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STATUTORY INSTRUMENTS

1995 No. 735

The Measuring Equipment (Capacity Measures
and Testing Equipment) Regulations 1995

PART I
GENERAL

Citation, commencement, revocation and saving
1.—(1) These Regulations may be cited as the Measuring Equipment (Capacity Measures and
Testing Equipment) Regulations 1995 and shall come into force on 10th April 1995.

(2) The Regulations specified in the first column of Schedule 1 to these Regulations are hereby
revoked to the extent specified in the third column of that Schedule save in relation to capacity
measures passed as fit for use for trade and stamped before these Regulations come into force; and
accordingly, these Regulations shall not apply to those measures.

Interpretation

2.—(1) In these Regulations—
“the Act” means the Weights and Measures Act 1985;
“BS 604: 1982” means the British Standard specification for graduated glass measuring
cylinders(1);
“BS 1922: 1987” means the British Standard specification for glass dispensing measures for
pharmaceutical purposes(2);
“BS 6001: Part 1: 1991” means the British Standard specification for sampling procedures for
inspection by attributes(3);
“BS 6002: Part 1: 1993” means the British Standard Specification for single sampling plans
indexed by acceptable quality level (AQL) for lot-by-lot inspection(4);
“BS 6696: 1986” means the British Standard methods for use and testing of volumetric
glassware(5);

“digital” means capable of assigning only certain discrete values or positions within a
continuous range by a series of discontinuous steps;

“discrimination threshold” means, in the case of weighing equipment with a digital indicator,
the weight which produces a change of reading of one digit, and in the case of weighing
equipment with an analogue indicator, the weight which produces a one millimetre movement

(1) ISBNNo. 0580 12515 7, published by the British Standards Institution in April 1952, as amended in February 1982.

(2) ISBN No. 0 580 15701 6, published by the British Standards Institution in April 1953, as amended in January 1969 and
January 1987.

(3) ISBN No. 0580 195732 2, published by the British Standards Institution on 30th March 1972, as amended in May 1991.

(4) ISBN No. 0580 22581 X, published by the British Standards Institution on 15th November 1993.

(5) ISBN No. 0580 15076 3, published by the British Standards Institution on 28th February 1986.
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of the pointer; and in this definition, “analogue” means capable of assigning any value or
position within a continuous range;

“double measure” means a measure comprising two parts, each part being a capacity measure;

“EEA State” means a State which is a Contracting Party to the EEA Agreement other than the
United Kingdom but until the EEA Agreement comes into force in relation to Liechtenstein
does not include the State of Liechtenstein; and “the EEA Agreement” means the Agreement
on the European Economic Area signed at Oporto on 2nd May 1992 as adjusted by the Protocol
signed at Brussels on 17th March 1993;

“graduated measure” means a measure with more than four scale marks or, in the case of a
measure which is both a metric and imperial measure, in each of metric and imperial units;

“the prescribed limits of error” shall be construed in accordance with regulation 15;
“the stamp” means the prescribed stamp(6);

“sub-divided measure” means a measure with four or fewer scale marks or, in the case of a
measure which is both a metric and imperial measure, in each of metric and imperial units; and

“suitable weighing machine” means a weighing machine, which complies with the
requirements of the Weights and Measures (Local and Working Standard Weights and Testing
Equipment) Regulations 1986(7), having a discrimination threshold and a repeatability in
grams not exceeding one-fifth of the appropriate limit of error expressed in millimetres relating
to the standard, equipment or measure it is used to test.

(2) The abbreviations of, and symbols for, units of measurement used in these Regulations refer

to the relevant units as follows—

gallon gal
quart qt

pint pt

fluid ounce fl oz
litre lorL
centilitre clorcL
millilitre ml
degree Celsius °C.

Application of Regulations

3.—(1) These Regulations apply to liquid capacity measures and dry capacity measures for use

for trade, other than—

(a) liquid capacity measures to which the Capacity Serving Measures (Intoxicating Liquor)
Regulations 1988(8) apply;

(b) liquid capacity measures specified in paragraph 4 of Schedule 4 to the Weights and
Measures (Packaged Goods) Regulations 1986(9) for use only for making up or checking
packages in accordance with section 49(2)(a) of the Act;

(c) liquid capacity measures for use for measuring liquid lubricants;

(6)
(7)
®
®

SeeS.1.1968/1615.

S.I. 1986/1685.

S.1. 1988/120, to which there are amendments not relevant to these Regulations.

S.1. 1986/2049, to which there are amendments not relevant to these Regulations.
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http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1968/1615
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1986/1685
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1988/120
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1986/2049
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(d) liquid capacity measures for use for measuring milk;
(e) dry capacity measures for use for measuring peas and beans; or
(f) capacity measures which exceed—

(1) 20 litres for metric measures, or

(i1) before 1st October 1995, 5 gallons, and on and after that date 16 pints, for imperial
measures.
(2) Regulations 4, 5, 6(1)(a) to (d), 7, 9, 10, 12 and 16(3) and (5)(a) below do not apply to
dispensing measures for pharmaceutical purposes.

(3) Capacity measures to which these Regulations apply are hereby prescribed for the purposes
of section 11(1) of the Act.

(4) Graduated and sub-divided capacity measures referred to in regulation 16(4)(c) below are
hereby prescribed as being lawful for use for trade for the purposes of section 10(1)(b) of the Act.



