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STATUTORY INSTRUMENTS

2000 No. 2532

The Building (Approved Inspectors etc.) Regulations 2000

PART 1
GENERAL

Citation, commencement and revocations

1. These Regulations may be cited as the Building (Approved Inspectors etc.) Regulations 2000
and shall come into force on 1st January 2001 on which date the regulations specified in Schedule 1
shall be revoked.

Interpretation

2.—(1) In these Regulations unless the context otherwise requires—
“the Act” means the Building Act 1984;

“building” means any permanent or temporary building but not any other kind of structure or
erection, and a reference to a building includes a reference to part of a building;

“building work™ has the meaning given in regulation 3(1) of the Principal Regulations;

“controlled service or fitting” means a service or fitting in relation to which Part G, H or J of
Schedule 1 to the Principal Regulations imposes a requirement;

“day” means any period of 24 hours commencing at midnight and excludes any Saturday,
Sunday, Bank holiday or public holiday;

“dwelling” includes a dwelling-house and a flat;
“dwelling-house” does not include a flat or a building containing a flat;

“energy rating” of a dwelling means a numerical indication of the overall energy efficiency of
that dwelling obtained by the application of a procedure approved by the Secretary of State
under regulation 16(2) of the Principal Regulations;

“fire authority” means the authority discharging in the area in which the premises are or are to
be situated the functions of fire authority under the Fire Services Act 1947(1);

“flat” means separate and self-contained premises constructed or adapted for use for residential
purposes and forming part of a building from some other part of which it is divided
horizontally;

“material alteration” has the meaning given in regulation 3(2) of the Principal Regulations;
“material change of use” has the meaning given in regulation 5 of the Principal Regulations;

“the Principal Regulations” means the Building Regulations 2000(2).

(1) 1947 c. 41.
(2) S..2000/2531.
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(2) Where any regulation requires the use of a numbered form in Schedule 2, a form substantially
to the like effect may be used.

(3) Any reference in these Regulations to the carrying out of work includes a reference to the
making of a material change of use.

(4) Any reference in these Regulations to an initial notice (whether or not combined with a plans
certificate) shall in an appropriate case be construed as a reference to that initial notice as amended
by an amendment notice which has been accepted by a local authority.



