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STATUTORY INSTRUMENTS

1998 No. 3132

The Civil Procedure Rules 1998

PART 35
EXPERTS AND ASSESSORS

Assessors

35.15.—(1) This rule applies where the court appoints one or more persons (an “assessor’’) under
section 70 of the Supreme Court Act 1981(1) or section 63 of the County Courts Act 1984(2).

(2) The assessor shall assist the court in dealing with a matter in which the assessor has skill
and experience.

(3) An assessor shall take such part in the proceedings as the court may direct and in particular
the court may—

(a) directthe assessor to prepare a report for the court on any matter at issue in the proceedings;
and

(b) direct the assessor to attend the whole or any part of the trial to advise the court on any
such matter.

(4) If the assessor prepares a report for the court before the trial has begun—
(a) the court will send a copy to each of the parties; and
(b) the parties may use it at trial.

(5) The remuneration to be paid to the assessor for his services shall be determined by the court
and shall form part of the costs of the proceedings.

(6) The court may order any party to deposit in the court office a specified sum in respect of the
assessor’s fees and, where it does so, the assessor will not be asked to act until the sum has been
deposited.

(7) Paragraphs (5) and (6) do not apply where the remuneration of the assessor is to be paid out
of money provided by Parliament.

(1) 1981 c. 54.
(2) 1984 c. 28. Section 63 was amended by S.I. 1998/2940.
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