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STATUTORY INSTRUMENTS

2000 No. 759
INCOME TAX

The Charitable Deductions (Approved
Schemes) (Amendment) Regulations 2000

Made - - - - 15th March 2000
Laid before the House of

Commons - - - - 16th March 2000
Coming into force - - oth April 2000

The Treasury, in exercise of the powers conferred on them by section 202(8) and (9) of the Income
and Corporation Taxes Act 1988(1), hereby make the following Regulations:

Citation, commencement and effect

1.—(1) These Regulations may be cited as the Charitable Deductions (Approved Schemes)
(Amendment) Regulations 2000 and shall come into force on 6th April 2000.

(2) Regulations 4 and 5 shall have effect in relation to sums withheld on or after 6th April 2000.

Interpretation

2. In these Regulations “the principal Regulations” means the Charitable Deductions (Approved
Schemes) Regulations 1986(2) and “regulation” means a regulation of the principal Regulations.

Amendments to the principal Regulations

3. Inregulation 3 after paragraph (j) there shall be inserted the following paragraph—

“(a) that the approved agency will pay to the charities specified by the employees the
sums paid to it by the employer pursuant to the scheme within a period which does
not exceed the period set out in regulation 4A;”.

4. After regulation 4 there shall be inserted the following regulation—

(1) 1988c. 1.
(2) S.I 1986/2211.
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“Period for payment by agencies to charities

4A.—(1) An approved agency shall, notwithstanding anything in the provisions of an
approved scheme or in a contract entered into with the employer to give effect to an approved
scheme, pay to the charities specified by the employees the sums paid to it by the employer
pursuant to the scheme not later than 60 days following either—

(a) the date on which it receives the sums paid to it from the employer or, if later,

(b) the date on which it receives notification of the charity or charities specified by
an employee.

(2) Where an employee has been provided with a voucher by which payment may be
made to a charity, the date on which a charity presents that voucher to the approved agency
for payment shall be treated for the purposes of paragraph (1)(b) as the date on which the
approved agency receives notification of the specification of that charity by the employee.”

5. In regulation 9 for paragraph (3) there shall be substituted the following paragraph—

“(3) Where an approved agency has not paid to the charities specified by the employees
the sums paid to it by the employer pursuant to the scheme within the period set out in
regulation 4A, the approved agency shall, not later than 7 days following the last day on
which it should have paid those sums to the charities, inform the Board by furnishing
a statement of those sums and the reasons why it has not been able to comply with
regulation 4A.”

Bob Ainsworth

Jim Dowd

Two of the Lords Commissioners of Her

15th March 2000 Majesty’s Treasury
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations amend the Charitable Deductions (Approved Schemes) Regulations 1986
(S.1.1986/2211) (“the principal Regulations™).

Regulation 1 provides for commencement, citation and effect, and regulation 2 for interpretation.

Regulation 3 amends regulation 3 of the principal Regulations by adding a new condition for the
approval by the Board of Inland Revenue of payroll deduction schemes under section 202 of the
Income and Corporation Taxes Act 1988 (c. 1). The new condition is that the scheme provides that
an agency will pay to the charity or charities the sums paid to it by the employer pursuant to the
scheme not later than the last day on which it should pay those sums under regulation 4A of the
principal Regulations (inserted by regulation 4 of these Regulations).

Regulation 4 inserts a new regulation 4A in the principal Regulations relating to the period of time
within which the sums paid to it by the employer are to be paid to the charity or charities by an
agency. This regulation overrides any contrary provision in existing schemes.

Regulation 5 amends regulation 9(3) of the principal Regulations so as to provide that an agency
which does not comply with new regulation 4A of the principal Regulations must inform the Board
of Inland Revenue by furnishing a statement of those sums and the reasons why it has not done so.
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