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STATUTORY INSTRUMENTS

1991 No. 587

The Housing Benefit and Community
Charge Benefit (Subsidy) Order 1991

PART III
COMMUNITY CHARGE BENEFIT SUBSIDY

Interpretation

15.—(1)  In this Part of this Order, unless the context otherwise requires—
“the Act” means the Social Security Act 1986(1);
“appropriate authority” means a charging authority to which 31B(2) of the Act (arrangements
for benefits) refers or, as the case may be, in Scotland, a levying authority to which
section 31B(3) of the Act refers(2);
“community charge benefit subsidy” means subsidy under section 31F of the Act(3);
“excess benefits” has the meaning assigned to it by regulation 83 of the Community Charge
Benefits Regulations(4)
“relevant year” means the year ending 31st March 1991;
“the Community Charge Benefits Regulations” means the Community Charge Benefits
(General) Regulations 1989(5),

and other expressions shall have the same meaning as in the Community Charge Benefits
Regulations.

(2)  In this part of this Order “community charge benefit qualifying expenditure” means the total
of community charge benefits granted by the appropriate authority during the relevant year, less—

(a) the deductions specified in article 21; and
(b) where, under sub-section (6) of section 31B of the Act(6) (arrangements for community

charge benefit), the appropriate authority has modified any part of the scheme administered
by it, any amount by which the total of the community charge benefits which it granted
under the scheme during the relevant year exceeds the total of those which it would have
granted if the scheme had been so modified.

(1) 1986 c. 50.
(2) Section 31B of the Social Security Act 1986 (c. 50) was inserted by the Local Government Finance Act 1988 (c. 41),

Schedule 10, paragraph 6.
(3) Section 31F of the Social Security Act 1986 (c. 50) was inserted by the Local Government Finance Act 1988 (c. 41),

Schedule 10, paragraph 6.
(4) Regulation 83 was amended by regulation 24 of S.I. 1990/834.
(5) S.I. 1989/1321, amended by 1990/834, 835, 1549, 1657 and 1773.
(6) Section 31B(6) allows modifications of the community charge benefit scheme so as to provide for the disregard from income

of a war disablememnt pension or a war widow’s pension.
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Amount of community charge benefit subsidy

16. The amount of an appropriate authority’s community charge benefit subsidy for the relevant
year—

(a) for the purposes of section 31F(2) of the Act (subsidy in respect of community charge
benefit) shall be the amount or total of the amounts calculated in accordance with article
17;

(b) for the purposes of section 31F(5) of the Act (subsidy in respect of the costs of
administering community charge benefit) may include an additional sum in respect of the
cost of administering community charge benefit calculated in accordance with Schedule 2.

Community charge benefit

17. For the purposes of section 31F(2) of the Act, an appropriate authority’s community charge
benefit subsidy for the relevant year shall be—

(a) in the case of an appropriate authority to which articles 18 and 19 do not apply, 97 per
cent. of its community benefit qualifying expenditure;

(b) in the case of an appropriate authority to which at least one of those articles is relevant an
amount equal to the aggregate of—

(i) 97 per cent. of so much of its community charge benefit qualifying expenditure as
remains after deducting the amount of expenditure attributable to the community
charge benefit to which each of those articles which is relevant applies; plus

(ii) the appropriate amount calculated in respect of the community charge benefit under
each such article,

plus, in each case, the addition, where applicable, under article 20.

Backdated benefit payments

18. Where—
(a) during the relevant year an appropriate authority has, under paragraph (18) of regulation 60

of the Community Charge Benefits Regulations (time and manner in which claims are to
be made) treated any claim for a community charge benefit as made on a day earlier than
that on which it is made; and

(b) any part of that appropriate authority’s community charge benefit qualifying expenditure
ids attributable to such earlier period,

for the purposes of article 17(1)(b)(ii), the appropriate amount for the relevant year in respect
of such part shall be 25 per cent. of the community charge benefit qualifying expenditure so
attributable.

Excess community charge benefits

19.—(1)  Where any part of an appropriate authority’s community charge benefit qualifying
expenditure is attributable to excess benefits both allowed and discovered in the relevant year, for
the purposes of article 17(1)(b)(ii), the appropriate amount for the year in respect of such part shall
be calculated in accordance with paragraph (2).

(2)  Subject to paragraph (3), the appropriate amount shall be—
(a) in the case of excess benefits allowed in consequence of an error of the appropriate

authority making the payment, 15 per cent. of the community charge benefit qualifying
expenditure attributable to the excess benefits; and
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(b) in the case of excess benefits allowed in consequence of an official error, 97 per cent. of
that part of the community charge benefit qualifying expenditure attributable to the excess
benefits as has not been recovered by the appropriate authority and nil per cent. of that part
of the community charge benefit qualifying expenditure attributable to the excess benefits
as has been recovered by the appropriate authority; and

(c) in the case of technical excess benefits allowed, 15 per cent. of that part of the community
charge benefit qualifying expenditure attributable to the excess benefits for a period not
exceeding 2 benefit weeks, beginning on the benefit week after the week in which the
change of circumstances is disclosed to the appropriate authority and thereafter nil per cent.
of the community charge benefit qualifying expenditure atributable to the overpayment;

(d) in the case of any other excess benefits allowed, 25 per cent. of that part of the community
charge benefit qualifying expenditure attributable to the excess benefits.

(3)  In paragraph 2(b) “excess benefits allowed in consequence of an official error” means excess
benefits in consequence of a mistake made or something done or omitted to be done by an officer of
the Department of Social Security or the Department of Employment acting as such, or a decision of
an adjudication officer, social security appeal tribunal or Social Security Commissioner appointed
in accordance with section 97(1) of the Social Security Act 1975(7) where the claimant, a person
acting on his behalf or any other person to whom the payment is made did not cause or materially
contribute to that mistake, act or omission.

(4)  In paragraph 2(c) “technical excess benefits” means that part of excess benefits which occurs
as a result of benefits being granted in advance and a change in circumstances reduces or eliminates
entitlement to those benefits beginning on the benefit week following the week in which the change
is disclosed to the appropriate authority.

(5)  This article shall not apply to an award of benefit to which paragraphs (18) of regulation 60
of the Community Charge Benefits Regulations (time and manner in which claims are to be made)
applies.

Addition to community charge benefit subsidy

20. Where, following the loss, destruction or non-receipt, or alleged loss, destruction or non-
receipt of original instruments of payment, an appropriate authority makes duplicate payments and
the original instruments have been or are subsequently encashed, the addition referred to in article
17(1) shall be equal to 25 per cent. of the amount of the duplicate payments.

Deductions to made in calculating subsidy in respect of community charge benefit

21.—(1)  The deductions referred to in article 15(2) are, subject to paragraph (2), of the following
amounts where—

(a) an appropriate authority has allowed excess community charge benefit falling within
regulation 83(a), (b) or (c) of the Community Charge Benefits Regulations(8) (meaning
of excess benefits), the amount attributable to that excess;

(b) an appropriate authority has by virtue of regulation 58 of the Community Charge Benefits
Regulations (increase of weekly amounts for exceptional circumstances) increased benefit
in exceptional circumstances, the amount attributable to that increase.

(2)  Where in relation to any amount of benefit a deduction falls to be made under both sub-
paragraphs (a) and (b) of paragraph (1), only the higher amount or, where the amounts are equal,
only one amount shall be deducted.

(7) 1975 c. 14.
(8) Regulation 83 was amended by S.I. 1990/834.
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