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STATUTORY INSTRUMENTS

2002 No. 618

The Medical Devices Regulations 2002

PART VI
Fees charged by the Secretary of State

Interpretation of Part VI
52.—(1) In this Part™..—

“Group A device” means a Class I medical device, a Class Ila medical device, or a Class IIb
medical device which is neither an implantable device nor a long term invasive medical device;

“Group B device” means a Class IIb medical device which is either an implantable medical
device or a long term invasive medical device, or a Class III medical device, or an active
implantable medical device; and “half day”” means a period of three and a half hours.

(2) For the purposes of this Part, medical devices are classified as being implantable or long
term invasive medical devices in accordance with the definitions set out in Section 1 of Annex IX
of Directive 93/42, and in the event of a dispute over the classification of a device, the Secretary
of State shall determine the classification of the device in accordance with the definitions set out in
Section 1 of Annex IX of Directive 93/42.

Textual Amendments
F1  Words in reg. 52(1) omitted (1.9.2003) by virtue of The Medical Devices (Amendment) Regulations
2003 (S.I. 2003/1697), regs. 1(1)(a), 15

Fees in connection with the registration of devices and changes to registration details

53. Any person required to supply the Secretary of State with any information under regulation 19
or 44 shall, in respect of the processing of that information with regard to the possible registration
of that person by the Secretary of State or possible changes to his registration details, pay to the
Secretary of State a fee of £70, and that fee—

(a) shall be payable when the information is supplied by that person to the Secretary of State;
and

(b) shall accompany that information when it is supplied.

Fees payable in connection with the designation etc. of UK notified bodies

54.—(1) A corporate or other body that applies to the Secretary of State for designation under
regulation 45 as a notified body shall, in connection with that application for designation, pay to
the Secretary of State—

(a) if it is the second or subsequent such application and the application is being made only
to address the grounds for rejection of a previous application, a fee of [F*£850]; or
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(b) in all other cases, a fee of [*£3,400].

(2) A corporate or other body that applies to the Secretary of State for a variation under
regulation 45(4) of the tasks that the body may carry out shall, in connection with that application

for a variation, pay to the Secretary of State a fee of [**£1,700].

(3) Where, pursuant to regulation 45(7) the Secretary of State inspects premises for the purposes
of deciding whether or not a body is one in respect of which the criteria set out in Annex 8 of Directive
90/385, Annex XI of Directive 93/42[", read with article 4 of Directive 2003/32] or Annex IX of
Directive 98/79 are met, or for the purposes of deciding whether or not a body is capable of fulfilling
the functions of an importing Party arising out of the Mutual Recognition Agreements which it needs
to be able to fulfil, the body shall pay to the Secretary of State—

[F%(a) in respect of an initial inspection pursuant to regulation 45(7)(a), a fee of £4,200 plus the
amounts specified in paragraph (3A);

(b) in respect of an inspection pursuant to regulation 45(7)(a), other than an initial
inspection—

(i) if the inspection is for the purposes of deciding whether or not the body is one in
respect of which the criteria set out in all three of the Annexes referred to in this
paragraph are met, a fee of £6,800,

(i1) if the inspection is for the purpose of deciding whether or not the body is one in
respect of which the criteria set out in only two of the three Annexes referred to in
this paragraph are met, a fee of £5,100, or

(ii1) if the inspection is for the purposes of deciding whether or not the body is one in
respect of which the criteria set out in only one of the Annexes referred to in this
paragraph are met, or for the purposes of deciding whether or not a body is capable of
fulfilling the functions of an importing Party arising out of the Mutual Recognition
Agreements which it needs to be able to fulfil, a fee of £3,400,

plus the amounts specified in paragraph (3A); and
(c) inrespect of an inspection pursuant to regulation 45(7)(b), a fee of £3,400 plus the amounts
specified in paragraph (3A).]
["(3A) Subject to paragraph (3B), the additional amounts payable in respect of an inspection
referred to in paragraph (3) shall be—
(a) an amount for time spent by a member of staff undertaking a site visit at a rate—

(i) for the time spent on site, of £240 per half day (periods of less than a half day
counting as a half day) up to a maximum of two half days on any one date, and

(i1) for the time spent travelling to and from the site, of £67.10 per hour;
(b) the actual costs of travel, accommodation and subsistence; and
(c) out of pocket expenses.

(3B) Where the Secretary of State conducts an inspection referred to in paragraph (3)(a) on the
same date and at the same premises as an inspection pursuant to regulation 48(7)(a)—

(a) the amount referred to in paragraph (3A)(3) shall include an amount for any time spent on
site by a member of staff which is attributable to the conduct of the inspection pursuant to
regulation 48(7)(a), at the rate referred to paragraph (3A)(a)(i); and

(b) the costs and expenses referred to in paragraph (3A)(b) and (c) shall include any additional
costs and expenses attributable to the conduct of the inspection pursuant to regulation 48(7)

(a).]
(4) A fee under this regulation—
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(a) in connection with an application for designation under regulation 45(1) or a variation
under regulation 45(4)—

(1) shall be payable when the application to the Secretary of State is made, and
(i) shall accompany the application when it is made;

(b) in connection with an inspection pursuant to regulation 45(7), shall be payable within one
month of receipt by the body of a written notice from the Secretary of State requiring
payment of the fee.

Textual Amendments

F2  Word in reg. 54(1)(a) substituted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices
(Fees Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.1. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(2)(a)(i)

F3  Word in reg. 54(1)(b) substituted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices
(Fees Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.1. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(2)(a)(ii)

F4  Word in reg. 54(2) substituted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices
(Fees Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.1. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(2)(b)

FS  Words in reg. 54(3) inserted (1.9.2003) by The Medical Devices (Amendment) Regulations 2003 (S.I.
2003/1697), regs. 1(1)(a), 16

F6  Reg. 54(3)(a)-(c) substituted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices (Fees
Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.1. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(2)(c)

F7  Reg. 54(3A)(3B) inserted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices (Fees
Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.I. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(2)(d)

Fees payable in connection with the designation etc. of EC conformity assessment bodies

55.—(1) A corporate or other body that applies to the Secretary of State for designation under
regulation 48 as an EC CAB shall, in connection with that application for designation, pay to the
Secretary of State—

(a) if it is the second or subsequent such application and the application is being made only
to address the grounds for rejection of a previous application, a fee of [**£850]; or

(b) in all other cases, a fee of [°£3,400].

(2) A corporate or other body that applies to the Secretary of State for a variation under
regulation 48(4) of the tasks that the body may carry out shall, in connection with that application

for a variation, pay to the Secretary of State a fee of [F'°£1,700].

(3) ["Subject to paragraphs (3A) to (3C)] where, pursuant to regulation 48(7) the Secretary of
State inspects premises for the purposes of deciding whether or not a body is capable of fulfilling
the functions of an EC CAB arising out of the Mutual Recognition Agreements which it needs to be
able to fulfil, the body shall pay to the Secretary of State—

[[*(a) in respect of an initial inspection pursuant to regulation 48(7)(a), other than an
inspection referred to in sub-paragraph (c), fee of £4,200 plus the amounts specified in
paragraph (3D);

(b) in respect of any other inspection pursuant to regulation 48(7)(a), other than an
inspection referred to in sub-paragraph (c), a fee of £3,400 plus the amounts specified in
paragraph (3D);

(c) inrespect of an inspection pursuant to regulation 48(7)(a) conducted on the same date and
at the same premises as an inspection pursuant to regulation 45(7), a fee of £1,700;

(d) inrespect of an inspection pursuant to regulation 48(7)(b), a fee of £3,400 plus the amounts
specified in paragraph (3D).]
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[*(3A) Where the Secretary of State conducts two or more inspections pursuant to
regulation 48(7)(a) on the same date and at the same premises, other than inspections referred to in
paragraph (3)(c), and one of the inspections is an initial inspection, the fee payable shall be £4,200
plus—

(a) £1,700 for each additional inspection; and
(b) the amounts specified in paragraph (3D).

(3B) Where the Secretary of State conducts two or more inspections pursuant to regulation 48(7)
(a) on the same date and at the same premises, other than inspections referred to in paragraph (3)(c),
and none of the inspections is an initial inspection, the fee payable shall be £3,400 plus—

(a) £1,700 for each additional inspection; and
(b) the amounts specified in paragraph (3D)

(3C) Where the Secretary of State conducts two or more inspections referred to in paragraph (3)
(c) on the same date and at the same premises, the fee payable for the inspections pursuant to
regulation 48(7)(a) shall be £1,700 for each inspection.

(3D) The additional amounts payable in respect of an inspection referred to in paragraphs (3)
to (3B) shall be—

(a) an amount for time spent by a member of staff undertaking a site visit at a rate—

(i) for the time spent on site, of £240 per half day (periods of less than a half day
counting as a half day) up to a maximum of two half days on any one date, and

(i1) for the time spent travelling to and from the site, of £67.10 per hour;
(b) the actual costs of travel, accommodation and subsistence, and
(c) out of pocket expenses.]
(4) A fee under this regulation—

(a) in connection with an application for designation under regulation 48(1) or a variation
under regulation 48(4)—

(i) shall be payable when the application to the Secretary of State is made, and
(i1) shall accompany the application when it is made;

(b) in connection with an inspection pursuant to regulation 48(7), shall be payable within one
month of receipt by the body of a written notice from the Secretary of State requiring
payment of the fee.

Textual Amendments

F8  Word in reg. 55(1)(a) substituted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices
(Fees Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.1. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(3)(a)(i)

F9  Word in reg. 55(1)(b) substituted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices
(Fees Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.1. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(3)(a)(ii)

F10 Word in reg. 55(2) substituted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices
(Fees Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.I. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(3)(b)

F11 Words in reg. 55(3) inserted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices (Fees
Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.1. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(3)(c)(i)

F12 Reg. 55(3)(a)-(d) substituted for reg. 55(3)(a)-(c) (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and
Medical Devices (Fees Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.1. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(3)(¢c)
(ii)

F13 Reg. 55(3A)-(3D) inserted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices (Fees
Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.1. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(3)(d)
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Fees payable in relation to clinical investigation notices

56.—(1) Subject to paragraph (2), any person required to give the Secretary of State notice of
the supply of a device for the purposes of a clinical investigation under regulation 16(1) or 29(1)
shall, in respect of the consideration by the Secretary of State of the information that the person is
required to submit, pay to the Secretary of State—

(a) if, as regards that device, it is the second or subsequent occasion on which the person has
given the Secretary of State notice of an intended clinical investigation, and the changes
from the immediately preceding notice are limited to addressing the grounds on which the
Secretary of State has refused or withdrawn permission to hold a clinical investigation—

(1) a fee, if the device is a Group A device, of [***£1,800], or
(11) a fee, if the device is a Group B device, of [F'*£2,400]; or

(b) in all other cases—
(1) a fee, if the device is a Group A device, of ['°£2,700], or

(ii) a fee, if the device is a Group B device, of [F17£3,800].

(2) Except where paragraph (3) applies, no fee shall be payable in respect of a notice of the
supply of a device for the purposes of a clinical investigation under regulation 16(1) or 29(1) where
the manufacturer or his authorised representative has previously given such notice in relation to that
device.

(3) A fee shall be payable where the investigational plan which forms part of the statement
accompanying the notice differs from the plan submitted with the immediately preceding notice in
that it includes—

(a) achange to address the grounds on which the Secretary of State has refused or withdrawn
permission to hold a clinical investigation;

(b) a change to the number of patients or devices forming the basis of the proposed trial;

(c) achange or extension in the indications for use of the device or to the purpose or objectives
of the trial;

(d) a change in any of the materials used in the device that come into direct contact with the
human body if the new materials are not known to be biocompatible; or

(e) achange in the design of the device involving a novel feature not previously tested, being
a change that has a direct effect on a vital physiological function.

(4) A fee under this regulation—
(a) shall be payable when the notice to which it relates is given to the Secretary of State; and

(b) shall accompany that notice when it is given.

Textual Amendments

F14 Word in reg. 56(1)(a)(i) substituted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices
(Fees Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.I. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(4)(a)(i)

F15 Word in reg. 56(1)(a)(ii) substituted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices
(Fees Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.1. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(4)(a)(ii)

F16 Word in reg. 56(1)(b)(i) substituted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical Devices
(Fees Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.I. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(4)(b)(i)

F17 Word in reg. 56(1)(b)(ii) substituted (1.4.2007) by The Medicines for Human Use and Medical
Devices (Fees Amendments) (No.2) Regulations 2007 (S.1. 2007/803), regs. 1(1)(b), 13(4)(b)(ii)
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Unpaid fees

57. All unpaid sums due by way of, or on account of, any fees payable under this Part are
recoverable as debts due to the Crown.

Waivers, reductions and refunds

58.—(1) The Secretary of State may—

(a) waive payment of any fee or reduce any fee or part of a fee otherwise payable under this
Part;

(b) refund the whole or part of any fee paid pursuant to this Part.
(2) Without prejudice to the generality of paragraph (1), where—

(a) a notice of the supply of a device for the purposes of a clinical investigation under
regulation 16(1) or 29(1) is withdrawn within the period of 7 days beginning with the date
of its receipt by the Secretary of State; or

(b) an application for designation as—
(1) a notified body under regulation 45(1), or
(i1) an EC CAB under regulation 48(1),

(other than one submitted only to address the grounds of rejection of a previous
application) is withdrawn within the period of 21 days beginning with the date of its receipt
by the Secretary of State,
the fee payable shall be reduced to fifty per cent of the fee otherwise payable in respect of such
notice or application, and any excess already paid shall be refunded.
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