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STATUTORY INSTRUMENTS

1993 No. 2732 (S.254)
EDUCATION, SCOTLAND

The Teachers (Education, Training and Recommendation
for Registration) (Scotland) Regulations 1993

Made - - - - 28th October 1993
Laid before Parliament 11th November 1993
Coming into force - - 2nd December 1993

The Secretary of State in exercise of the powers conferred upon him by section 7(1) and (2) of the
Teaching Council (Scotland) Act 1965(1) and of all other powers enabling him in that behalf—

(1) after consultation under section 7(2)(c) of that Act with the General Teaching Council for
Scotland regarding the functions conferred on the Council by the following Regulations;

(i) having afforded to the Council, in accordance with section 7(5) of that Act, an opportunity
of considering a draft of the Regulations and having had regard to representations made by
them; and

(iii)) having caused a draft of the Regulations to be published and having sent a copy thereof to
every education authority in accordance with section 7(8A) of that Act and having had regard
to any representations made by them or by any person interested,

hereby makes the following Regulations:—

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Teachers (Education, Training and Recommendation
for Registration) (Scotland) Regulations 1993 and shall come into force on 2nd December 1993.

Interpretation

2.—(1) In these Regulations, unless the context otherwise requires—

“course” means a course of education and training provided by a relevant institution and
intended to lead to the award of a teaching qualification;

“governing body” has the same meaning as in section 56(1) of the Further and Higher
Education (Scotland) Act 1992(2);

(1) 1965 c. 19; section 7 was amended by the Education (Scotland) Act 1969 (c. 49), Schedule 2, Part I1, paragraph 2 and by the
Further and Higher Education (Scotland) Act 1992 (c. 37), section 55.
2) 1992c.37.
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“principal” shall mean, as regards a relevant institution which does not have as its sole or
main activity the provision of courses for the education and training of teachers, the person
responsible to the principal of the institution for administering such courses;

“teaching qualification” means a qualification awarded in accordance with regulation 5(1); and

“the 1967 Regulations” means the Teachers (Education, Training and Registration) (Scotland)
Regulations 1967(3).

(2) In these Regulations, unless the context otherwise requires, any reference to a regulation is
a reference to a regulation of these Regulations.

Admission to courses

3.—(1) A person shall not be admitted to a course—

(a) unless he satisfies the requirements for admission determined by the Secretary of State(4)
after consultation with the Council;

(b) where the principal of the relevant institution providing the course is of the opinion that
the applicant should not be admitted on grounds of personal unsuitability as a teacher; or

(c) where the applicant fails to satisfy the medical officer of that relevant institution that, in
accordance with directions given by the Council, he is medically fit to teach.

(2) Where admission is refused under sub paragraph (b) or (c) of paragraph (1) the applicant
may, within one month of the date on which the decision is intimated to him, appeal to the governing
body of the relevant institution providing the course, whose decision shall be final.

Courses

4.—(1) A course shall be of such duration as the Secretary of State after consultation with the
Council may determine and different durations may be determined for different courses.

(2) A course shall be approved as regards its content and nature by the Secretary of State, after
consultation with the Council(5).

(3) Approval under paragraph (2) shall have effect for such period as the Secretary of State may
determine and may be withdrawn by him after consultation with the Council.

(4) Approval under paragraph (2) may be given for the purpose of award of any one of the
three categories of teaching qualification specified in regulation 5(1) and in the case of a Teaching
Qualification (Secondary Education) or a Teaching Qualification (Further Education) may be given
for the purpose of award of a qualification to teach a particular subject or subjects.

(5) Such part of a course as consists of instruction in the theory, methods and practice of teaching
shall be taught only by registered teachers, except where—

(a) itis taught by a person who was not a registered teacher when appointed to a teaching post
before 1st September 1986, has remained in a teaching post since that date, and has not at
any time since that date been a registered teacher;

(b) it is taught by a person appointed to a teaching post in accordance with regulation 25(5)
of the Colleges of Education (Scotland) Regulations 1987(6); or

(3) S.I.1967/1162; as amended by S.I. 1991/2921.

(4) Requirements are published annually by H.M.S.O. in the “Memorandum on Entry Requirements to Courses of Teacher
Training in Scotland”.

(5) The Secretary of State’s present general policy as to the content and nature of courses leading to a Teaching Qualification
(Primary Education) or a Teaching Qualification (Secondary Education) is contained in “Guidelines for Teaching Training
Courses” published by the Scottish Office Education Department in January 1993. These Guidelines are revised from time to
time. They are available on request from the Department at New St Andrew’s House, Edinburgh.

(6) S.I. 1987/309.
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(c) the governing body with consent of the Council determine in a particular case that teaching
by a person who is not a registered teacher is appropriate.
(6) In paragraph (5)—

“registered teacher” means a person registered other than provisionally in the category of
primary or secondary education by the Council under section 6 of the Teaching Council
(Scotland) Act 1965 and, in relation to a course intended to lead to the award of a Teaching
Qualification (Further Education), includes also a person so registered in the category of further
education; and

“teaching post” means a post in (before 16th May 1992) a college of education or (on and
after 16th May 1992) a relevant institution being a post the duties of which include instruction
of persons engaged in a course of training to be a teacher or a course of further training for
teachers.

Award of teaching qualification

5.—(1) Where a person has performed the work of a course which complies with the requirements
of regulation 4 and satisfied the examiners in any examinations or assessments relevant to that course
the degree, diploma or certificate awarded to him shall constitute—

(a) a Teaching Qualification (Primary Education) being a qualification to teach in primary
schools or departments; or

(b) a Teaching Qualification (Secondary Education) being a qualification to teach a subject or
subjects in secondary schools or departments; or

(c) a Teaching Qualification (Further Education) being a qualification to teach a subject or
subjects in educational establishments providing further education,

where the course was approved under regulation 4(2) for the purpose of award of such a qualification.

(2) A teaching qualification shall state the date from which it is effective and a Teaching
Qualification (Secondary Education) and a Teaching Qualification (Further Education) shall state
the subject or subjects to which it relates.

Requirements for recommendation for registration

6. In order to be recommended by the governing body of a relevant institution for registration
as a teacher by the Council, a person—

(a) shall hold one or more teaching qualifications awarded following a course provided by
that institution; and

(b) shall satisfy—
(1) the principal of that institution that he shows promise of success as a teacher; and

(i1) the medical officer of that institution that, in accordance with directions given by the
Council, he is medically fit to teach.

Revocation and transitional provisions

7.—(1) The 1967 Regulations and the Teachers (Education, Training and Registration) (Scotland)
Amendment Regulations 1991(7) are hereby revoked.

(2) A course which before the coming into force of these Regulations complied with the
requirements of the 1967 Regulations and which had been approved by the Secretary of State under

(7) S.1.1991/2921.
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regulation 7(c) of the Grant-aided Colleges (Scotland) Grant Regulations 1989(8) shall be deemed
to have been approved under regulation 4(2) until the date for expiry of approval specified in the
approval by the Secretary of State or until 30th June 1995 if sooner; but such deemed approval may
be withdrawn under regulation 4(3).

(3) For the purpose of regulation 5, a person’s following before the coming into force of these
Regulations a course which complied with the requirements of the 1967 Regulations shall be treated
as following a course which complies with the requirements of regulation 4.

St Andrew’s House, James Douglas-Hamilton
Edinburgh Parliamentary Under Secretary of State, Scottish
28th October 1993 Office

(8) S.I. 1989/433, amended by S.1. 1993/489 which revoked regulation 7(c).
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations make provision as to the admission of students to courses of education and
training leading to teaching qualifications in Scotland, as to the requirements which such courses
must satisfy, as to the teaching qualifications which may be awarded, and as to the recommendation
of persons so qualified for registration by the General Teaching Council for Scotland (“the Council”).
They supersede the Teachers (Education, Training and Regis-tration) (Scotland) Regulations 1967.

Regulation 3 prescribes the conditions for admission to a course. The applicant must satisfy the
requirements for admission laid down by the Secretary of State after consultation with the Council.
He can be refused admission on grounds of personal unsuitability as a teacher or medical unfitness
to teach.

Regulation 4 prescribes the requirements which a course must satisfy. It must be of such duration as
the Secretary of State may determine, after consulting the Council. It must be approved as regards its
content and nature by the Secretary of State, after consulting the Council. Instruction in the theory,
methods and practice of teaching must be given by teachers registered with the Council, subject to
prescribed exceptions.

Regulation 5 provides for the award of teaching qualifications to persons who have successfully
completed courses.

Regulation 6 prescribes the conditions for a person to be recommended by the governing body of the
training institution for registration by the Council. He must not only hold a teaching qualification
but also satisfy the principal that he shows promise of success as a teacher and the medical officer
that he is medically fit to teach.

Regulation 7 revokes the 1967 Regulations and relevant amending Regulations and makes
transitional provisions.



