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STATUTORY INSTRUMENTS

1985 No. 2029

The Police Pensions (War Service)
(Transferees) Regulations 1985

PART I
CITATION, OPERATION AND INTERPRETATION

1.—(1)  These Regulations may be cited as the Police Pensions (War Service) (Transferees)
Regulations 1985.

(2)  These Regulations shall come into operation on 31st January 1986 and shall have effect as
from 1st April 1978.

2.—(1)  In these Regulations any reference to the 1979 Regulations is a reference to the Police
Pensions (War Service) Regulations 1979(1), which shall have effect subject to Schedule 1.

(2)  In these Regulations any reference to the appropriate police authority is a reference—
(a) to the police authority of the force in which the policeman concerned is serving; or
(b) where the policeman is entitled to a pension, to the police authority liable for that pension;

or
(c) in the case of a policeman not falling within either sub-paragraph (a) or sub-paragraph (b),

and in respect of whom a transfer value is payable, or has at any time been paid, by a police
authority, to the latest police authority to have paid or to be liable to pay the transfer value.

(3)  Expressions used in these Regulations and in the Police Pensions Regulations 1973 or the
1979 Regulations shall have the same meaning as in the said Regulations of 1973 or, as the case
may be, the 1979 Regulations.

(4)  Without prejudice to paragraph (3), in these Regulations any reference to a policeman includes
a reference to a deceased policeman, and, except where the context otherwise requires, in relation
to a deceased policeman, where he died before 1st April 1978, any reference to his age on that date
is a reference to the age he would have been on that date had he not so died.

3. The public service pension scheme referred to in Regulations 6 and 9 is an occupational
pension scheme, other than one relating to service mentioned in Schedule 2, being a scheme which
cannot come into force, or be amended, without the scheme or amendment being approved by a
Minister of the Crown or government department; and, for the purposes hereof, the Universities
Superannuation Scheme shall be treated as if it were such an occupational pension scheme.

(1) there are no amending instruments.
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PART II
WAR SERVICE RECKONABLE WITHOUT

RECEIPT OF ADDITIONAL TRANSFER VALUE

4.—(1)  This Part shall apply in the case of a person who—
(a) on 1st April 1978 or, where he died before that date, immediately before his death, was

serving as a regular policeman or, having ceased so to serve, had retired with an entitlement
to a pension; and

(b) was on 1st April 1978, or immediately before his retirement or death if earlier, entitled to
reckon pensionable service for the purposes of the principal Regulations or, as the case
may be, the old cases Regulations by virtue of any such period of service or employment
as is mentioned in Schedule 2 (“qualifying service”); and

(c) was not on 1st April 1978, or immediately before his retirement or death if earlier, entitled
to reckon pensionable service in respect of qualifying service under the war service
provisions of the pension scheme applicable thereto but who would have been so entitled
if he had remained in that scheme until 1st April 1978, or the date of his death if earlier;

so, however, that in the case of a regular policeman with more than one period of qualifying service,
any such period other than the first shall be disregarded for the purposes of this Regulation and
references to his qualifying service shall be construed accordingly.

(2)  In relation to such a policeman, in these Regulations references to the war service provisions
of a pension scheme are references to the provisions of the scheme analogous to those of the 1979
Regulations, and “war service” has the same meaning as in those provisions.

(3)  The appropriate police authority may require that any claim that a regular policeman satisfies
the condition referred to in paragraph (1)(c), and as to the duration of his war service, be supported
by a certificate given by or on behalf of the person responsible for the management of the pension
scheme appropriate to his qualifying service, and the police authority shall be entitled to rely upon
a certificate so given.

5.—(1)  Subject to the following provisions of this Regulation, the 1979 Regulations shall apply
in the case of a regular policeman to whom this Part applies as if references in those Regulations to
a qualified policeman were references to a regular policeman to whom this Part applies.

(2)  Where a regular policeman to whom this Part applies elects only as mentioned in Regulation
8(1) of the 1979 Regulations, the principal Regulations or, as the case may be, the old cases
Regulations shall have effect as though he had been entitled, immediately before his retirement (or
death while serving) to reckon an additional period of pensionable service equal to the following
proportion of his war service, namely—

(a) 47.75% thereof, where the qualifying service is fire service or Northern Ireland police or
fire service;

(b) 35.25% thereof, where the qualifying service is National Health Service or service in
health and personal social services in Northern Ireland, or local government service or
Northern Ireland local government service; and

(c) 34.875% thereof, where the qualifying service is teaching service or Northern Ireland
teaching service.

(3)  Where a policeman so elects, his pension shall, notwithstanding the preceding paragraph, be
deemed for the purposes excepted in the said Regulation 8(1) to be the pension to which he would
be entitled without his additional period of pensionable service under that paragraph, save that that
period shall count for the purposes of Part II of Schedule 3 to the old cases Regulations (preserved
rate of widow's pension calculated by reference to the husband's pensionable service).
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PART III
WAR SERVICE RECKONABLE ON RECEIPT

OF AN ADDITIONAL TRANSFER VALUE

6.—(1)  This Part shall apply in the case of a person—
(a) who on 1st April 1978 or, where he died before that date, immediately before his death,

was serving as a regular policeman or, having ceased so to serve, had retired with an
entitlement to a pension;

(b) with war service within the meaning of such a public service pension scheme as is
mentioned in Regulation 3;

(c) in respect of whom a transfer value has been paid to the appropriate police authority which
took account of service or employment in the scheme referred to in sub-paragraph(b);

(d) who, by reason of that transfer value, was on 1st April 1978, or immediately before his
retirement or death if earlier, entitled to reckon pensionable service for the purposes of the
principal Regulations or, as the case may be, the old cases Regulations; and

(e) in respect of whom an additional transfer value calculated by reference to his war service
is paid to the appropriate police authority.

(2)  For the purposes of paragraph (1)(e), where a transfer value is calculated partly by reference
to war service and partly by reference to other service, the amount of the transfer value referable to
the war service shall be treated as an additional transfer value as mentioned therein.

7.—(1)  Subject to the following provisions of this Regulation, the 1979 Regulations shall apply
in the case of a regular policeman to whom this Part applies as if references in those Regulations to
a qualified policeman were references to a regular policeman to whom this Part applies.

(2)  Where a regular policeman to whom this Part applies elects only as mentioned in Regulation
8(1) of the 1979 Regulations, the principal Regulations or, as the case may be, the old cases
Regulations shall have effect as though he had been entitled immediately before his retirement (or
death while serving) to reckon an additional period of pensionable service calculated as hereinafter
provided, namely—

(a) the basic transfer value shall be determined by deducting from the additional transfer value,
such amount, if any, as represents compound interest on the basic amount thereof;

(b) the policeman's adjusted pensionable emoluments shall be determined by multiplying by
the factor set opposite his age in completed years on 1st April 1978 in the second column,
or in the case of a woman, the third column, of the Table in Schedule 3 the annual value of
the emoluments (including averaged emoluments and any element for pensions increase)
in relation to which the transfer value was calculated;

(c) the amount of the adjusted pensionable emoluments shall be multiplied by four-thirds;
(d) the basic transfer value shall be divided by the amount obtained under sub-paragraph (c)

and the resulting number shall be the number of years comprising the period.
(3)  Where a policeman so elects, his pension shall, notwithstanding the preceding paragraph, be

deemed for the purposes excepted in the said Regulation 8(1), to be the pension to which he would
be entitled without his additional period of pensionable service under that paragraph, save that that
period shall count for the purposes of Part II of Schedule 3 to the old cases Regulations (preserved
rate of widow's pension calculated by reference to the husband's pensionable service).
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PART IV
ELECTION FOR THE PURPOSES OF WIDOWS' AND CHILDREN'S BENEFITS

8.—(1)  Where a regular policeman to whom Part II or Part III applies elects for the purposes
excepted in Regulation 8(1) of the 1979 Regulations (calculation of widow's pension and child's
allowance) as well as under that paragraph, the principal Regulations or, as the case may be, the
old cases Regulations shall have effect as though he had been entitled immediately before his
retirement (or death while serving) to reckon an additional amount of pensionable service calculated
in accordance with Regulation 5 or 7, as the case may be, reduced—

(a) in the case of a regular policeman without pensionable service reckonable by virtue of
service as a member of a police force or the Royal Ulster Constabulary before 1st April
1972, by 10%;

(b) in the case of a regular policeman with half-rate service (within the meaning of paragraph
1(1) of Part IV of Schedule 3 to the principal Regulations) before 1st April 1972, by 10%;
and

(c) in any other case, by 7.5%:
(2)  Where the additional period of pensionable service reckonable by a policeman falls to be

reduced by reason of paragraph (1)(a)—
(a) Regulation 27(3) and paragraph 4 of Part I of Schedule 4 to the principal Regulations shall

not apply in his case; and
(b) for the purposes of Part IV of Schedule 3 to the principal Regulations and Regulation 12

of the 1979 Regulations, any additional service reckoning by virtue of these Regulations
shall be deemed to be half-rate and mixed rate service.

PART V
ADDITIONAL TRANSFER VALUE PAYABLE IN RESPECT OF WAR SERVICE

9.—(1)  Subject to paragraph (3), this Part shall apply in the case of a former policeman who—
(a) on 1st April 1978 or, where he died before that date, immediately before his death, was

a serving member of a public service pension scheme such as is mentioned in Regulation
3 or, having ceased to be such a member, had retired therefrom with an entitlement to a
pension; and

(b) satisfies the conditions in paragraph (2),
and in relation to such a person the expression “1978 scheme” means the public service pension
scheme referred to in sub-paragraph (a).

(2)  The conditions referred to in paragraph (1)(b) are—
(a) that if he had not retired before 1st April 1975 without a pension, he would have been a

qualified policeman within the meaning of Regulation 6 of the 1979 Regulations;
(b) that a transfer value has been paid in respect of him under Regulation 85 of the principal

Regulations (or the corresponding provisions of any previous Regulations), or under
section 11(8) of the Superannuation (Miscellaneous Provisions) Act 1967; and

(c) that, by reason of that transfer value, he was on 1st April 1978, or immediately before
his retirement or death, if earlier, entitled to reckon service for the purposes of the 1978
scheme.

(3)  In the case of a former policeman who had a period of public service which—
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(a) was completed before his police service, and
(b) reckoned as service for the purposes of the 1978 scheme,

(hereinafter referred to as his earlier service), a transfer value shall not be payable under this Part
unless it appears to the appropriate authority that he has not had, and will not have, any opportunity
to reckon war service for the purposes of a superannuation scheme applicable to his earlier service.

(4)  In paragraph (3), “public service” means public service within the meaning of section 53(1)
(b) of the Social Security Act 1973.

10.—(1)  Where the conditions specified in paragraph (2) are satisfied, the appropriate police
authority shall pay an additional transfer value in respect of a policeman to whom this Part applies
to the person responsible for the management of the 1978 scheme (“the 1978 pension authority”)
and any such transfer value shall be calculated in accordance with Regulation 11.

(2)  The conditions referred to in paragraph (1) are that the 1978 pension authority applies for the
transfer value and furnishes the relevant police authority with a statement—

(a) certifying that, subject to the payment of the transfer value, the policeman will be entitled
to reckon service for the purposes of the 1978 scheme by reason of his war service;

(b) certifying—
(i) if the policeman was on 1st April 1978 a serving member of the 1978 scheme, the

pensionable emoluments by reference to which a transfer value in respect of him
which fell to be paid on that date would have been calculated under that scheme, or

(ii) if he was on 1st April 1978 or, where he died before that date, immediately before his
death, entitled to a pension under the 1978 scheme, the pensionable emoluments by
reference to which the pension was calculated (or, if the pension was not in payment,
would have been calculated had it been put into payment on that date) increased by
the pensions increase factor that was appropriate to that pension on that date (or that
would have been appropriate if the pension had been in payment on that date); and

(c) certifying that he was alive on 1st April 1975;
and the police authority shall be entitled to rely upon any such statement so furnished.

(3)  In paragraph (2)(b)(ii) “the pensions increase factor” means the rate by which a pension was
increased (or would have been increased if the pension had been in payment and had qualified to
be so increased) by virtue of orders made under section 2 of the Pensions (Increase) Act 1971 or
section 59 of the Social Security Pensions Act 1975.

11. The additional transfer value shall be calculated as hereinafter provided, namely—
(a) the policeman's emoluments (as certified under Regulation 10) shall be multiplied by

47.75% of the period of his war service (expressed in years and a fraction of a year);
(b) the resulting amount shall be multiplied by the factor set opposite his age in completed

years on 1st April 1978 in the second column, or in the case of a woman, the third column,
of the Table in Schedule 3, and the resulting product shall be multiplied by four-thirds;

(c) to the amount obtained in accordance with the foregoing paragraphs there shall be added
an amount equal to compound interest thereon calculated at the same rate in respect of
such periods between 1st April 1978 and the day on which the transfer payment is made
as would be applicable under the provisions of paragraph 8(2) of Part I of Schedule 9 to
the principal Regulations.

5



Document Generated: 2024-01-01
Status:  This is the original version (as it was originally made). This item of legislation is
currently only available in its original format. The electronic version of this UK Statutory

Instrument has been contributed by Westlaw and is taken from the printed publication. Read more

13th December 1985

Douglas Hurd
One of Her Majesty's Principal Secretaries of

State
Home Office

We consent,

16th December 1985

Donald Thompson
Tristan Garel-Jones

Two of the Lords Commissioners of Her
Majesty's Treasury
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