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STATUTORY INSTRUMENTS

1977 No 1097
DEFENCE

The Royal Air Force Terms of Service Regulations 1977

Laid before Parliament in draft
Made - - - 29th June 1977

Coming into Operation in accordance with Regulation 1

The Defence Council in exercise of the powers conferred upon them by
section 2 of the Armed Forces Act 1966(a) and section 2 of the Armed Forces
Act 1976(b) and of all other powers enabling them in that behalf, hereby
make the following regulations:—

Citation and Commencement

1. These Regulations may be cited as the Royal Air Force Terms of Service
Regulations 1977 and shall come into operation on such date as section 2 of
the Armed Forces Act 1976(b) comes into force.

Interpretation

2.—(1) The Interpretation Act 1889(c) shall apply to the interpretation of
these Regulations as it applies to the interpretation of an Act of Parliament.
(2) In these Regulations, unless the context otherwise requires:—
‘“the Act of 1955” means the Air Force Act 1955(d):

“the relevant date” means, in relation to a person, the date of his
attestation except in relation to:—

(a) a man who enlists and
(b) a woman who enlists on or after 1st April 1975

before attaining the age of 18 years, in which excepted cases “the
relevant date”” means the date of that person’s attaining the age of 18
years; other expressions have the same meaning as in the Act of 1955.

(a) 1966 c. 45. (b) 1976 c. 52. (c) 1889 c. 63. (@) 1955c. 19.
lee
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Duration of terms of enlistment

3.—(1) A person may be enlisted in the Royal Air Force for such a term
as is specified in paragraph (2) of this Regulation beginning with the date of
his attestation.

(2) The term referred to in paragraph (1) shall be a term expiring 22 years
after the relevant date, or expiring on a date falling between 6 months and
12 years after the relevant date.

(3) The term for which a person may be enlisted may be a term wholly of
air force service or may be, except in the case of- women, a term partly of
air force service and partly of service with the air force reserve.

Rights to determine air force service and to transfer to the reserve

4.—(1) Subject to Regulation 7, a person in air force service shall, at the
end of the period of 9 years beginning with the relevant date and at any time
thereafter, have the right exercisable in accordance with Regulation 6 to be
transferred to the reserve or, in the case of a woman, to determine her service.

(2) Without prejudice to the generality of the preceding Regulation—

(@) A man who has attained the age of 17 years 6 months may be
enlisted in the Royal Air Force for a term of not less than 3 years
nor more than 9 years air force service from the relevant date with the
right, subject to Regulation 7 and exercisable in accordance with
Regulation 6, to be transferred to the reserve at the end of the
period of 3 years beginning with the date of his attaining the age of
18 years or the date of the expiration of his period of training which-
ever is the later or at any time thereafter.

() A woman who has attained the age of 17 years may be enlisted in
the Royal Air Force for a term of not less than 3 years nor more
than 9 years air force service from the relevant date with the right,
subject to Regulation 7 and exercisable in accordance with
Regulation 6 to determine her service, either

(i) at the end of the period of 3 years beginning with the date of
her attaining the age of 18 years or the date of the expiration
of her period of training whichever is the later or at any time
thereafter, or

(ii) at the end of the period of 4 years beginning with relevant date or
at any time thereafter

as is specified in the form of attestation.

(3) Subject to Regulation 7, a person who enlists in the Royal Air Force
under the age of 17 years 6 months for a term of air force service expiring on
a date falling later than 3 years after the date of his attaining the age of 18 years
shall have the right exercisable in accordance with Regulation 6 to be
transferred to the reserve (or in the case of a woman, to determine her service)
at the end of the period of 3 years beginning with the date of his attaining the
age of 18 years or the date of the expiration of his period of training (including,
where appropriate, such further period of service as is designated “Improver
Service” at the time of attestation) whichever is the later, or at any time
thereafter PROVIDED that the person in question has given notice in
writing to his commanding officer not more than 28 days after his attaining
the age of 18 years.
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(4) Subject to Regulation 7 a person who enlists in the Royal Air Force for
a term of more than 12 years air force service shall have the right exercisable
in accordance with Regulation 6 to determine his service at the end of the
period of 12 years beginning with the relevant date or at any time thereafter.

(5) A person who enlists in the regular air force who has not previously so
enlisted and who had attained the age of 18 years on the date of his attestation
shall have the right to claim his discharge before the expiration of the period
of 3 months beginning with the date of his attestation.

(6) A person who enlists in the regular air force who has not previously
so enlisted and who had not attained the age of 18 years on the date of his
attestation shall have the right to claim his discharge—

(a) if he had not attained the age of 17 years and 9 months on the said
date, at any time before the expiration of the period of 6 months
beginning with that date, or

(b) if he had attained the age of 17 years and 9 months on the said date,
at any time before he attains the age of 18 years and 3 months.

(7) A person claiming his discharge by virtue of paragraph (5) above shall,
on payment of a sum not exceeding £20, be entitled to be discharged and a
person claiming his discharge by virtue of paragraph (6) above shall, if he had
attained the age of 17 years and 6 months on the date of his attestation, on
payment of a sum not exceeding £20, and if he had not attained such age on
the said date, at the end of 14 days after giving notice in writing to his
commanding officer, be entitled to be discharged:

Provided that if any such claim is made by an airman at a time when
airmen are required by an order under section 10 of the Act of 1955(a)
(continuation of air force service in imminent national danger) to continue in
air force service, he shall not be entitled to be discharged so long as airmep
are so required to continue in air force service.

Transfer to the reserve with consent

5. A man, but not a woman, in air force service, whose application to his
commanding officer for transfer to the reserve is approved by the competent
air force authority may be transferred to the reserve.

Exercise of rights conferred by Regulation 4

6. A right to determine air force service and a right to be transferred to the
reserve conferred by Regulation 4 shall be exercised by notice in writing given
by the person in question to his commanding officer not less than 18 months
before the expiration of the period at the end of which his service is to be
determined or as the case may be he is to be transferred to the reserve.

Restrictions on the exercise of rights conferred by Regulations 4 and 10(2)

7.—(1) A person who, in consideration of—

(@) being permitted to undergo a course of instruction of a duration of not
less than 3 weeks, or

(a) 1955 c. 19.
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(b) receiving any other benefit or advantage, consents in writing to be
restricted in the exercise of the rights conferred by Regulations 4
and 10(2) shall not exercise such rights before the expiration of the
appropriate period which shall be specified in such consent and shall
begin with the date on which he completes such course of instruction
or such other date as is mentioned in such consent.

(2) “The appropriate period” shall be—

(@) in relation to permission to undergo a course of instruction, the
duration of which is not more than 3 months, a period of not more
than 3 years and, in relation to permission to undergo a course of
instruction of longer duration, a period of not more than 5 years.

(b) in relation to the receipt of any other benefit or advantage, a period
of not more than 6 years.

(3) The rights conferred by Regulation 4 and Regulation 10(2) shall not be
exercisable by a person in air force service enlisted on or after the 1st day of
January 1962 for 22 years who has given an undertaking pursuant to any
regulations made under Part I of the Act of 1955 (a) not to determine his air
force service, before the expiration of the period specified in such undertaking.

Service in the reserve

8.—(1) A man transferred to the reserve in consequence of the exercise of
the right conferred by Regulation 4(1), (2) or (3) shall serve in the reserve for
a period of 3 years from the date of his being transferred thereto.

(2) A man iransferred to the reserve under Regulation 5 with the approval
of the competent air force authority shall serve in the reserve until the
expiration of the term for which he would otherwise be liable to serve in air
force service or such shorter term as the competent air force authority may
in his case approve.

Conversion of terms of service

9.—(1) A person in air force service enlisted for a term of shorter duration
than the longest term provided for in these Regulations may, after giving
notice to the competent air force authority and with the approval of that
authority, which approval shall be notified to such person, be treated as if
he had enlisted for an extended term (which, in the case of a man but not a
woman, may include service in the reserve) being either (a) a term of a
duration provided for by these Regulations or (b) a term so as to end not later
than the day on which he attains the age of 55 years, and in either case specified
in the notice and notification of approval.

(2) A person shall not give notice under paragraph (1) of this Regulation
to be treated as if he had enlisted for a term longer than 15 years unless he has
completed 4 years service at the time he gives notice under that paragraph.

(3) In reckoning for the purposes of this Regulation the period of service
completed by any person, there shall be included, in addition to any period
served by him in air force service since the relevant date, any period served by
him since that date in the reserve, and, if before his attestation he has at any
time served as an officer or airman of the regular air force in air force service

(@) 1955 c. 19.
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or in the reserve or the Royal Auxiliary Air Force, any period so served by
him before his attestation other than any period served before attaining the
age of 18 years in service in the regular air force as an apprentice or a boy
entrant.

(4) A person in air force service enlisted for a term of service provided
for in these Regulations, or such a term subsequently extended under these
Regulations, may, after giving notice to the competent authority and with the
approval of that authority, which approval shall be notified to such person,
be treated as if his term of service were of such shorter duration as may be
permitted by the competent authority.

(5) A person in air force service enlisted for the longest term provided for
in these Regulations may, after giving notice to his commanding officer and
with the consent of the competent air force authority, be treated as if he had
enlisted for such a term, ending not later than the date on which he attains the
age of 55 years, as may be specified in the notice and notification of approval.

Continuance in service

10.—(1) A person in air force service enlisted for a term of 22 years or a
person in air force service who enlisted otherwise than for that term who has
completed 22 years service in Her Majesty’s forces may, at any time during
the last 12 months of the term for which he enlisted or if that term has been
extended under these Regulations or under any enactment repealed by these
Regulations, that term as so extended, give notice to his commanding officer
of his desire to continue in service after the end of that term, or as the case
may be, of that term as so extended, and, if the competent air force authority
consent, he may, after the end of that term, or as the case may be, that term
as so extended, be continued as an airman of the regular air force in all
respects (subject to paragraph (2) of this Regulation) as if his term were still
unexpired.

(2) Where a person is continued in service under this Regulation—
(a) Regulations 5 and 9 of these Regulations shall not apply to him;

(b) subject to Regulation 7 of these Regulations he may claim his discharge
at the expiration of any period of 3 months beginning with the date
on which he gives to his commanding officer notice of his wish to
be discharged.

Competent Air Force Authorities

11. In relation to the provisions of the Regulations specified in the first
column of Schedule 1 to these Regulations and for the purposes specified
opposite thereto in the second column of that Schedule, the Officers specified
opposite thereto in the third column of that Schedule shall, in addition to the
Defence Council and Air Force Board, be competent air force authorities.

Forms

12. The Defence Council shall publish and provide forms of application,
consents and notices for the purpose of these Regulations and references in
these Regulations to applications, consents or notices shall be construed as
referring to such forms or to forms substantially to the like effect.
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Revocations, Savings and Consequential Amendments

13.—(1) The Regulations specified in Part 1 of Schedule 2 to these
Regulations are hereby revoked.

(2) The revocation effected by this Regulation shall not affect the term of
service (either as respects duration, or as respects liability to air force service
or any liability to serve in the reserve) for which any person who is in air force
service immediately before the commencement of these Regulations is serving
immediately before such commencement.

(3) The enactments specified in Part 2 of Schedule 2 to these Regulations
shall have effect subject to the amendments specified in relation thereto in

that Schedule being amendments consequential on these Regulations.

On behalf of the Defence Council

Neil Cameron,
James Wellbeloved,

Members of the Defence Council.

Dated 29th June 1977.

Regulation 11

ORDERS AND ENACTMENTS

SCHEDULE 1

COMPETENT AIR FORCE AUTHORITIES

Column 1

Column 2

Column 3

Regulation 5 ..

Regulation 8 ..

Regulation 9 ..

Regulation 10..

.| For the purpose of approving

an application to transfer to
the reserve by a man in air
force service.

.| For the purpose of approving

a shorter term of service in
the reserve by a man trans-
ts'erred pursuant to Regulation

.| For the purpose of consenting

to the conversion of terms of
service of a person in air
force service.

.| For the purpose of consenting

to the continuance of service
of a person in air force service.

The Director of Personnel
Management (Airmen) (RAF).

The Director of Personnel
Management (Airmen) (RAF).

The Director of Personnel
Management (Airmen) (RAF).

The Director of Personnel
Management (Airmen) (RAF).
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SCHEDULE 2 Regulation 13(1)
PArT 1

Regulations revoked Reference
The Royal Air Force Terms of Service Regulations 1971 SI 1971_/510 (1971 I p. 1500).

The Royal Air Force Terms of Service (Amendment) SI 1972/355 (1972 1 p. 1414).
Regulations 1972.

The Royal Air Force Terms of Service (Second Amend- S11972/1922 (1972 111 p. 5714).
ment) Regulations 1972.

The Royal Air Force Terms of Service (Amendment) SI 1974/818 (1974 II p. 3215).
Regulations 1974.

The Royal Air Force Terms of Service (Amendment) SI 1975/224 (1975 1 p. 571).
Regulations 1975.

The Royal Air Force Terms of Service (Second Amend- SI 1975/1900
ment) Regulations 1975. (1975 111, p. 7095).

SCHEDULE 2 Regulation 13(3)
PART 2

CONSEQUENTIAL AMENDMENTS

Enactment Amendment
The Air Force Act 1955 In section 17(2) the reference to the provisions of
(3 & 4 Eliz. 2. c. 19). Part I of the Air Force Act 1955 shall include a

reference to these Regulations.

In section 20(1), the words *sections four to six”,
shall be omitted.

In section 20(5), for the words ‘‘is mentioned in para-
graph (a) of sub-section (2) of section four of this
Act” there shall be substituted the words “may be
specified in regulations made in pursuance of
section 2(1)(a@) and (b) of the Armed Forces Act
1966”.

The Army and Air Force Act, 1961 In sections 13(1) and 13(2) for the references to the
(9 & 10 Eliz. 2. c. 52). right conferred by section 9(1) of the Army and

Air Force Act, 1961 there shall be substituted a

reference to the right conferred by regulations made

under section 2(1)(c) of the Armed Forces Act, 1966.

In Section 13(3), for the words ‘‘paragraph (a) of
sub-section (2) of section 9 of this Act or paragraph
(¢) of sub-section (1) of section 11 thereof”’ there
shall be substituted the words “regulations made
in pursuance of section 2 of the Armed Forces Act,
1966 or under any enactment repealed by such
regulations™.

In Schedule 2 (minor and consequential amendments
of enactments), in the amendment to section 37(3)
of the Act of 1955, the reference to section 8 of the
Act of 1955 and section 12 of the Army and Air
Force Act, 1961 shall be construed as including
reference to these Regulations.
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EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations, which come into operation the same date as section 2
of the Armed Forces Act 1976, revoke and substantially reproduce the Royal
Air Force Terms of Service Regulations 1971 as amended by subsequent
amending regulations. The only significant new provisions are:

In Regulation 9(2) a period of 15 years is substituted for 12 years; this
will enable a person to extend an engagement to 15 years earlier in service.

Regulation 9(4) provides that a person may reduce a term of service with
the approval of the competent authority; this is required for special
circumstances, and will obviate the existing requirement for discharge and
re-enlistment. This paragraph of the Regulations is made in exercise of the
power conferred by section 2 of the Armed Forces Act 1976.

SI 1977/1097
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