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STATUTORY INSTRUMENTS

1998 No. 1609

The Merchant Shipping (Small Workboats
and Pilot Boats) Regulations 1998

PART I
PRELIMINARY

Citation, commencement and revocation

1.—(1)  These Regulations may be cited as the Merchant Shipping (Small Workboats and Pilot
Boats) Regulations 1998 and shall come into force on 3rd August 1998.

(2)  The Merchant Shipping (Pilot Boats) Regulations 1991(1) are hereby revoked.

Amendment of Fees Regulations

2. In Part I of the Schedule to the Merchant Shipping (Fees) Regulations 1996(2), in the table in
paragraph 1(2), section I, for the title and number—

“Merchant Shipping (Pilot Boats) Regulations
1991

65”

there shall be substituted the following title and number—

“Merchant Shipping (Small Workboats and Pilot Boats) Regulations 1998”.

Interpretation

3.—(1)  In these Regulations:
“Certifying Authority” means the Secretary of State or any other person authorised by him;
“Code of Practice” means the Code of Practice entitled “The Safety of Small Workboats and
Pilot Boats—A Code of Practice” published by the Maritime and Coastguard Agency; and any
reference to the Code includes a reference to any document amending the Code specified in
a Merchant Shipping Notice;
“competent harbour authority” means a body which is a competent harbour authority for the
purposes of the Pilotage Act 1987(3);
“dedicated pilot boat” means a vessel used, or intended to be used, solely as a pilot boat;

(1) S.I.1991/65.
(2) S.I. 1996/3243, to which there are amendments not relevant to these Regulations.
(3) 1987 c. 21.
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“EEA Agreement” means the Agreement on the European Economic Area signed at Oporto
on 2nd May 1992 as adjusted by the Protocol signed at Brussels on 17th March 1993(4);
“EEA State” means a State which is a Contracting Party to the EEA Agreement;
“load line length” means either 96% of the total length on a waterline or 85% of the least
moulded depth measured from the top of the keel, or the length from the foreside of the stern
to the axis of the rudder stock on that waterline, whichever is the greater; in a vessel designed
with a rate of keel 1, the waterline on which this length is measured should be parallel to the
design waterline;
“Maritime and Coastguard Agency” means the Maritime and Coastguard Agency, an executive
agency of the Department of the Environment, Transport and the Regions;
“Merchant Shipping Notice” means a Notice described as such and issued by the Maritime
and Coastguard Agency; and any reference to a particular Merchant Shipping Notice includes
a reference to any such document amending or replacing that Notice;
“owner” means, in relation to a vessel, the person who owns the vessel, not being the competent
harbour authority;
“pilot boat” means a vessel, of whatever size, employed or intended to be employed in pilotage
services;
“small vessel” means a ship of less than 24 metres in load line length;
“small workboat” means a small vessel in commercial use other than for sport or pleasure,
including a dedicated pilot boat, not being used as:
(i) a tug or salvage ship;
(ii) a ship engaged in the surveying of harbours or the approaches thereto; or
(iii) a hopper barge or dredger;
“surveyor” means a marine surveyor nominated by the Secretary of State to undertake the
surveys required by these Regulations and includes any marine surveyor of the Department of
the Environment, Transport and the Regions;
“vessel in commercial use” includes any vessel, including any pleasure vessel within the
meaning of regulation 3 of the Merchant Shipping (Vessels in Commercial Use for Sport or
Pleasure) Regulations 1993(5), while it is in possession of a broker, ship repairer or other such
person for the purposes of his business.

(2)  Where a vessel is managed by a person other than the owner (whether on behalf of the owner
or some other person, or on his own behalf), a reference in these Regulations to the owner shall be
construed as including a reference to that person.

(3)  Any approval or exemption given pursuant to these Regulations or the Code of Practice shall
be given in writing and shall specify the date on which it takes effect and the conditions (if any)
on which it is given.

Application

4.—(1)  Subject to paragraph (2) below, these Regulations shall apply to—
(a) small workboats which are United Kingdom ships wherever they may be;
(b) other small workboats operating from United Kingdom ports whilst in United Kingdom

waters; and

(4) Cmnd. 2073.
(5) S.I. 1993/1072.
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(c) pilot boats, not being small workboats, which are United Kingdom ships wherever they
may be.

(2)  Regulation 5 shall not apply to—
(a) dedicated pilot boats, of whatever size; or
(b) pilot boats which are not small workboats.

PART II
REQUIREMENTS FOR SMALL VESSELS IN COMMERCIAL USE

Small vessels complying with the Code of Practice

5.—(1)  Subject to provisions of the relevant paragraphs of the Code of Practice, the statutory
instruments listed in the Schedule to these Regulations shall not apply to any workboat to which this
regulation applies which has been examined, and in respect of which a certificate has been issued,
in accordance with the Code of Practice.

(2)  Where a vessel has been so examined and a certificate issued, the vessel shall not proceed
or attempt to proceed to sea unless—

(a) the certificate is currently in force;
(b) the vessel complies with the requirements of the Code of Practice (including any

requirements as to operation, manning and maintenance) and is operated in accordance
with any conditions as specified in the certificate; and for this purpose any provision of the
Code of Practice expressed in the conditional (i.e. “should”) shall be a requirement; and

(c) the certificate is displayed in some conspicuous place on board.
(3)  Following the completion of any survey of a vessel required by the Code of Practice, no

material change shall be made to the vessel, its machinery or equipment without the prior approval
of the Certifying Authority.

PART III
REQUIREMENTS FOR PILOT BOATS

Compliance with the Code of Practice for Pilot Boats

6.—(1)  The statutory instruments listed in the Schedule to these Regulations shall not apply to
dedicated pilot boats or to pilot boats, not being small workboats, which are United Kingdom ships.

(2)  A vessel shall not be operated as a pilot boat unless—
(a) the vessel has been examined and a Pilot Boat Certificate or a Workboat Certificate with

a Pilot Boat endorsement has been issued in accordance with the Code of Practice;
(b) the certificate is currently in force;
(c) the vessel complies with the requirements of the Code of Practice (including any

requirements as to operation, manning and maintenance) and is operated in accordance
with any conditions as specified in the certificate; and for this purpose any provision of the
Code of Practice expressed in the conditional (i.e. “should”) shall be a requirement; and

(d) the certificate is displayed in some conspicuous place on board.
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(3)  Following the completion of any survey of a boat required by the Code of Practice, no material
change shall be made to the boat, its machinery or equipment without the prior approval of the
Certifying Authority.

Exemptions under Part III

7. The Secretary of State may exempt any pilot boat from any or all of the provisions of this Part
on such terms, if any, as he may specify if he is satisfied that compliance with such provision is either
impracticable or unreasonable in the case of that pilot boat and may, subject to giving reasonable
notice, alter or cancel any such exemption.

PART IV
COMMON PROVISIONS

Equivalent standards

8.—(1)  Where these Regulations or the Code of Practice require that a particular piece of
equipment or machinery shall be provided or carried in a vessel to which these Regulations apply
or that any particular provision shall be made, the Secretary of State may permit any other piece
of equipment or machinery to be provided or carried, or any other provision to be made, if he is
satisfied by trials thereof or otherwise that such other piece of equipment or machinery or provision
is at least as effective as that required by these Regulations or the Code of Practice.

(2)  For the purposes of these Regulations, the results of verifications and tests carried out by the
bodies and laboratories of other EEA States offering suitable and satisfactory guarantees of technical
and professional competence and independence shall be accepted.

Penalties

9.—(1)  Contravention of any provision of regulation 5 above shall be an offence by the owner
and the master of the vessel punishable on summary conviction by a fine not exceeding the statutory
maximum, or on conviction on indictment by imprisonment for a term not exceeding two years or
a fine, or both.

(2)  Subject to paragraph (3) below, contravention of any provision of regulation 6 above in respect
of a pilot boat shall be an offence by the competent harbour authority, the owner and the master of
the boat punishable on summary conviction by a fine not exceeding level 4 on the standard scale.

(3)  Any contravention of regulation 6(2)(d) above in respect of a pilot boat shall be an offence
by the competent harbour authority, the owner and the master of the boat punishable on summary
conviction by a fine not exceeding level 3 on the standard scale.

(4)  In any proceedings for an offence under these Regulations it shall be a defence for the person
charged to prove that he took all reasonable steps to avoid commission of the offence.

Power to detain

10. In any case where a vessel does not comply with the requirements of these Regulations, that
vessel shall be liable to be detained and section 284(1)–(6) and (8) of the Merchant Shipping Act
1995(6) (which relates to the detention of a ship) shall have effect in relation to the vessel, as if for
the words “this Act” wherever they appear, there were substituted the words “the Merchant Shipping
(Small Workboats and Pilot Boats) Regulations 1998”.

(6) Section 284 was amended by the Merchant Shipping and Maritime Security Act 1997 (c. 28), Schedule 1.
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Signed by authority of the Secretary of State for the Environment, Transport and the Regions

29th June 1998

Glenda Jackson
Parliamentary Under Secretary of State

Department of the Environment, Transport and
the Regions

We consent to the making of these Regulations

2nd July 1998

Jon Owen Jones
Graham Allen

Two of the Lords Commissioners of Her
Majesty’s Treasury
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