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STATUTORY INSTRUMENTS

2003 No. 1962

The School Governance (Collaboration)
(England) Regulations 2003

Citation, commencement and application

1.—(1) These Regulations may be cited as the School Governance (Collaboration) (England)
Regulations 2003 and come into force on 1st September 2003.

(2) These Regulations apply only in relation to England.

Interpretation

2. In these Regulations—
“the 2002 Act” means the Education Act 2002; and

“the Procedures Regulations” means the School Governance (Procedures) (England)
Regulations 2003(1).

Collaboration between schools

3.—(1) Two or more governing bodies (‘“‘collaborating governing bodies’’) may arrange for any of
their functions to be discharged jointly, subject to regulations 16 to 18 of the Procedures Regulations.

(2) Where collaborating governing bodies make arrangements in accordance with paragraph (1)
in respect of any of their functions relating to individual members of the school staff, the School
Staffing (England) Regulations 2003(2) apply to the discharge of such functions.

(3) Where collaborating governing bodies make arrangements in accordance with paragraph (1),
they may also delegate the discharge of any of their functions that may be delegated to a committee
under regulation 16 of the Procedure Regulations, to a joint committee established by them.

(4) For the purposes of these Regulations, in regulations 16 to 18 of the Procedures Regulations—
“committee” means a joint committee established in accordance with paragraph (3);
“governor” means a member of any of the collaborating governing bodies;

“governing body”(3) means a collaborating governing body; and

“head teacher” means the head teacher of any of the schools.

Establishment of joint committees

4.—(1) The collaborating governing bodies must determine, and review annually, the
constitution, terms of reference and (subject to regulation 6) membership of any joint committee
they decide to establish.

(1) SI2003/1377; amended by the School Governance (Constitution and Procedures) (England) (Amendment) Regulations 2003
SI12003/1916, and the School Staffing (England) Regulations 2003/1963 .

(2) SI12003/1963.

(3) Inaccordance with section 24(6) of the 2002 Act, any reference to the governing body of a school is to be construed in relation
to a federated school as a reference to the governing body of the federation.
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(2) A joint committee must determine the quorum for any of its meetings which must not be
fewer than three persons, each of whom is a member of any of the collaborating governing bodies.

(3) A joint committee must appoint a chair annually and may remove its chair from office at
any time.

Clerks to joint committees

5.—(1) A joint committee must appoint a clerk (who must not be one of the head teachers) and
may remove the clerk from office at any time.

(2) A joint committee may, if the clerk fails to attend one of its meetings, appoint any one of its
members (who is not a head teacher) to act as clerk for the purposes of that meeting.

(3) The clerk must—
(a) convene meetings of the joint committee;

(b) attend meetings of the joint committee and ensure that minutes of the proceedings are
drawn up; and

(c) perform any other functions determined by the joint committee.

Associate members

6.—(1) In these Regulations “associate member” means a person who is appointed by a joint
committee as a member of it but who is not a member of a collaborating governing body.

(2) Subject to paragraph (8), the term of office of an associate member is four years or a shorter
period (not being less than one year), as determined by the joint committee at the date of his
appointment.

(3) Nothing in this regulation prevents an associate member from being reappointed at the
expiration of his term of office.

(4) Any person who is disqualified from holding office as a governor under regulation 20 of, and
paragraphs 2 to 11 of Schedule 6 to, the School Governance (Constitution) (England) Regulations
2003(4) is likewise disqualified from holding, or continuing to hold, office as an associate member
of a joint committee.

(5) Subject to paragraphs (6) and (7), the collaborating governing bodies must determine the
voting rights of associate members.

(6) An associate member must not vote on any resolution concerning—
(a) admissions;
(b) pupil discipline;

(¢) an individual pupil (not falling within sub-paragraph (a) or (b)) or member of staff if the
associate member was excluded under regulation 7(2) from that part of the meeting during
which it was considered; or

(d) the budget and financial commitments of a collaborating governing body.

(7) An associate member must not vote on any other business transacted by a joint committee
unless he was aged 18 or over at the date of his appointment.

(8) A joint committee may remove an associate member from office at any time.

(4) SI2003/348; amended by the School Governance (Constitution and Procedures) (England) (Amendment) Regulations 2003
SI12003/1916.
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Right of persons to attend meetings of joint committees

7.—(1) Subject to regulation 9 and to the Schedule to these Regulations the following persons
are entitled to attend any meeting of a joint committee—

(a) any member of the joint committee, provided he is not a member of a collaborating
governing body who has been suspended in accordance with regulation 15 of the
Procedures Regulations;

(b) ahead teacher, whether or not he is a member of the joint committee;
(c) the clerk to the joint committee; and
(d) such other persons as the joint committee may determine.

(2) A joint committee may exclude an associate member from any part of its meeting when the
business under consideration concerns an individual member of staff or pupil.

Proceedings of joint committees

8.—(1) The clerk must convene meetings of the joint committee and, when exercising this
function, he must comply with any direction given by—

(a) the joint committee;

(b) the chair of the joint committee, so far as such direction is not inconsistent with any
direction given under sub-paragraph (a).

(2) Subject to any direction given in accordance with paragraph (1), at least seven clear days in
advance the clerk must give to each member of the joint committee and to the head teachers (whether
or not they are members of the joint committee)—

(a) written notice of the meeting,
(b) a copy of the agenda for the meeting and
(c) any reports or other papers to be considered at the meeting;

provided that where the chair of the joint committee so determines on the ground that there are
matters demanding urgent consideration, it will be sufficient if the written notice of the meeting
states that fact and the notice, agenda and reports or other papers to be considered at the meeting are
given within such shorter period as he directs.

(3) The proceedings of a joint committee are not invalidated by—
(a) any vacancy among its number; or
(b) any defect in the appointment of any member of the joint committee.

(4) No vote on any matter may be taken at a meeting of a joint committee unless the majority of
members of the joint committee present are members of a collaborating governing body.

(5) Every question to be decided at a meeting of a joint committee must be determined by a
majority of the votes of the members of the joint committee present and voting on the question.

(6) Where there is an equal division of votes the person who is acting as chair for the purposes
of the meeting has a second or casting vote, provided that person is a member of a collaborating
governing body.

Restrictions on persons taking part in proceedings

9.—(1) In this regulation and in the Schedule “relevant person” means a member of the joint
committee, a head teacher (whether or not he is a member of the joint committee) or the clerk to
the joint committee.

(2) Subject to paragraph (4), where—
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(a) in relation to any matter there may be a conflict between the interests of a relevant person
and the interests of a collaborating governing body;

(b) a fair hearing is required and there is any reasonable doubt about a relevant person’s ability
to act impartially in relation to any matter; or

(c) arelevant person has a pecuniary interest in any matter,

that person, if present at a meeting of the joint committee at which the matter is the subject of
consideration, must disclose his interest, withdraw from the meeting and not vote on the matter in
question.

(3) Nothing in this regulation or in the Schedule shall be construed as precluding—
(a) the joint committee from—

(i) allowing a person who appears to them to be able to give evidence to attend any
hearing conducted by them into any matter and to present his evidence; or

(i1) hearing representations from a relevant person acting in a capacity other than that
of a relevant person;

(b) arelevant person from entering into a contract with a collaborating governing body from
which he is entitled to profit.

(4) A person who is acting as the clerk to a meeting of the joint committee is not required to
withdraw from a meeting by this regulation or the Schedule unless his appointment to office, his
remuneration, or disciplinary action against him is the subject of consideration, but if this regulation
or the Schedule would have otherwise required him to withdraw, he must not act in any capacity
other than that of clerk.

(5) Where there is any dispute as to whether a relevant person is required by this regulation to
withdraw from a meeting of the joint committee and not vote that question must be determined by
the other members of the joint committee present at the meeting.

(6) The Schedule makes provision for pecuniary interests and other specified conflicts of interest.

Minutes

10.—(1) Minutes of the proceedings of a meeting of a joint committee must be drawn up by the
clerk or by the person acting as the clerk for the purposes of the meeting; and must be signed (subject
to the approval of the joint committee) by the chair of the next meeting of the joint committee.

(2) Subject to paragraph (3) the joint committee must as soon as reasonably practicable—
(a) make available for inspection at the request of any interested person, and
(b) give to the collaborating governing bodies

a copy of the agenda and signed minutes for every meeting and any report or other paper considered
at the meeting.

(3) The joint committee may exclude from any item required to be made available in pursuance
of paragraph (2) any material relating to—

(a) anamed person who works, or who it is proposed should work, at a school;
(b) anamed pupil at, or candidate for admission to, a school;

(c) any other matter that, by reason of its nature, the joint committee is satisfied should remain
confidential.
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Stephen Twigg
Parliamentary Under Secretary of State,
5th August 2003 Department for Education and Skills



