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STATUTORY INSTRUMENTS

1986 No. 1324
EDUCATION, ENGLAND AND WALES

The Education (Bursaries for Teacher Training) Regulations 1986

Made - - - - 25th July 1986
Laid before Parliament 7th August 1986
Coming into Operation 1st September 1986

In exercise of the powers conferred on the Secretary of State by sections
3(a) and 4 of the Education Act 1962 (a), the Secretary of State for Education
and Science and (in respect of persons ordinarily resident in Wales) (b) the
Secretary of State for Wales hereby make the following Regulations:—

Citation and operation

1. These Regulations may be cited as the Education (Bursaries for
Teacher Training) Regulations 1986 and shall come into operation on 1st
September 1986.

Interpretation

2. In these Regulations—

“training bursary” means a grant made in pursuance of these
Regulations;

“holder” means a person in receipt of a training bursary;

‘“qualified teacher” means a person who, in pursuance of the
regulations (c) relating to the employment of teachers from time to time
in force under section 27 of the Education Act 1980(d), is qualified to be
employed as a teacher at a school to which that section applies;

“middle school”” means a school in respect of which proposals have been
implemented, being proposals such as are mentioned in section 1(1) of
the Education Act 1964 (e);

“course of initial teacher training” means a course for the initial training
of teachers in schools which has been approved by the Secretary of State
under paragraph 2(a) or 2(b)(i) of Schedule 5 to the Education
(Teachers) Regulations 1982.

Grants by the Secretary of State

3. The Secretary of State is hereby authorised, subject to and in
accordance with these Regulations, to pay grants (hereinafter referred to as
“training bursaries”) to persons undergoing training to prepare them to
teach—

(a) 1962 c.12; the relevant provisions are set out, as amended, in Schedule 5 to the Education
Act 1980 (c.20).

%b) See S.1. 1978/274, Article 2(7).

¢) The regulations currently in force are the Education (Teachers) Regulations 1982 (S.1. 1982/
106

(d) 1980 c.20.
(e) 1964 c.82, amended by section 2 of the Education Act 1968 (c.17) and paragraph 11 of
Schedule 3 to the Education Act 1980.
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(a) mathematics,
(b) physics, or
(c) craft, design and technology.

Eligibility for training bursaries

4.—(1) A training bursary shall not be paid to a person who has previously
completed a course of initial teacher training, or to a person who is under a
contract of employment with a local education authority for the whole or a
substantial part of the period of training.

(2) A training bursary shall not be paid to a person unless—

(a) he has been accepted for admission to a course which satisfies the
criteria set out in (b), (c¢) and (d) of Regulation 5; and

(b) he satisfies the Secretary of State that he intends, on becoming a
qualified teacher, to seek appointment in a secondary or middle

school maintained by a local education authority in England or
Wales.

Courses for which training bursaries are tenable

5. A training bursary shall neither be paid to a person nor be tenable by
him except in respect of a full-time course—

(a) provided by an establishment in England or Wales named by the
Secretary of State when granting the training bursary;

(b) beginning on or after 1st September 1986;

(c) designed to prepare persons to teach pupils of all ages in secondary
schools the principal subject matter of which is—

(i) mathematics,
(ii) physics, or
(iii) craft, design and technology; and

(d) such that the period which the person in question would require for
its completion (after the exclusion of any period for which he is
excused attendance) would ordinarily not exceed two academic
years.

Duration of training bursaries

6.—(1) Subject as hereinafter provided, a training bursary shall be payable
for the period ordinarily required for the completion of the course in respect
of which it is granted, less such part, if any, as the holder is excused from
attending.

(2) If the authorities of the establishment at which a training bursary is
tenable refuse to allow a holder to complete his course, his training bursary
shall terminate forthwith.

(3) If, by reason of ill health or otherwise, the holder does not, or does not
reasonably expect to, complete his course within the period ordinarily
required, the Secretary of State may extend the period for which the training
bursary is payable.

(4) If, after consultation with the authorities of the establishment at which a
training bursary is tenable, the Secretary of State is satisfied that a holder
has—
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(a) abandoned the course in respect of which it is held; or
(b) by his conduct shown himself to be unfitted either to hold a training
bursary or for employment as a teacher,
he shall terminate the training bursary.

(5) If the holder fails to furnish any information reasonably requested by
the Secretary of State or, in response to such a request—

(a) has furnished information which he knows to be false in a material
particular; or

(b) has recklessly furnished information which is false in a material
particular,

the Secretary of State may terminate the training bursary or suspend it in

whole or in part; and, where he has so suspended a training bursary, he may
subsequently either restore it from such date as he thinks fit or terminate it.

Amount and payment of training bursaries
7.—(1) A training bursary shall be payable at the rate of £1,200 per annum.

(2) A training bursary may be paid in a lump sum or by instalments in either
case at such time as the Secretary of State considers appropriate.

Kenneth Baker,
Secretary of State for Education

and Science.
25th July 1986.

Mark Robinson,
Parliamentary Under-Secretary of State,
Welsh Office.
25th July 1986.
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EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

These Regulations empower the Secretary of State to pay training bursaries
to persons undergoing initial training as teachers in mathematics, physics or
craft, design and technology (Regulation) 3). To be eligible for a bursary, a
person must not previously have completed a course of initial teacher
training, must have been accepted for the course and must satisfy the
Secretary of State of his commitment to teaching in secondary or middle
schools (Regulation 4). The bursaries are tenable only in respect of full-time
courses of up to two years’ duration, designed to prepare persons to teach
principally those subjects in secondary schools (Regulation 5).

A bursary is for the normal duration of the course in respect of which it is
granted, but, in certain circumstances, the period may be extended or
payment of the bursary may be suspended or terminated (Regulation 6). The
value of the bursary is £1,200 per annum (Regulation 7).
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