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STATUTORY INSTRUMENTS

1992 No. 1220 (S.119)

PENSIONS

The Local Government Superannuation
(Reserve Forces) (Scotland) Regulations 1992

Made       -      -      -      - 15th May 1992

Laid before Parliament 4th June 1992

Coming into force       -      - 25th June 1992

The Secretary of State, in exercise of the powers conferred on him by sections 7 and 12 of
the Superannuation Act 1972((1)) and of all other powers enabling him in that behalf, after
consultation with such associations of local authorities as appeared to him to be concerned, and such
representatives of other persons likely to be affected by the Regulations as appeared to him to be
appropriate in accordance with section 7(5) of that Act, and not having considered consultation with
any individual local authority desirable, hereby makes the following Regulations:

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Local Government Superannuation (Reserve Forces)
(Scotland) Regulations 1992 and shall come into force on 25th June 1992, but shall have effect as
from 17th December 1990.

Interpretation

2. In these Regulations, unless the context otherwise requires—
“the principal Regulations” means the Local Government Superannuation (Scotland)
Regulations 1987((2)), and any expression used in these Regulations which is also used in the
principal Regulations has the same meaning as in those Regulations;
“the 1951 Act” means the Reserve and Auxiliary Forces (Protection of Civil Interests) Act
1951((3));
“former employment” means the employment in which a person is a pensionable employee
immediately before he begins to perform relevant service, and “former employer” shall be
construed accordingly;

(1) 1972 c. 11; section 12 was amended by section 10 of the Pensions (Miscellaneous Provisions) Act 1990 (c. 7).
(2) S.I.1987/1850, amended by S.I. 1988/625, 1989/422, 802 and 967, 1990/422 and 1284 and 1991/78.
(3) 1951 c. 65.
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“pensionable employee” includes an admitted employee;
“relevant service” has the meaning given in the Schedule to these Regulations;
“service pay” means pay for performing relevant service, and includes marriage, family and
other similar allowances.

Persons to whom these Regulations apply

3.—(1)  Subject to paragraph (3), these Regulations apply to a person who ceases to be a
pensionable employee, or is granted leave of absence from duty in an employment in which he is a
pensionable employee, in order to perform relevant service.

(2)  Subject to paragraph (3), where—
(a) a person is not a pensionable employee when he ceases his employment, or begins his

leave of absence from duty in that employment, in order to perform relevant service, but
(b) he is before so ceasing his employment, or beginning his leave of absence from duty in

that employment, entitled by virtue of that employment to make an election to become a
pensionable employee under regulations B3 or B4B of the principal Regulations ((4)), and

(c) he has before so ceasing his employment, or beginning his leave of absence from duty in
that employment, made such an election,

these Regulations shall apply to him as if he were a pensionable employee when he so ceased his
employment, or began his leave of absence from duty in that employment, but as if references to
his relevant service did not include references to any period before the day from which his notice
of election has effect.

(3)  These Regulations shall not apply to a person in respect of a period of relevant service if
he gives notice in writing to the appropriate administering authority that he does not wish these
Regulations to apply to him in respect of that period.

(4)  A notice under paragraph (3) shall be given not later than 12 months after—
(a) the end of the period of relevant service to which the notice relates;
(b) the date on which these Regulations come into force; or
(c) such other date as may be agreed by the appropriate administering authority,

whichever is the latest.

Rights under the principal Regulations

4.—(1)  Where these Regulations apply to a person, the period of his relevant service shall, for
the purposes of the principal Regulations, be treated as reckonable service in relation to his former
employment.

(2)  Where these Regulations apply to a person who has elected under any provision of
the principal Regulations (other than regulation C9A((5))) to pay additional contributions, make
payment by instalments, or make any other payment to the appropriate superannuation fund other
than a lump sum payment, that person shall be treated, for the purposes of the principal Regulations,
as if he has, throughout the whole of the period of his relevant service, paid any such additional
contributions, instalments or other payments.

(3)  If, during the period of his relevant service, a person to whom these Regulations apply—
(a) dies; or

(4) Regulation B3 was amended by S.I. 1989/802 and 1990/422 and regulation B4B was inserted by S.I. 1989/802 and amended
by S.I. 1990/422.

(5) Regulation C9A was inserted by S.I. 1989/802, regulation 7.
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(b) becomes incapable of discharging efficiently the duties of his former employment by
reason of permanent ill-health, injury or infirmity of mind or body; or

(c) attains pensionable age,
he shall be deemed for the purposes of the principal Regulations to have been serving in his former
employment at the time of his death, or at the time when he ceased to perform relevant service, or
at the time at which he attained pensionable age, as the case may be.

(4)  Where, for the purpose of calculating the amount of any benefit payable to any person under
the principal Regulations, it is necessary to take account of his remuneration in respect of any period
of his relevant service, the amount of his remuneration during that period shall be deemed to be
the amount by reference to which the calculation would have been made if he had continued to be
employed in his former employment.

Payment of contributions

5.—(1)  A person to whom these Regulations apply shall, subject to paragraph (2), during or
in respect of any period of his relevant service when his service pay, when aggregated with any
payments under Part V of the 1951 Act, is not less than the remuneration he would have received if
he had during that period continued to be employed in his former employment, pay to the appropriate
superannuation fund all such contributions, additional contributions, payments by way of instalments
and other payments as would have been payable under the principal Regulations if he had continued
to be employed in his former employment.

(2)  Paragraph (1) above does not apply in respect of contributions under regulation C9A of the
principal Regulations.

(3)  All payments made by a person under this regulation shall, subject to paragraph (4), be treated
for the purposes of the principal Regulations as if they were made under the provision of those
Regulations under which t hey would have been made if he had continued to be employed in his
former employment.

(4)  Regulation C11 of the principal Regulations (deduction and recovery of employee’s
contributions) shall not apply to sums payable under this regulation.

Return of contributions

6. Where any person to whom these Regulations apply elects to receive a return of contributions
under regulation C12 of the principal Regulations, no period after the date on which the election is
made shall be included in the period of his relevant service for the purpose of these Regulations.

Deduction and recovery of contributions

7.—(1)  The former employer of a person by whom any sums are payable under regulation 5 may
deduct such sums from any payment made to that person by the said employer under Part V of the
1951 Act, but only insofar as those sums are payable in respect of the period in respect of which
that payment is made.

(2)  If and so far as deductions are not made under paragraph (1), the appropriate administering
authority may recover any outstanding sum remaining due—

(a) by deducting it from any payment by way of benefits to or in respect of the person under
the principal Regulations; or

(b) if the sum is not paid within 12 months of the person ceasing to perform relevant service,
as a debt in any court of competent jurisdiction.
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Additional voluntary contributions

8.—(1)  In this regulation, “additional voluntary contributions” means contributions payable
under regulation C9A of the principal Regulations.

(2)  Where, before the commencement of his relevant service, a person to whom these Regulations
apply was paying additional voluntary contributions to be used to provide benefits payable in the
event of death, and he has not elected to discontinue those contributions—

(a) the appropriate administering authority shall continue to make the appropriate payments
in respect of him during the period of his relevant service in accordance with the
arrangements made under paragraph 3(1) of Schedule 7A to the principal Regulations((6));
and

(b) the sums so paid shall be deductible by the former employer, or be otherwise recoverable
by the appropriate administering authority, in accordance with regulation 7 as if they were
sums payable under regulation 5.

(3)  Where, before the commencement of his relevant service, a person to whom these Regulations
apply was paying additional voluntary contributions which were not to be used to provide benefits
payable in the event of death, and he has not elected to discontinue those contributions, he may
continue to make such contributions during the period of his relevant service if he wishes to do so.

Notifications under regulation B4A of the principal Regulations

9.—(1)  Where a person to whom these Regulations apply has, before ceasing to be a pensionable
employee or beginning his leave of absence in order to perform relevant service, given a notification
under Regulation B4A of the principal Regulations((7)) (opting out of pensionable employment)
and that notification has not taken effect before he so ceases to be a pensionable employee or begins
his leave of absence, that notification shall be treated as if it had not been given, unless the person
gives notice in writing to the appropriate administering authority electing that this regulation shall
not apply.

(2)  An election under this regulation shall be made not later than 12 months after the end of the
person’s relevant service.

(3)  The appropriate administering authority may agree to extend the time for making an election
under this regulation.

(4)  The appropriate administering authority shall take all practicable steps to ensure that a person
who is entitled to make an election under this regulation is notified of that entitlement.

Amendment of the principal Regulations

10.—(1)  Regulation C3 of the principal Regulations (leave of absence from duty) is amended by
inserting after paragraph (4) the following:—

“(5)  This regulation does not apply where the leave of absence is given to enable
the employee to perform relevant service within the meaning of the Local Government
Superannuation (Reserve Forces) (Scotland) Regulations 1992.”.

(2)  Regulation D1(2) of the principal Regulations (reckonable service) is amended by inserting
after sub-paragraph (c) the following:—

“,
(d) any period which he is entitled to reckon by virtue of regulation 4 of the Local

Government Superannuation (Reserve Forces) (Scotland) Regulations 1992.”.

(6) Schedule 7A was inserted by S.I. 1989/802, regulation 43.
(7) Regulation B4A was inserted by S.I. 1989/802, regulation 5, and amended by S.I. 1990/422.
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Right of appeal

11. The provisions of Part N of the principal Regulations (determination of questions and appeals)
shall apply in relation to rights and liabilities arising under these Regulations as they apply in relation
to rights and liabilities under the principal Regulations.

St. Andrew’s House,
Edinburgh
15th May 1992

Fraser of Carmyllie
Minister of State, Scottish Office
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SCHEDULE Regulation 2

RELEVANT SERVICE

1. “Relevant service” means service on or after 17th December 1990, other than for the purposes
of training only,—

(a) in pursuance of any notice or directions given under any enactment which provides for
the calling out on permanent service, or the calling into actual service, or the embodiment
of any reserve or auxiliary force, or members of such a force, or the recall of service
pensioners; or

(b) in pursuance of any obligation or undertaking, whether legally enforceable or not, to serve
when called upon as a commissioned officer, not being an obligation or undertaking—

(i) to accept a permanent commission or a commission for a fixed term; or
(ii) to serve for the purposes of periodical training; or

(c) rendered by virtue of section 14(1) or 34 of the Reserve Forces Act 1980((8)).

2. In this Schedule—
“regular forces” means the Royal Navy, the Royal Marines, the regular army and the regular
air force or any reserve or auxiliary force which has been called out on permanent service, or
which has been embodied;
“reserve or auxiliary force” means the whole or any part of the Royal Naval Reserve (including
the Royal Fleet Reserve), the Royal Marines Reserve, the Territorial Army, the Army Reserve,
the Air Force Reserve, the Royal Air Force Volunteer Reserve or the Royal Auxiliary Air Force;
“service pensioner” means a person in receipt of a pension granted in respect of service in the
regular forces, or in respect of that service and other service, not being a pension awarded in
respect of disablement.

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These Regulations make provision in connection with the pension rights of pensionable employees
under the Local Government Superannuation (Scotland) Regulations 1987 ( “the principal
Regulations”) who are called out or volunteer for duty as reservists in the Armed Forces.
Regulation 4 provides that all such employees will be able to count their military service as
reckonable service for superannuation purposes, and will be treated as having paid all the appropriate
contributions under the principal Regulations during the period of that service, whether or not they
are in fact paid. If the employee dies, becomes permanently incapacitated, or reaches pensionable
age while on military service he is deemed to have been serving in his local government employment
at the time.
Regulation 5 provides that if the employee’s service pay, together with any “top up” paid by his
local government employer, is not less than his local government pay he is required to pay the same

(8) 1980 c. 9.
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contributions as would have been payable if he had remained in his local government employment.
Regulation 7 sets out the methods by which such contributions may be recovered.
Regulation 8 deals with cases where the employee has elected to pay additional voluntary
contributions under regulation C9A of the principal Regulations. Where such contributions are used
to provide benefits payable in the event of death by means of an insurance policy, the appropriate
administering authority is required to continue to pay the premiums, which are recoverable from the
employee. Any other such contributions may continue to be paid by the employee if he so wishes.
The Regulations make provision for cases where the employee is called out after he has opted to
join, or to leave, the Local Government Superannuation Scheme but before that option has taken
effect. In such cases he will be treated as being in the Scheme unless he elects otherwise.
The Regulations are by virtue of section 12(1) of the Superannuation Act 1972 made retrospective
to 17th December 1990.
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