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STATUTORY INSTRUMENTS

1995 No. 2018

The Education (Grants) (Music, Ballet
and Choir Schools) Regulations 1995

PART I
GENERAL

Citation, commencement and application

1.—(1) These Regulations may be cited as the Education (Grants) (Music, Ballet and Choir
Schools) Regulations 1995 and shall come into force on 25th August 1995.

(2) These Regulations shall apply in relation to a school year beginning on or after the date
mentioned in paragraph (1).

Interpretation

2.—(1) In these Regulations, except where the context otherwise requires—
“aid” means the remission of fees or charges, or the payment of grant, pursuant to the Scheme;

“aid questions” has the meaning assigned by paragraph 6 of Schedule 1 and “aided” means
aided pursuant to the Scheme;

“aided place” means a place at a school for which an aided pupil has been or may be selected
pursuant to the Scheme;

“aided pupil” means a child selected or put forward for an aided place;

“child” includes a step-child, a child adopted in pursuance of adoption proceedings and a
person who is over compulsory school age;

“designated fees” has the meaning assigned by paragraph 12 of Schedule 1;

“employment” includes the holding of any office and any occupation for gain (including
self-employment in any trade, profession or vocation) and “employed” shall be construed
accordingly;

“EEA Agreement” means the Agreement on the European Economic Area signed at Oporto
on 2nd May 1992(1) as adjusted by the Protocol signed at Brussels on 17th March 1993(2);

“European Economic Area” means the area comprised by the States which are Contracting
Parties to the EEA Agreement;

“EEA national” means a person who is a national of a State which is a Contracting Party to
the EEA Agreement (including the United Kingdom);

“financial year” and “preceding financial year” have the meanings assigned by paragraph 7
of Schedule 1;

(1) Cm. 2073.
(2) Cm.2183.
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“income”, “relevant income” and “total income” have the meanings assigned by paragraph 8
of Schedule 1;

“public transport” has the same meaning as in paragraph 18(a) of Schedule 1;
“refugee” means a person who:

(a) is recognised by Her Majesty’s Government as a refugee within the meaning of the
United Nations Convention relating to the Status of Refugees done at Geneva on 28th
July 1951(3) as extended by the protocol thereto which entered into force on 4th October
1967(4), or

(b) has been informed in writing by a person acting under the authority of the Secretary
of State for the Home Department that, although he is considered not to qualify for
recognition as a refugee, it is thought right to allow him to enter or remain in the United
Kingdom, and has been granted leave to enter or remain accordingly;

“relevant date” means 1st January in the calendar year in which an aided pupil would take up
an aided place at a school;

“the Scheme” means the aided pupil scheme described in Schedule 1 as well as, in regulation 5,
the aided pupil scheme described in the regulations revoked by regulation 16;

“school” has the meaning assigned by regulation 3.
(2) Except where the context otherwise requires, any reference in these Regulations to—

(a) anumbered Part, regulation or Schedule is a reference to the Part, regulation or Schedule
in these Regulations so numbered; and

(b) a numbered paragraph is a reference to the paragraph so numbered in the regulation or
Schedule in which the reference appears.

Reference to schools

3.—(1) Any reference in these Regulations to a school is a reference to any one of the following
schools, namely—

The Chetham’s School of Music, Manchester;
The Purcell School, Harrow;
The Royal Ballet School, London;
The Wells Cathedral School, Somerset;
The Yehudi Menuhin School, Surrey,
being a school which has adopted the aided pupil scheme described in Schedule 1.

(2) Except where the context otherwise requires, references to a school include references to the
proprietors or governing body thereof and persons acting with the authority of the proprietors or
governing body.

References to parents

4.—(1) Subject to regulation 16(2) and to paragraphs (3) and (4) and except where the context
otherwise requires, any reference in these Regulations to the parents of a child or aided pupil is a
reference to:

(a) the child’s father and mother where—

3) Cmnd.9171.
(4) Cmnd. 3906 (Out of print: photocopies of the English text are available, free of charge, from Higher Education Branch, Room
1A3, Department for Education and Employment, Sanctuary Buildings, Great Smith Street, London SW1P 3BT).
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(i) they live together as husband and wife (whether or not they are married to each
other), and

(i1) the child normally resides with both of them in the same household; or

(b) where sub-paragraph (a) above does not apply, the parent, being either the father or mother
of the child, with whom the child normally resides and the spouse (if any) of that parent
where the spouse normally resides with that parent and the child in the same household; or

(c) where neither sub-paragraph (a) nor (b) above applies, the child’s guardian appointed in
accordance with section 5 of the Children Act 1989(5) (or any earlier enactment) and the
spouse (if any) of that guardian where the spouse normally resides with that guardian and
the child in the same household; or

(d) where none of sub-paragraphs (a), (b) and (c) above applies, the person with whom the
child resides in accordance with either:

(1) a subsisting residence order made under section 8 of the Children Act 1989; or

(i1) any subsisting court order (other than a residence order) which specifies who is to
have actual custody or care and control of the child,

and the spouse (if any) of that person where the spouse normally resides with that person
and the child in the same household; or

(e) where none of sub-paragraphs (a) to (d) above applies and where the child is not looked
after by a local authority for the purposes of section 22(1) of the Children Act 1989, the
person with whom the child normally resides in accordance with any informal care or
fostering arrangement, and that person’s spouse (if any) where the spouse normally resides
with that person and the child in the same household.

(3) Where a child or aided pupil—

(a) either has no parents as defined in paragraph (2) or the school is satisfied that no such
parents can be found, and

(b) is either looked after by a local authority or provided with accommodation within the
meaning of section 105(1) of the Children Act 1989,

he shall be treated as a child whose parents have no income for the purposes of these Regulations,
and any reference to his parents shall be construed as a reference to the authority or organisation
which looks after him or provides him with accommodation.

(4) References in this regulation to a person who normally resides with a child mean, in relation

to a child who is a boarder at a school, a person with whom the child normally resides when he is
not at school.

(5) Where a child has been adopted pursuant to an order of a court of competent jurisdiction,

references in paragraph (2)(a) and (b) to “father” and “mother” shall be construed as references to
the adoptive parents of the child and not his natural parents.

(©)]

1989 c. 41.
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