-041853-0

40110418537



	
	
	
	
	
	

